27.8 C
București
sâmbătă, 21 mai 2022
AcasăSpecialSTRATEGIE. Putin își mută pionii în Balcani. Moscova a încercat să provoace...

STRATEGIE. Putin își mută pionii în Balcani. Moscova a încercat să provoace chiar și lovituri de stat, fără să fie discretă în ingerinţa sa. În Bulgaria și Moldova i-au ieșit planurile perfect

Ţările din estul Europei au devenit o ţintă importantă pentru Moscova, îngrijorată de prezenţa UE şi a NATO în vecinătatea ei.

Americanii, care au acuzat oficial Rusia de piratare a e-mailurilor Comitetului naţional de­mocratic şi ale lui Hillary Clinton şi de ingerinţă în campania prezidenţială, ar trebui să vadă ce înseamnă cu adevărat când Kremlinul vrea să intervină într-un scrutin: evenimentele recente din Balcani arată că Rusia caută să blocheze expansiunea NATO şi să încetinească progresele pentru aderarea la UE.

Regiunea a progresat lent spre Vest, atrasă de perspectiva nivelului de viaţă european, ca şi de libertăţile occidentale. Numeroase ţări din Balcani sunt deja în UE sau în organizaţia nord-atlantică, sau pe cale să adere. Dar Moscova nu. La ultimele alegeri din Muntenegru, ingerinţa a fost brutală chiar după normele ruseşti.

Moscova a investit masiv în votul din 16 octombrie, în speranţa că naţionaliştii sârbi anti-NATO ar putea bate coaliţia pro-NATO a premierului Milo Dukanovici. Moscova a finanţat partidele de opoziţie, manifestaţiile politice şi o furtună mediatică anti-Dukanovici. Toate au eşuat. Forţele pro-Moscova au trecut la planul B: agenţi sârbi naţionalişti provocatori, îmbrăcaţi în uniforme de poliţie, au utilizat o manifestaţie de protest pentru atragerea  mulţimii în asaltul biroului premierului, unde falsa poliţie urma să-l asasineze pe Dukanovici. Complotul a fost dejucat de poliţia din Muntenegru în ultimul minut şi au fost operate arestări.

Şi în alte ţări din Balcani Moscova a acţionat pentru facilitarea unor potenţiale lovituri de stat, fără să fie discretă în ingerinţa sa. În Serbia, premierul Vucici s-a bătut şi a câştigat o alegere în primăvară pe o platformă pro-UE, în pofida eforturilor ruşilor. Şi în Serbia s-a dejucat luna trecută o tentativă de asasinare a premierului.

În Bosnia-Herţegovina, ruşii au salvat Republica Srpska, unde Milorad Dodik guvernează peste 49% din ţară ca regiune autonomă sârbă. Susţinerea a venit sub formă de credit acordat acestei entităţi, ca şi prin oferte de afaceri corupte cu bani ajunşi în buzunarele politi­cienilor naţionalişti sârbi.

A căzut şi Bulgaria…

Ultimul succes al Moscovei este în Bulgaria, unde duminică a fost ales preşedinte candidatul socialist Rumen Radev, până în vară  general, un apropiat al Kremlinului, care a şi promis o apropiere de Rusia şi susţine ridicarea sancţiunilor europene contra acestei ţări. Fostul ambasador bulgar la Moscova, Ilian Vasilev, critic al Kremlinului, afirmă că socialiştii (ex-comunişti) au coordonat cu Rusia candidatura lui Rumen Radev.   

Cele mai citite

Drulă candidează la președinția USR

Preşedintele interimar al USR, Cătălin Drulă, şi-a anunţat, astăzi, candidatura la conducerea formaţiunii politice. Drulă susține că livrează rezultate concrete, "nu bla-bla steril", iar partidul...
00:01:17

VIDEO: RECORD – Un cuplu a câștigat peste 200 de milioane dolari la loteria Euromillions, în Marea Britanie

Un cuplu care a câștigat peste 184 de milioane de lire sterline (228 de milioane de dolari) la loteria Euromillions, a vorbit despre momentul...

„Gustul siguranței”: Berea cu tematică NATO se vinde ca pâinea caldă

Telefonul sună non-stop la fabrica de bere artizanală Olaf din Savonlinna, în estul Finlandei. Proprietarul Petteri Vanttinen primește apeluri din întreaga lume de când a...
Ultima oră
Pe aceeași temă