10.8 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSpecial"Puiu' mic" rastoarna extraterestrul mare

“Puiu' mic” rastoarna extraterestrul mare

“Chicken Little” e o noutate pentru copiii de azi, dar nu si pentru cei de ieri, ca sa zic asa. In 1943 aparea un filmulet de desene animate cu acelasi titlu, conceput de Walt Disney ca sa contracareze propaganda antiamericana.

Era in timpul razboiului. Anii au trecut, razboiul s-a dus si el, iar cei de la Walt Disney au preluat povestea si au impanat-o cu elemente la zi. Mai mult, au realizat-o integral pe calculator (o premiera pentru ei). Surprinzator, din 1943 pana azi, sentimentele pamantenilor fata de extraterestri nu s-au schimbat fundamental, iar acolo unde s-au schimbat asta s-a intamplat, referindu-ne la cultura populara, gratie lui Steven Spielberg si celor doua filme ale sale, “Intalnire de gradul III” si “E.T.”. Totusi, multi oameni inca mai “vibreaza” la tema extraterestrilor invadatori. Regizorul Mark Dindal pleaca de la aceasta idee, dar opteaza la final tot pentru cea a extraterestrilor prietenosi. Pentru ca tema filmului nu e invazia extraterestra, ci increderea pe care e bine s-o avem in cei pe care-i iubim. Si de ce nu s-ar numara si extraterestrii printre ei?
Chicken Little e printre cele mai simpatice personaje de desene animate create vreodata. E micut, are ochelari verzi, sprancene ca niste accente frantuzesti, vocea sobra a lui Zach Braff (regizorul-actor din “Garden State”) si seamana un pic cu Woody Allen. Nu prea rade, si la scoala e in echipa “ratatilor”, alaturi de Ratusca cea urata (care-l iubeste in secret), de Pestisorul care a iesit din apa (care sta cu un acvariu ca o casca pe cap) si de un porcusor gras si moale ca o jucarie pentru copiii sub trei ani. Problema lui Chicken Little e ca i-a cazut la un moment dat un fragment de cer in cap, eveniment care a facut valva negativa in orasel si l-a facut pe tatal sau sa-i fie jena. Pentru ca puiul isi iubeste cocosul, se hotaraste sa recupereze handicapul si, asa mic cum e, se inscrie in echipa de baseball a scolii, pe care o duce, incredibil, la castigarea campionatului. Insa cerul nu renunta si-l mai viziteaza o data, de asta data la el in camera. Cand vin si prietenii si vad, e clar, nu mai e gluma, numai ca nu e vorba de un colt de cer, ci de extraterestri. De aici incolo desenul animat clasic se imbogateste cu referinte livresco-cinematografice, de la “Razboiul lumilor” la “Semne” si chiar la “E.T.”, gratie puiului de extraterestru cu trei ochi uitat pe pamant. Acesta se numeste Kirby, iar Chicken Little, cu senzitivitatea pe care copiii o au, se prinde ca multimea de nave care isterizeaza oamenii n-au venit pentru o invazie, ci pentru a-l recupera pe Kirby. In final, parintii extraterestri se dovedesc la fel de benigni ca un cuplu de americani obisnuiti. De aia se si numesc Melvin si Tina.
“Chicken Little” e conceput in principal pentru copii (tine o ora jumate, cat sa nu apuce acestia sa se plictiseasca si sa se foiasca), dar e la fel de agreabil si pentru cei mari, care pe langa apropourile amintite mai sus, se pot bucura la fel de bine de povestea calda, vesela si sincera.


“Puiu' mic” / “Chicken Little” – 2005, regia Mark Dindal, voci: Zach Braff, Gary Marshall, Joan Cusack, Steve Zahn, Patrick Stewart. Distribuit de Prooptiki Romania.

Cele mai citite

Jack Grealish ar putea ajunge alături de Horațiu Moldovan! Atletico a pus ochii pe englez

În vârstă de 28 de ani, Jack Grealish își dorește să părăsească Manchester City la finalul acestui sezon. Cunoscut pentru talentul său în atac,...

Nicu Ștefănuță: „În sfârșit, directiva privind violența împotriva femeilor a fost adoptată”

În ultima sesiune plenară din legislatura actuală, Parlamentului European a votat primul act legislativ al UE privind violența împotriva femeilor și violența domestică, care...

Deficitul bugetar a crescut, după primul trimestru

Deficitul bugetar a urcat la 2,06% din Produsul Intern Brut după primele trei luni din acest an, soldul negativ cifrându-se la 35,88 miliarde de...
Ultima oră
Pe aceeași temă