13.4 C
București
joi, 2 mai 2024
AcasăSpecialRadu Jude a castigat URSUL DE ARGINT pentru cea mai bună regie...

Radu Jude a castigat URSUL DE ARGINT pentru cea mai bună regie la Festivalul de la Berlin 2015

Radu Jude a primit Ursul de Argint pentru cea mai bună regie, pentru lungmetrajul "Aferim!", la cea de-a 65-a ediţie a galei Festivalului de Film de la Berlin (5 – 15 februarie), care are loc sâmbătă seară, la Berlinale Palast, potrivit imaginilor difuzate pe site-ul oficial al evenimentului, informeaza Mediafax.

"Aferim!", despre care presa internaţională de profil a relatat că este "o lecţie aspră de istorie, uşurată de umorul deocheat şi de elementele westernului clasic", este un film istoric, a cărui acţiune are loc în Ţara Românească a începutului de secol XIX, unde un zapciu însoţit de fiul său caută un rob fugar.

Jude povesteşte că ideea filmului "Aferim!" a fost de a căuta "ceva" despre legăturile dintre trecut şi prezent, dar şi despre cum "lucrurile curg dintr-una în alta" şi despre cum "nişte realităţi sociale, politice din secolul XIX se perpetuează".

"Este cumva o construcţie artificială, pentru că nu am avut acces la întreg trecutul, ci doar la urme ale trecutului. Împreună cu Florin Lăzărescu, Constanţa Vintilă-Ghiţulescu, consultantul nostru istoric, am început să citesc foarte multe cărţi, literatură, documente din secolul al XIX-lea, pentru că este singura modalitate prin care poţi avea o idee despre ceea ce s-a întâmplat în trecut", a declarat Radu Jude la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin.

Pe de altă parte, Radu Jude crede că ceea ce se întâmplă în prezent cu comunitatea romă din România are legătură cu înrobirea acestei etnii în Ţara Românească, spunând că "sute de ani de sclavie trebuie să lase nişte urme".

În privinţa regiei şi a scenariului, cineastul semnându-le pe amândouă, Jude este de părere că lucrează "la fel de aplicat şi la fel de interesat" în ambele cazuri. "Dacă scenariul acesta ar fi fost scris de altcineva în forma aceasta, aş fi putut doar să îl regizez, desigur. Există scenarişti buni în România, există oameni care scriu bine şi Florin Lăzărescu este unul dintre ei, dar îmi doresc să particip la tot procesul acesta de creaţie a filmului. Mi se pare important, încerc să vin cu propria mea viziune, atâta câtă e", mai spune regizorul în interviul acordat MEDIAFAX.

Cele mai citite

nasturii cămășii au sărit și i s-a văzut tricoul cu “Votați Piedone!”

Ilustrație: Marian Avramescu Premierul românilor autentici, Marcel Ciolacu, nu a putut să nu respecte tradiția autohtonă de 1 Mai Muncitoresc și a savurat mici...

Semifinale Liga Campionilor: Borussia Dortmund a învins-o Paris Saint-Germain cu scorul de 1-0 (1-0)

Borussia Dortmund a învins-o pe Paris Saint-Germain cu scorul de 1-0 (1-0), miercuri seara, pe teren propriu, în prima manşă a semifinalelor Ligii Campionilor...

nasturii cămășii au sărit și i s-a văzut tricoul cu “Votați Piedone!”

Ilustrație: Marian Avramescu Premierul românilor autentici, Marcel Ciolacu, nu a putut să nu respecte tradiția autohtonă de 1 Mai Muncitoresc și a savurat mici...
Ultima oră
Pe aceeași temă