3.7 C
Bucharest
Tuesday, 28 November 2023
HomeSpecialRadu Mazăre, anchetat și pentru fals în declarații

Radu Mazăre, anchetat și pentru fals în declarații

Primarul a prezentat ­procurorilor un act de împrumut către un cetățean grec care nu ar fi fost trecut în declarația de avere, cum obligă legea.

Procurorii DNA au extins ancheta în cazul primarului din Constanța pentru fals în legătură cu declarația de avere și împrumutul pe care susține că l-a oferit, acum zece ani, unui grec, a anunțat chiar Radu Mazăre. „Am depus un înscris, respectiv contractul meu de împrumut. M-au anunţat că au extins urmărirea penală“, a precizat edilul la ieșirea de la DNA, unde ieri a fost din nou audiat în dosarul de corupție care-l vizează.

Politicianul a fost reținut de procurori săptămâna trecută, apoi eliberat de un judecător, într-un dosar în care este acuzat că ar fi luat mită 175.000 de euro de la omul de afaceri Avraham Morgenstern, prin intermediul lui Elan Schwartzenberg, pentru a-l ajuta pe primul să câştige contractul pentru construirea locuinţelor sociale din campusul constănțean „Henri Coandă”. Explicațiile primarului, în fața instanței, nu au fost considerate credibile de anchetatori. Astfel, Mazăre a fost întrebat de procurori cum îşi explică faptul că Elan Schwartzenberg i-a virat banii în cont. Politicianul a afirmat că suma ar fi făcut parte dintr-un împrumut de 600.000 de euro pe care i l-ar fi dat unui grec, cu zece ani în urmă, iar această ­datorie ar fi fost preluată de Elan. Întrebat fiind cine era grecul şi de unde îl cunoştea, Mazăre a răspuns: “Nu îl ştiam, a venit la mine, a zis că are nevoie de 600.000 euro împrumut şi i-am dat!”. Atunci când a fost întrebat de ce o parte din bani a ajuns în conturile fratelui său, Alexandru ­Mazăre, senator PSD, primarul a răspuns: ”Probabil a fost o confuzie de nume”.

Radu Mazăre a declarat ieri că a adus la DNA și un înscris care să confirme declarațiile sale despre împrumutul acordat. Numai că acest document nu apare și în declarația sa de avere, de acum zece ani, ceea ce înseamnă, potrivit procurorilor, că primarul a mințit atunci când a completat respectivul act. Prin urmare, primarul este cercetat pentru o nouă infracțiune, cea de fals.

Primarul Constanţei a arătat că nu doreşte să comenteze acuzaţiile şi situaţia dosarului său, dar a afirmat că „trăim într-o ţară în care, nu vă supăraţi pe mine, dar nu eu trebuie să mă dezvinovăţesc că de ce am împrumutat un prieten grec, că de ce un alt prieten îmi dă nişte bani… Noi suntem într-o ţară în care cei care acuză trebuie să demonstreze că sunt vinovat. Nu eu acuma ies şi trebuie să explic viaţa mea”, a arătat Radu Mazăre. De altfel, mâine, la Înalta Curte de Casație și Justiție, o nouă instanță va analiza contestația procurorilor la eliberare.

„Urmează să fiu judecat în Vinerea Mare pentru că am făcut case pentru oamenii ăştia. Dacă asta mi-a fost dat să pătimesc, asta o să trag. Cred că e un semn. (…) Dacă Dumnezeu o să vrea, atunci am să merg la Înviere, unde am fost şi anul trecut, în cartierul pentru săraci, la biserică. Cartierul pentru care sunt acuzat”, a declarat Radu Mazăre. Deocamdată, primarul are doar interdicție de a părăsi țara.

Surse judiciare au declarat pentru Mediafax că fratele primarului Constanţei, senatorul PSD Alexandru Mazăre, este cercetat în acest dosar pentru luare de mită, după ce ar fi primit, şi el, bani în contextul favorizării firmei care a construit campusul de locuinţe sociale „Henri Coandă”.

Cele mai citite

Novak Djokovic este în a 401-a săptămână în fruntea clasamentului ATP

Novak Djokovic începe de luni a 401-a săptămână în fruntea clasamentului masculin-ATP și este garantat să rămână acolo până cel mai devreme la 28...

Prețul petrolului crește cu peste 2%

Prețul petrolului a urcat cu peste 2%, pe fondul posibilității ca OPEC+ să prelungească sau să aprofundeze reducerile de ofertă, a scăderii producției de...

Remontada ardelenească în Giulești. Rapid a condus cu 2-0, dar a pierdut

Universitatea Cluj a reușit o revenire de senzație și a învins-o pe Rapid cu scorul de 3-2, pe Giuleşti, în ultimul meci al etapei...
Ultima oră
Pe aceeași temă