Între 5 și 15 februarie are loc cea de-a 65-a ediție a Festivalului Internațional de Film de la Berlin. Printre cele 19 filme selecționate în competiția oficială a festivalului, care se află în cursa pentru Ursul de Aur, se numără pelicula românească „Aferim!“, în regia lui Radu Jude.
„Aferim!” a fost selectat anul acesta în competiţia oficială a Berlinalei alături de producţii precum „Queen of the Desert”, de Werner Herzog, “Taxi”, de Jafar Panahi, “Knight of Cups”, de Terrence Malick, şi “Eisenstein in Guanajuato”, de Peter Greenaway.
„Aferim!“ este un film istoric a cărui acţiune are loc în Ţara Românească a începutului de secol XIX. Un zapciu, interpretat de actorul Teodor Corban, însoţit de fiul său (Mihai Comănoiu), caută un rob fugar (Cuzin Toma). Deși „vânătoarea“ unui sclav pare desprinsă mai curând din filmele western, regizorul a dorit să scoată în evidență zonele mai gri din istoria noastră, precum robia țiganilor și situația femeii într-o societate condusă de bărbați.
Cuvântul „aferim“ înseamnă „bravo“ în limba turcă pentru că Țările Române la începutul secolului XIX erau încă sub puternica influență a Imperiului Otoman. Un film de epocă, așadar, numai bun să aducă României încă un Urs de Aur, după cel primit acum doi ani de Călin Netzer pentru filmul „Poziția copilului“.
Filmul va avea premiera mondială pe 11 februarie, urmând ca pe 6 martie să fie lansat în cinematografele din România. Scenariul este scris de Radu Jude şi de Florin Lăzărescu, în timp ce Marius Panduru a realizat imaginea. De altfel, Marius Panduru este cel care a realizat imaginea și la cel de-al doilea film românesc ce va fi prezentat la Berlin, deja celebrul „De ce eu?“, în regia lui Tudor Giurgiu, care a fost selectat să participe în cadrul secțiunii Panorama. Pelicula lui Tudor Giurgiu spune povestea morții procurorului Panait, care s-a sinucis în urma unor presiuni politice îngrozitoare pe când ancheta cazul unui coleg procuror.
Tudor Giurgiu a mai mărturisit că și-a dorit să facă acest film pentru că și el, asemenea lui Panait, pe când era director al TVR, s-a simțit învins de sistem. ”Dar la un film despre TVR nu ar fi venit nimeni, e o instituție neatrăgătoare. Ar fi fost un film plictisitor . Deși nu sunt un tip mistic, am fost surprins de un șir întreg de coincidențe care m-au convins că eu sunt cel ce trebuie să facă acest film despre lupta unui om cu un întreg sistem.”
Filmul „De ce eu?“ va avea premiera mondială pe 11 februarie, la ora locală 20.00, când regizorul şi o parte din echipă vor lua parte la proiecţia de gală de la Kino International. Premiera românească a peliculei va fi pe 27 februarie.
Secțiunea Panorama se concentrează pe conceptul de viziune artistică care nu urmărește strict interesele comerciale. Astfel, în programul Panorama se regăsesc producții cinematografice ale unor renumiți regizori internaționali, dar și filme de debut.
La această ediție, Panorama prezintă o selecție de 34 de filme din 29 de țări.
În cadrul Berlinale Talents, secțiune dedicată tinerelor talente din domeniul cinematografic, au fost selectați, anul acesta, printre alții: regizoarele Ruxandra Ghițescu (România), Natalia Saufert (Rep. Moldova) și Cristina Groșan (Ungaria), monteurul Laszlo Istvan Dunai (România) și producătoarea Ioana Drăghici (România). În cadrul acestui program sunt trimise anual în jur de 4.000 de aplicații, din care sunt aleși 300 de participanți.
Festivalul Internațional de Film de la Berlin aduce anual în sălile de cinema peste 450.000 de spectatori, peste 3.000 de jurnaliști din aproape 100 de țări, cu 450 de filme în program, fiind după Festivalul de la Cannes cel mai important eveniment cinematografic european.
Centrul Național al Cinematografiei organizează Standul românesc la Berlinale Film Market pentru a promova producțiile românești, dar și pentru a găsi parteneri de coproducții internaționale.