15 C
București
marți, 7 mai 2024
AcasăSpecialRaed Arafat răspunde ACUZAȚIILOR. De ce nu au fost transferați în străinătate...

Raed Arafat răspunde ACUZAȚIILOR. De ce nu au fost transferați în străinătate unii răniți din Colectiv

Secretarul de stat Raed Arafat, care a coordonat acțiunea de salvare a răniților din clubul Colectiv, le răspunde familiilor unora dintre victime.

Familiile l-au acuzat pe secretarul de stat că unii pacienți. care în final au decedat, ar fi trebuit tratați în unități medicale din străinătate.

"Din păcate unii pacienți nu erau transportabili nici pentru distanțe mici", explică medicul Raed Arafat. Un caz concret este al unui tânăr internat la Spitalul Sfântul Ioan din București.

"Tânărul respectiv a fost pe aparate complexe care nu ne permiteau sa-l transportam si sa intrerupem functionarea lor, el era pe un aparat ECMO, numit laic "plamani artificiali", unul din foarte putine astfel de aparate in Romania fiind adus special pentru el din alt spital. Totodata tânărul era și pe hemodiafiltrare, aparat de dializă, care suplinea funcția rinichilor", explică Raed Arafat.

Secretarul de stat a scris aceste precizări vineri, pe contul lui de Facebook. Tot aici, Raed Arafat a respins și acuzația conform cărora unii răniți au fost refuzați de ambulanțe, fiind obligați să ajungă de la clubul Colectiv la spital cu mașini personale.

"Când numărul victimelor este copleșitor nu poți să-i iei pe toți de odată și nici nu poți avea o ambulanță pentru fiecare imediat. De aici apare triajul, care la fața locului se bazează pe diferențierea celor care au pericol iminent de moarte de cei care nu sunt în pericol iminent de moarte. Dacă un echipaj de ambulanță sau SMURD refuză să ia un pacient la un moment nu înseamnă că l-a refuzat permanent și poate a fost alt pacient cu risc mai mare care trebuia transportat înainte", susține Arafat.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Rusia amenință că va lovi instalații militare britanice după declarațiile lui David Cameron

Armata rusă ar putea lovi ”orice instalaţie sau echipament militar britanic pe teritoriul ucrainean şi nu numai”, în cazul în care Kievul va folosi...

Universitatea Craiova – FCSB 2-0! Oltenii lui Gâlcă au bătut noua campioană

Universitatea Craiova s-a impus cu scorul de 2-0 în fața noii campioane FCSB, pe teren propriu, în etapa cu numărul opt din play-off-ul Ligii...

SUA îndeamnă Turcia și Israelul să-și rezolve diferendele

Statele Unite(SUA) au îndemnat luni Turcia şi Israelul să rezolve diferendele dintre ele, după ce Ankara a anunţat că suspendă relaţiile comerciale în încercarea...
Ultima oră
Pe aceeași temă