8.7 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSpecialPutin „decapitează" Apărarea

Putin „decapitează” Apărarea

Preşedintele rus, Vladimir Putin, l-a demis pe ministrul Apărării, Serdiukov, după un scandal de corupţie de amploare, numind în loc un om de încredere,  fostul ministru al Situaţiilor de Urgenţă, Serghei Şoigu, pentru a duce la bun sfârşit „grandioasele” planuri de reînarmare a ţării.

 

O anchetă comună a Procuraturii,  a Comitetului de anchetă şi a Curţii de Conturi a dezvăluit o vastă afacere de corupţie în regiunea Krasnoiarsk, în care sunt implicaţi funcţionari locali şi ministrul Apărării, Serdiukov. Acesta şi-a construit o vilă – datha – pe malul Mării Azov. În regiune, toate serviciile, inclusiv cel însărcinat cu protecţia mediului, erau la curent cu afacerile ministrului Apărării, care construia edificii în zone naturale protejate, în special de către UNESCO. Nu numai că erau la curent, ci au acoperit aceste activităţi şi au profitat pentru a-şi construi vile alături de cea a ministrului Serdiukov.

Localnicii şi organizaţiile de protecţie a mediului au încercat să oprească distrugerea zonei prin betonarea de drumuri, folosirea iahturilor sau construirea unui spaţiu pentru aterizarea elicopterelor. Ancheta a depistat funcţionarea unei scheme în cadrul cedării de bunuri ce aparţin Ministerului Apărării şi care nu mai sunt utilizate. Aceste bunuri erau vândute sectorului civil şi autorităţile locale aveau drept de preempţiune, adică aveau prioritate pentru a le cumpăra. Totul se derula perfect pus la punct – era anunţată o licitaţie, autorităţile locale renunţau şi licitaţia era câştigată de un cumpărător privat. Care vindea apoi proprietatea mult mai scump.

Bunul era scos din patrimoniul public şi din cel al armatei, pentru a putea reveni în proprietatea privată a anumitor persoane. În paralel  şi foarte discret, fără a şti cum, zone întregi au fost excluse rapid din zonele naturale protejate, fără a mai menţiona că sistemul permitea pierderea urmei proprietăţii. Astfel, în 2009, Serdiukov a cerut transferarea fără compensaţii a unei zone protejate din patrimoniul armatei şi în acel an au demarat construcţiile. Bineînţeles că nimeni nu poate spune dacă această regiune mai aparţine armatei sau cui aparţine în realitate. La finele lunii octombrie au fost deschise mai multe anchete privind o societate controlată de Ministerul Apărării, Oboronservis, suspectată de fraudă în vânzarea de bunuri imobiliare, terenuri şi acţiuni.

Comitetul rus de anchetă arată că unii responsabili din minister alegeau bunuri imobiliare dintre cele mai bine cotate gestionate de societatea Oboronservis, investeau sume enorme provenite din bugetul rus, apoi le revindeau prin intermediul unor întreprinderi afiliate Oboronservis la preţuri inferioare pieţei. Prejudiciul provocat de vânzarea a opt astfel de bunuri imobiliare este cifrat la 3 miliarde ruble (74 milioane euro).

Oboronservis, creată în 2008 prin decret al Kremlinului, are atribuţii foarte diverse, mergând de la întreţinerea echipamentelor armatei la publicarea de lucrări ale ministerului sau organizarea realimentării trupelor.

Ambiţii şi decepţii

Serdiukov, în funcţie din 2007, a fost înlocuit de Şoigu, numit la începutul anului guvernator al regiunii Moscova, a precizat Vladimir Putin, care – înaintea prezidenţialelor din martie ce au marcat revenirea sa la Kremlin după două mandate de preşedinte (2000-2008) şi un intermezzo de patru ani ca premier – declara că intenţionează repoziţionarea complexului militaro-industrial în centrul dezvoltării Rusiei şi promitea o reînarmare „fără precedent” a ţării în anii viitori.

Chiar a anunţat că peste 550 miliarde euro vor fi alocate industriei apărării în următorul deceniu.

Proiect în pericol?

Aflat în trecere prin Paris la 31 octombrie, Serdiukov, atunci încă ministrul Apărării, a confirmat la întâlnirea avută cu omologul său francez, Jean-Yves Le Drian, intenţia de a achiziţiona încă două nave de proiecţie şi comandament (BPC) clasa Mistral, în pofida opoziţiei puternice a unei părţi a armatei ruse şi a lobby-ului fabricanţilor ruşi de arme. Oficialul rus a precizat că „fondurile pentru construirea celui d-al treilea şi al patrulea submarin Mistral au şi fost inserate în legea de buget al Apărării şi le putem folosi în 2013″.  Serdiukov preciza pentru RIA Novosti că negocierile cu agenţia franceză de resort, DNCS, nu au demarat, dar ministerul său antamase „consultări cu ODK (şantierele navale din Sankt-Petersburg) pentru al treilea şi al patrulea Mistral”.

Rusia şi Franţa căzuseră de acord pentru construirea a două BPC clasa Mistral, botezate „Sevastopol” şi „Vladivostok”. Construcţia primei nave a debutat în acest an la şantierele navale STX din Saint-Nazaire şi va fi livrată de DCNS în 2015. Ruşii doresc ca celelalte două Mistral să fie construite în mare parte de şantiere navale ruseşti şi pun condiţia unor importante trans­feruri de tehnologie. Rămâne de văzut dacă succesorul lui Serdiukov va continua acest proiect care se confruntă cu opoziţia armatei şi a fabricanţilor ruşi de arme.   Text Box:

Cele mai citite

Rusia – Ucraina, ziua 773: SUA anunță un ajutor militar de 6 miliarde dolari pentru Kiev. VIDEO

Ministrul american al Apărării, Lloyd Austin, a anunţat o nouă componentă de asistenţă militară pentru Ucraina în valoare de şase miliarde de dolari, într-un...
Ultima oră
Pe aceeași temă