16.3 C
București
miercuri, 1 mai 2024
AcasăSpecialPutin sfidează Washingtonul: Înarmează şi Iranul

Putin sfidează Washingtonul: Înarmează şi Iranul

Preşedintele rus, Vladi­mir Putin, a ordonat guvernului său să trimită Iranului cinci sisteme de apărare antirachetă ultraperfecţionate, mişcare destinată, în parte, închiderii procesului aflat în curs cu Teheranul privind un diferend comercial de 4 miliarde dolari.

United Press International precizează că, în plus, Rusia a promis să dea şi cinci sisteme de rachete de apărare, versiuni modificate ale tipurilor S-300. După ce a transferat în Siria mai multe sisteme S-300 de apărare antirachetă, Putin oferă Iranului sisteme de rachete şi un al doilea reactor nuclear pentru centrala de la Boushehr.

În plin conflict sirian, tranzacţia capătă un caracter simbolic. Pe când Moscova încearcă să se afirme în faţa Washingtonului în dosarul sirian, acest eventual acord militar cu Teheranul, alt aliat al regimului de la Damasc, este o reluare a contractelor de armament ruso-iraniene, întrerupte de doi ani la decizia lui Dmitri Medvedev, pe atunci preşedinte.

Preşedintele rus şi cel iranian se vor întâlni pe 13 septembrie cu ocazia sum­mitului regional al Organi­zaţiei de cooperare de la Shan­ghai (OCS). Kommersant îl citează pe Dmitri Peskov, pur­tător de cuvânt al lui Putin, potrivit căruia şeful de la Kremlin şi Rohani vor discuta la sum­mitul de la Bichkek despre „conlucrarea în do­me­niul energiei nuclea­re şi probleme de cooperare tehnico-militară”.

Pentru Tehe­ran, care se teme că va fi următoarea ţin­tă după Damasc, S-300 constituie o armă per­fecţionată pentru a con­tra­cara un tir american de rachete tip Tomahawk, arată Le Figaro, precizând că „aceste arme ar putea servi veleităţilor militare contra Israelului, marele său inamic”. Surse de la Kremlin au precizat că această rea­pro­piere ruso-iraniană nu este doar economică, ci „mai mult politică”, ambele ţări fiind aliaţi majori ai Siriei şi împreună se opun oricărei intervenţii militare contra Damascului.

Alexei Puşkov, şeful Comisiei pentru Afaceri Externe din Duma de Stat estima, miercuri, 11 septembrie, că în cazul în care SUA vor decide în final lansarea de lovituri militare împotriva Siriei, Rusia va înarma Iranul.

În Iran, Qassem Soleimani, şeful forţelor de elită Qods, a declarat că ţara sa va susţine Siria „până la capăt” în ce priveşte o acţiune militară.

Cele mai citite

Opt persoane au murit într-un restaurant din Beirut în urma unui incendiu porvocat de explozia unei butelii de gaz

Un incendiu provocat de explozia unei butelii de gaz a ucis marţi cel puţin opt persoane într-un restaurant din capitala Libanului, Beirut, au informat...

Zelenski vede Ucraina membru în NATO cu o condiție majoră

Președintele Volodimir Zelenski consideră că Ucraina nu va putea deveni membru NATO până când nu va câștiga războiul cu Rusia, conform observatornews.ro. Secretarul general al...

Prințul de Wales întrebat despre soție și copii: „Toţi sunt bine, mulţumesc. Da, suntem bine”

„ Vă supăraţi dacă vă întreb cum se simt soţia şi copiii dumneavoastră?" a fost întrebat prinţul de Wales de o femeie, potrivit actualitate.org. El...
Ultima oră
Pe aceeași temă