16.9 C
București
joi, 28 octombrie 2021

Putin: Dispariţia URSS este cea mai mare catastrofă geopolitică a secolului trecut

Premierul rus Vladimir Putin a declarat joi că URSS era „marea Rusie”, acuzându-l pe ultimul preşedinte al acesteia, Mihail Gorbaciov, că a „renunţat” la putere în 1991, cu o zi înainte de semnarea, prevăzută, cu Belarus şi Kazahstan, a unei noi Uniuni, scrie Mediafax.

Exprimându-se în cadrul unei întâlniri la Kremlin cu veterani şi pensionari, Putin şi-a împărtăşit sentimentele trăite în momentul prăbuşirii, în urmă cu 20 de ani, a regimului comunist.

„M-am dus să îmi repar o roată, când persoanele de acolo m-au întrebat: eşti pentru URSS sau pentru Rusia?”, a povestit Putin. Rusia, ca şi alte republici ale Uniunii Sovietice, contesta atunci puterea supremă a lui Gorbaciov.

„Le-am spus: dar este vreo diferenţă? Se numeşte altfel, dar este tot Rusia, marea Rusie”, a declarat Putin.

„Li s-au spus atâtea minciuni că oamenii nu mai înţelegeau ce se întâmplă (…), li s-a promis că mâine vor trăi ca la Paris sau Londra”, a adăugat Putin, care a calificat la un moment dat dispariţia URSS ca „cea mai mare catastrofă geopolitică a secolului trecut”.

„La 21 decembrie (1991), Gorbaciov a semnat renunţarea la putere. Nu am avut în istoria ţării decât două momente la fel de grave, când puterea supremă a renunţat la prerogativele sale şi la responsabilitatea a ceea ce se întâmpla în ţară: ţarul – a plecat şi imediat au început aceste evenimente oribile, sângeroase – şi 1991″, a continuat Putin, potrivit declaraţiilor transmise de postul de televiziune Rossia24.

La 2 martie 1917, Ţarul Nicolae al II-lea a abdicat în preajma Revoluţiei bolşevice şi a războiului civil. Mulţi ruşi îi reproşează presupusa lui slăbiciune.

Mihail Gorbaciov rămâne la rândul lui puţin popular în ţară, ruşii atribuindu-i falimentul ţării şi sărăcia lor.

Coacţionar la cotidianul de opoziţie Novaia Gazeta, el a criticat în repetate rânduri puterea actuală şi în special anunţul din septembrie privind revenirea lui Vladimir Putin la Kremlin, la alegerile prezidenţiale din 2012.

Ultima oră
Pe aceeași temă