Culmea ironiei! Criticat adesea din cauza violarii libertatii presei in Rusia si acuzat ca a pus mana pe principalele reprezentante ale media, presedintele rus, Vladimir Putin, deschide astazi oficial, la Moscova, Congresul presei mondiale.
Cand a venit la Kremlin in 2000, Putin avea o strategie precisa de a prelua in maini tara si in fruntea prioritatilor se afla presa. Tenace, si-a urmat planul. Acum, dupa sase ani, libertatea presei este sinonima cu redactii de ziare inchise, televiziuni cenzurate si media sub control. Numai ca aceasta situatie nu impiedica Rusia sa gazduiasca de ieri cel de-al 59-lea Congres mondial al presei, unde una dintre mesele rotunde va fi consacrata tocmai libertatii presei. Si nici pe liderul de la Kremlin sa apara in fata a peste 1.700 de participanti veniti din 110 tari, a unor mari patroni de presa, pentru a tine discursul de deschidere a reuniunii, desi a fost tinta criticilor privind politica sa fata de mass-media rusa. Povestea sfarsitului presei independente din Rusia are in centru NTV-ul, canalul particular de televiziune considerat cel mai profesionist si cel mai critic din tara, preluat in mod brutal de Kremlin in 2001. In acel haos creat, puterea a declansat o miscare de punere a botnitei pentru presa si, desi ziaristii au incercat sa reziste intr-o atmosfera de indiferenta generala, cotidiene ca Segodnia si Novie Izvestia, saptamanalul Itoghi si canalul TV6, iar apoi TVS au disparut unul cate unul sau si-au vazut conducerea debarcata. Unii ziaristi s-au refugiat la radioul Ecoul Moscovei, ultima insula de independenta, alaturi de siteuri pe Internet ,din peisajul mediatic rus. In presa scrisa, intrarea gigantului public al gazelor naturale Gazprom in capitalul mai multor ziare a dus la constituirea unui grup media controlat in totalitate de catre stat. Este adevarat ca mai multe cotidiene continua sa scrie cu o libertate „mai mare”, dar impactul lor este limitat doar la capitala Moscova.
Analistii politici rusi declara ca Putin, care a venit la putere datorita televiziunii, ii cunoaste importanta si nu doreste nici un fel de critici la posturile de televiziune, exercitand un control total, in special in preajma alegerilor. Cu Putin, redactorii s-au obisnuit cu „cenzura venita de sus”, apoi au trecut la autocenzura si ce este mai grav este ca o noua generatie de ziaristi a ajuns sa fie convinsa de regulile jurnalismului dirijat si de necesitatea ca media sa fie strans controlata. Nici o mirare ca la Moscova se va vorbi despre libertatea presei, acolo unde presa are rolul de consolidare a puterii…