"E nevoie. Așa cum trebuie finanțate școlile din bani publici, spitalele… așa avem nevoie si de lăcașuri de cult. S-a făcut o manipulare care nu mi-a plăcut: s-a numărat câte spitale sunt și s-a pus în paralel cu câte biserici sunt”, spune rabinul Rafael Shaffer
Apoi adaugă:
”E ca si cum într-o fermă ai număra câți boi și câți porumbei există. Investiția într-o biserica e la cu totul alt nivel decât investiția într-un spital. Comparația mai corecta ar fi: câte biserici și câte dispensare sunt. A compara bisericile cu spitalele nu este o chestiune statistic cinstită. Eu cred ca e nevoie și de donații în construirea de biserici. Dar nu e sănătoasă situația în care preotul, rabinul sau imamul trebuie să fie cel care depinde de congregație pentru a aduna bani. Pentru că creează o dependență mult prea mare față de congregație. Nu e bine ca duhovnicul sa fie robul financiar al comunității. Pentru a-și putea impune mesajul, liderul unei comunități religioase are nevoie de finanțare. Altfel, e pus în poziție de cerșetor. Nu e sănătos!”
Acest citat din interviul recent acordat presei de către liderul spiritual al comunităților evreiești din România este cât se poate de grăitor pentru felul în care ”poporul ales” privește relația dintre enoriași și duhovnici pe de o parte și stat laic pe de altă parte.
Evreii au știut și știu foarte bine care a fost și este mersul lumii, dar și necesitățile materiale, dar mai ales cele sufletești ale unei confesiuni de natură creștină sau talmudică.
De aceea Rabinul Rafael pune punctul pe rană într-un fel în care nu lasă nimic de comentat:
”Pentru a-și putea impune mesajul, liderul unei comunități religioase are nevoie de finanțare. Altfel, e pus în poziție de cerșetor. Nu e sănătos.”
Sigur aceste declarații ale rabinului Rafael Shaffer sunt de natură să închidă, poate doar pe moment, propaganda lăbărțată a celor școliți pe sinecuri bruxellleze. Și care, mai ales după tragicul episod ”Colectiv” a găsit cu cale să sară la gâtul bisericii ortodoxe, nu a celei catolice, protestante sau islamiste!
De ce? Pentru că în concepția celor pomeniți avem ”prea multe biserici” și ”prea puține spitale”!
Și cine hotărăște dacă sunt prea multe biserici? Cei care își fac self-iuri cu toate catedralele din Occident! Tot aceștia spun că s-a cheltuit prea mult cu Catedrala Ortodoxă din București.
Păi dacă tot e ridicată la 70% din construcție, hai să-i punem dinamită la fundație și tot pe banii statului! Ar fi bine oare? S-au ne-am pierdut mințile?!
Păi noi ca neam românesc avem oare voie, ca odată la 400 de ani să ridicăm o catedrală? După părerea bruxelejilor, nu! După părerea Marelui Rabin, da!
Și dacă ne gândim că Rafael înseamnă în ebraica veche ”Dumnezeu vindecă”, ne putem face o idee completă despre semnificația profundă și intrinsecă a spuselor acestui Mare Duhovnic al Poporului ales.