18.7 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăSpecialPutin, inflexibil, îşi impune politica

Putin, inflexibil, îşi impune politica

În localitatea rusă Ekaterinburg a început ieri un summit de două zile UE-Rusia, dominat de ridicarea embargoului armelor pentru rebelii sirieni şi de tentativele Bruxelles-ului de a reduce dominaţia Moscovei asupra livrărilor de gaz.

Preşedintele rus, Vladimir Putin, îi găzduieşte până astăzi pe preşedintele Consiliului UE, Herman van Rompuy, şi preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Barro-so, la Ekaterinsburg, oraş indus-trial din Ural, aflat la 1.500 km de Moscova. Un summit de la care nu se aşteaptă progrese notabile, arată analiştii, subliniind că actualele relaţii cu Europa sunt cele mai rele din toată perioada postsovietică. Aşa că, în această atmosferă tensionată, este greu de crezut că vor exista soluţii în subiectele aflate pe ordinea de zi.

Relaţiile dintre Moscova şi Bruxelles nu au fost niciodată prea călduroase de la venirea la Kremlin a lui Putin, hotărât să crească influenţa Rusiei şi să ignore criticile occidentale faţă de politica sa internă şi externă. Conflictul sirian a deteriorat ca niciodată înainte aceste relaţii, UE susţinând opoziţia în timp ce Moscova ajută şi susţine regimul lui Bashar al-Assad. De altfel, Siria va fi unul dintre subiectele prioritare în discuţie la Ekaterinburg.

Înaintea summitului, ambasadorul rus la UE, Vladimir Cijov, declara că decizia Bruxellesului de a ridica embar-goul asupra armelor destinate opoziţiei din Siria va semnala insurgenţilor că tot ce vor avea de făcut va fi să aştepte venirea armelor. Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a mers mai departe, sugerând că această iniţiativă dezleagă mâinile Moscovei, care poate livra propriile arme regimului de la Damasc. Ca şi cum aceste livrări nu ar fi continuat şi în trecut. Orice decizie se va tranşa dur. Dacă una dintre părţi ridică restricţiile, cealaltă parte poate considera că nu a fost lăsată să îşi ţină obligaţiile luate înainte. Moscova şi Bruxelles ar putea totuşi să aplaneze diferendele lor, publicând un comunicat de susţinere a conferinţei internaţionale de pace numită Geneva-2, iniţiată de SUA şi Rusia, menită să încerce să găsească o soluţie politică la conflictul sirian.

Un alt subiect de fricţiune este dominaţia gigantului gazier rus Gazprom asupra pieţei europene de gaz, pe care Bruxelles-ul doreşte să o contracareze. Rusia furnizează un sfert din gazul consumat în Europa, o dominaţie care a permis de multă vreme Gazprom-ului să dicteze preţurile. UE a des-chis o anchetă formală contra Gazprom, suspectat că împiedică o concurenţă şi manipulează preţurile în mai multe state membre ale Uniunii. Decizia Bruxelles-ului a provocat furia preşedintelui Putin.

Cele mai citite

VIDEO. Marco Reus părăsește echipa unde a petrecut 12 ani

Marco Reus, în vârstă de 34 de ani, se pregătește să părăsească Borussia Dortmund la finalul acestui sezon, după o colaborare de 12 ani...

Klaus Iohannis, mesaj cu prilejul sărbătorilor Pascale

Președintele României, Klaus Iohannis, a transmis sâmbătă, 4 mai 2024, un mesaj cu prilejul Sărbătorilor Pascale celebrate de credincioșii ortodocși, greco-catolici, armeni și de cultele neoprotestante. “Sărbătoarea Sfintelor...

Premieră la Londra: Sadiq Khan a fost reales primar al Londrei pentru a treia oară

Primarul laburist al Londrei, Sadiq Khan, a fost reales la alegerile locale care au avut loc joi în Anglia, devenind astfel primul edil al...
Ultima oră
Pe aceeași temă