12.4 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăSpecialPutin „ucrainizează“ conducerea separatiștilor pro-ruși

Putin „ucrainizează“ conducerea separatiștilor pro-ruși

Comandant militar, în ţinută de camuflaj şi însoţit de gărzi de corp, Fiodor Berezin (foto) dă ordine  în calitate de ministru adjunct nou-numit la Apărare, în autoproclamata republică separatistă Doneţk, din estul Ucrainei. Obscur autor de romane SF în urmă cu patru luni, el a promovat rapid în rândul rebelilor pro-ruşi, asemenea unui scenariu demn de cărţile sale.

Într-un interviu pentru New York Times, Berezin recunoaşte că este  la fel de surprins ca toată lumea de promovarea lui rapidă în rândul rebelilor. „Realitatea a devenit mai uimitoare decât science-fiction”, a declarat Berezin în faţa unui ceai cu gheaţă la barul Havana Banana, un loc frecventat de rebeli. „Trăiesc propriile cărţi. Am căzut în  mijlocul cărţilor mele”. În războiul care are loc în estul Ucrainei este un moment puţin propice pentru a fi înalt comandant în forţele separatiste. Sub ofensiva implacabilă a armatei ucrainene, rebelii sunt pe cale să cedeze. Trupele guvernamentale avansează la periferia Doneţkului şi au intrat în alt bastion al separatiştilor pro-Kremlin, Lugansk. Analiştii susţin că pentru a evita alte înfrângeri preşedintele rus, Vladimir Putin, pare să încerce o reglementare a situaţiei într-un mod care ar permite scăparea dintr-o conjunctură perdantă fără a-şi păta imaginea sau să-şi ridice împotrivă ultranaţionaliştii din Rusia, care aşteaptă continuarea anexării Crimeii printr-o invazie militară în Ucraina.

Prima etapă a fost schimbarea conducerii. În ultimele săptămâni, are loc ceea ce responsabilii separatişti numesc „ucrainizarea” conducerii – aproape toţi liderii de origine rusă ai rebelilor au demisionat şi au revenit la ei acasă, fiind înlocuiţi de ucraineni cu calificare îndoielnică. Alexandre Borodai, cetăţean rus, a demisionat din funcţia de „prim-ministru” al „Republicii Populare Doneţk” pentru a lăsa locul unui ucrainean, Alexandre Zaharcenko, ce înainte de război condusese  un grup de apărare al poliţiei. În regiunea Lugansk, Valeri Bolotov, cetăţean rus, a anunţat că a „demisionat temporar” din postul de premier şi a plecat în Rusia pentru tratament medical. El a fost înlocuit de Igor Plotniţki, fost inspector pentru sănătate publică în Ucraina. Igor Girkin, care folosea supranumele de Igor Strelkov, sau Igor lunetistul, fost colonel în Serviciul federal de securitate care a condus lovitura de stat militară rusă în Crimeea înainte de a veni în estul Ucrainei, a demisionat din postul de ministru al Apărării al autoproclamatei „Republici Populare Doneţk” şi în locul lui a fost numit Vladimir Kononov, cetăţean ucrainean şi fost profesor local de judo.

Şefi cu forţa

Remanierea a înlăturat şi alţi lideri din estul ucrainean când zborul MH17 al Malaysia Airlines a fost doborât la 17 iulie, ca Igor Bezler, originar din Crimeea, apărut într-un video în care a fost identificat  ca locotenent-colonel în armata rusă, dar înlocuitorul său nu este cunoscut.

Singurul superior rus rămas pe loc
este Antiufeev, spion celebru care a trăit sub nume de împrumut timp de un deceniu şi în prezent este prim-vicepremier. Pentru structura pro-rusă, schimbarea conducerii este un pariu. Deschizând perspectiva discuţiilor de pace, la care autorităţile de la Kiev au refuzat să participe pentru a negocia cu cetăţeni ruşi, ruşii au părăsit armata rebelilor, cedând controlul ucrainenilor locali cu CV-uri modeste. Dar leadershipul lor a provocat deja o ruptură a disciplinei în rândul rebelilor, semne de disidenţă şi rezistenţă pro-ucraineană la Doneţk. Combatanţi separatişti au fost prinşi beţi noaptea, în haine civile. Trei dintre ei au zdrobit o maşină pe trotuar, în faţa hotelului Ramada, cazul fiind primul dintr-o serie din ce în ce mai lungă de accidente, soldate cu rănirea gravă a unor persoane şi împuşcarea altora de către separatişti beţi. În încercarea de a menţine disciplina, procurorul general al „Republicii Populare Doneţk” a anunţat introducerea pedepsei cu moartea în cadrul tribunalelor militare, nou-formate: „Nu este un secret că avem militari care comit crime. Sunt fapte de furturi şi violenţe”.

Găsirea unor lideri carismatici şi competenţi pentru forţele separatiste şi guverne a fost mereu o sarcină dificilă. În diverse momente, posturi de conducere au fost deţinute de proprietarul unei şcoli de  dresat câini, de un om care a sărbătorit Crăciunul exploatând o schemă Ponzi sau de un cunoscut şef în crima organizată. O dată cu slăbirea forţelor militare ale rebelilor, căutarea unui conducător capabil s-a intensificat cu disperare şi ascensiunea lui Berezin ca adjunt de ministru al Apărării este un exemplu.

Berezin a fost un colaborator al lui Strelkov, iar înainte de izbucnirea războiului a lucrat la universitate ca  funcţionar pentru achiziţii de materiale de întreţinere. În 1980, el a funcţionat în armata sovietică cu grad de căpitan. Berezin l-a întâlnit pe Strelkov în primăvara trecută şi cei doi s-au înţeles bine, având preocupări literare comune. Strelkov este fan al  SF şi citise una din cărţile lui Berezin. 

Cele mai citite

Violență politică în Germania: un eurodeputat social-democrat a fost grav rănit de persoane necunoscute

Un eurodeputat al Partidului Social Democrat (SPD), aflat la putere în Germania, a fost grav rănit de necunoscuţi în timp ce lipea afişe electorale,...

Polonia condamnă atacurile cibernetice rusești. Oficialii transmit că și țara lor a fost vizată

Polonia a condamnat presupusele atacuri cibernetice ale unui grup rus numit APT28 asupra Germaniei și Republicii Cehe, afirmând că și ea a fost vizată,...

Un înalt oficial rus acuză NATO că se pregătește de un conflict cu Rusia

Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe al Rusiei, a afirmat sâmbătă că exercițiile militare ale NATO, numite Steadfast Defender, desfășurate pe...
Ultima oră
Pe aceeași temă