19.8 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăSpecialPutin: Planul de pace nu este viabil fără negocieri cu insurgenţii

Putin: Planul de pace nu este viabil fără negocieri cu insurgenţii

Vladimir Putin afirmă că planul de pace elaborat de către omologul său ucrainean Petro Poroşenko nu trebuie să aibă "un caracter de ultimatum" pentru insurgenţii proruşi şi că nu va fi "viabil" şi "realist" fără un dialog, a anunţat sâmbătă serviciul de presă al Kremlinului, relatează AFP, citată de Mediafax.

"Planul de pace al domnului Poroşenko nu trebuie să aibă un caracter de ultimatum pentru insurgenţi", a declarat Putin, citat într-un comunicat, adăugând că el "susţine", cu toate acestea, decizia preşedintelui ucrainean de a ordona o încetare unilaterală a focului care să le permită rebelilor proruşi să depună armele.

"Planul propus, dacă nu este urmat de eforturi concrete în vederea deschiderii unui dialog, nu va fi nici viabil şi nici realist", a nuanţat el.

"Posibilitatea care s-a oferit odată cu încetarea operaţiunilor militare trebuie să fie exploatată în vederea declanşării unui dialog constructiv şi ajungerii la un compromis politic între părţile beligerante din estul Ucrainei", a continuat el.

Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a dezvăluit vineri un plan de pace în 14 puncte menit să pună capăt insurecţiei separatiste în estul ţării, care prevede, între altele, o încetare unilaterală a focului timp de o săptămână, "dezarmarea" rebelilor şi "garantarea unui culoar pentru ca mercenari ruşi şi ucrainean să plece".

Această decizie nu a pus însă capăt violenţelor. Armata ucraineană lupta în continuare, sâmbătă, în apropiere de bastioanele separatiste Doneţk şi Slaviansk, împotriva unor insurgenţi proruşi, care au respins încetarea unilaterală a focului de către Kiev.

Vladimir Putin "îndeamnă cele două părţi în conflict să înceteze toate operaţiunile şi să se aşeze la masa negocierilor", se arată în finalul comunicatului.

Cele mai citite

Un bărbat dintr-o localitate de lângă Timișoara a ajuns la spital după ce s-a autoincendiat

Un bărbat de 53 de ani din localitatea Giarmata-Vii, limitrofă municipiului Timişoara, a fost transportat la spital pentru îngrijiri medicale, sâmbătă, după ce s-a...

Înțelepciunea din Sinai: Moștenirea Creștină a Mănăstirii Sfânta Ecaterina

În sălbăticia îndepărtată și stâncoasă a Peninsulei Sinai din Egipt se află o țară cu o importanță istorică și spirituală imensă pentru cele trei...

Un bărbat dintr-o localitate de lângă Timișoara a ajuns la spital după ce s-a autoincendiat

Un bărbat de 53 de ani din localitatea Giarmata-Vii, limitrofă municipiului Timişoara, a fost transportat la spital pentru îngrijiri medicale, sâmbătă, după ce s-a...
Ultima oră
Pe aceeași temă