19 C
București
vineri, 11 octombrie 2024
AcasăSpecialVIDEO. Putin recunoaște că Crimeea nu aparține Rusiei și dezvăluie de ce...

VIDEO. Putin recunoaște că Crimeea nu aparține Rusiei și dezvăluie de ce a ocupat-o

Liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, va explica opiniei publice, într-un film documentar de televiziune, de ce a decis ocuparea peninsulei Crimeea, în anul 2014.

Argumentația lui Putin este aceea că, dacă la baza maritimă din Sevastopol (Crimeea) ar fi primit acces NATO sau SUA, consecințele ar fi fost dezastruoase pentru Rusia.

Baza de la Sevastopol a fost utilizată de URSS și ulterior de Rusia, chiar dacă, oficial, ea se află în Crimeea, care aparține Ucrainei. După cum se știe, în ultimii ani Ucraina tinde să se apropie de NATO, ceea ce ar fi putut duce, teoretic, la un moment dat, și la utiliizarea bazei de la Sevastopol de către SUA sau de către NATO și, implicit, la pierderea accesului Rusiei asupra acesteia.

O asemenea argumentație a lui Putin, legată de oportunitatea deciziei sale în urma căreia a ocupat Crimeea, demontează practic propaganda anterioară a Kremlinului, potrivit căreia Crimeea ar fi teritoriu rusesc.

Autoritățile ruse s-ar fi temut că, după venirea forțelor prooccidentale la Kiev în 2014, Ucraina ar fi putut permite Alianței și SUA să aibă acces la infrastructura militară din Sevastopol, unde se află baza flotei ruse din Marea Neagră.

Vladimir Putin face aceste dezvăluiri într-un interviu inclus în filmul lui Oliver Stone "Ucraina în foc", anunță luni agenția rusă RIA Novosti. Filmul va fi difuzat în premieră luni la postul de televiziune REN TV la 17:00 (ora Moscovei).

"De ce reacționăm atât de emotiv la extinderea NATO? Ne preocupă procesul decizional al NATO. Eu știu cum se iau deciziile. Atunci când o țară devine membră a NATO, acesteia îi vine foarte greu să reziste la presiunea unei țări atât de mari ca SUA, lider al NATO. Și acolo (pe teritoriul ei) poate să apară orice cu ușurință. Sisteme de apărare antirachetă și baze noi și, dacă este necesar, un nou sistem de atac. Și nouă ce ne rămâne de făcut? Noi trebuie să luăm contramăsuri în acest sens, adică să luăm în vizorul rachetelor noastre acele obiective care, în opinia noastră, încep să ne amenințe", afirmă Putin în interviul lui.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

VIDEO Adolescent de 16 ani, în arest preventiv după ce a comis un val de infracțiuni

Un tânăr în vârstă de 16 ani, din Baia de Fier, a fost arestat preventiv, pentru comiterea mai multor infracțiuni. Acesta a furat mașina...

Locomotiva unui tren în care se aflau mai mulți europarlamentari a explodat

Un tren în care se aflau mai mulți europarlamentari a fost evacuat în gara din Strasbourg după ce locomotiva a explodat din motive necunoscute,...

David Popovici a strâns 160.000 de euro în 10 zile pentru copii cu nevoi speciale!

David Popovici, dublu campion mondial și campion olimpic la înot, a strâns în doar 10 zile peste 160.000 de euro pentru a susține construirea...
Ultima oră
Pe aceeași temă