11 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăSpecialPutin „închide“ informațional Rusia?

Putin „închide“ informațional Rusia?

 

Invocând securitatea naţională a Rusiei, Duma de Stat (Camera inferioară a Parlamentului) a început examinarea proiectului de lege care limitează participarea străină în media ţării, o lege care vrea să rezerve grupurile de informaţii pentru oligarhii Rusiei.

Preşedintele Putin a convocat o sesiune specială a Consiliului de Securitate consacrată „problemelor apărării spaţiului rusesc de informaţii de ameninţările moderne“, dar a respins zvonurile potrivit cărora ar încerca să controleze „total“ Internetul.

Atacurile cibernetice contra resurselor de informaţii ruse s-au înmulţit în ultima vreme şi s-au perfecţionat metodele şi tacticile, declară preşedintele Vladimir Putin, care lansează o sesiune specială a Consiliului de securitate şi subliniază că aceste probleme sunt de o „importanţă excepţională pentru capacitatea de apărare a ţării, dezvoltarea durabilă a economiei, sfera socială şi apărarea suveranităţii Rusiei în sensul deplin al sensului“.

În remarcile difuzate pe situl internet al Kreminului, Putin nu dă cifre, dar secretarul Consiliului de securitate, Nikolai Patruşev, declară că după 2010 au fost înregistrate şi respinse peste 90 de milioane de atacuri cibernetice, din care 57 de milioane în cursul primului semestru al acestui an. Putin cere „măsuri suplimentare în domeniul securităţii informaţiei“, în special la nivelul reţelelor de comunicaţii pentru apărarea resurselor de informaţii ale Rusiei, dar a precizat că Rusia nu are intenţia să exercite un control „total“ sau să naţionalizeze Internetul, dar ofensiva contra Internetului este evidentă.

În lista entităţilor care ameninţă securitatea statului, Patruşev citează servicii speciale străine, grupuri extremiste, terorişti şi organizaţii criminale. Ministrul Comunicaţiilor susţine că vulnerabilitatea Internetului rus a fost demonstrată în câteva exerciţii în colaborare cu Ministerul Apărării şi Serviciul federal de securitate. Detaliile acestor exerciţii sunt bineînţeles secrete! Înainte, Vedomosti preciza că autorităţile de la Kremlin au intenţia de a discuta un plan de acţiune pentru protejarea Internetului rus şi în unele cazuri pentru blocarea acestuia. În acest timp, în pofida dificultăţilor economice, guvernul rus a anunţat creşterea subvenţiilor pentru media de stat special creată pentru difuzarea punctelor oficiale de vedere, între care canalul tv Rossia RT şi agenţia Sogodnia.

Controlul media

Duma de stat a Rusiei a început legiferarea limitării participării străine în media din ţară şi a votat un amendament care permite reducerea la maximum 20% investiţiile în mediile de comunicare ale străinilor în Rusia. Modificările afectează şi cetăţenii ruşi cu a doua naţionalitate, care, în virtutea unei noi legi trebuie să se înregistreze la serviciile ruse de emigraţie. Duma a răsunat de aplauze după ce un parlamentar a declarat „sunt gata să închid Rusia şi să asigur securitatea“. „Războiul rece declanşat contra Rusiei impune anumite legi şi ne obligă la noi acţiuni“, a mai declarat deputatul potrivit căruia mijloacele media „glanzi“ (termen ce desemnează în Rusia revistele imprimate de lux, dedicate modei şi produselor de consum) sunt „cele mai periculoase“.

Aceste reviste sunt „mai periculoase decât ziarele sociopolitice“ şi în spatele lor se ascund cei care după un timp încep să achiziţioneze media din Rusia. Noua lege va avea incidenţă între altele, asupra Vedomosti, cotidian economic critic, deţinut de Financial Times şi Wall Street Journal. Potrivit Gazeta.ru, ideea reducerii participării străine în media rusă a prins să ia formă la Kremlin în urmă cu un an şi jumătate şi s-a cristalizat după conflictul din Ucraina.

Alte măsuri luate în ultimele luni privesc înregistrarea obligatorie ca mijloc de comunicare a blogurilor cu peste 3.000 de vizitatori pe zi şi restricţii asupra societăţilor private de televiziune, care vor trebui să aleagă între finanţarea prin publicitate sau prin abonamente. Limitarea proprietăţii în media va afecta şi mai mult pluralismul presei în Rusia, arată reprezentantul OSCE pentru libertatea presei. Noua lege cerută de Kremlin, pune zăvor discursului public, „un amestec între paranoia politică şi interesele economice“. Participarea străinilor limitată la 20%, va diminua activele deţinute de investitorii străini şi oligarhii ruşi apropiaţi puterii vor prelua total instituţiile media.

Cele mai citite

Mihai Viteazul a fugit ca Vijelie de pe cortul de AUR, ca să-i facă loc lui Uraganul să împartă Salam pentru adepții partidului

Ilustra'ieȘ Marian Avramescu Pentru a elimina orice urmă de revoltă ale fanilor marilor domnitori ai principatelor române, istoria se poate modifica, de dragul adepților...

Mihai Viteazul a fugit ca Vijelie de pe cortul de AUR, ca să-i facă loc lui Uraganul să împartă Salam pentru adepții partidului

Ilustra'ieȘ Marian Avramescu Pentru a elimina orice urmă de revoltă ale fanilor marilor domnitori ai principatelor române, istoria se poate modifica, de dragul adepților...
Ultima oră
Pe aceeași temă