20.5 C
București
miercuri, 1 mai 2024
AcasăSpecialPsihologia săptămânii. Ce randament dăm în fiecare zi a săptămânii şi cum...

Psihologia săptămânii. Ce randament dăm în fiecare zi a săptămânii şi cum ne influenţează superstiţiile

Randamentul pe care îl dăm în timpul săptămânii nu este acelaşi în fiecare zi şi nici în fiecare moment al zilei. În plus, productivitatea este influenţată şi de superstiţiile învăţate sau create. Psihologii Rodica Bistran şi Bogdana Bursuc au explicat pentru cititorii României libere cum evoluează randamentul oamenilor pe parcursul săptămânii şi cum este influenţat de credinţe.

Deschideţi galeria foto de mai sus pentru a vedea graficul evoluţiei randamentului în timpul săptămânii.

Randamentul în timpul săptămânii

Un studiu citat de psihologul Rodica Bistran arată că cei mai mulţi oameni sunt mai productivi dimineaţa decât după-amiaza şi, de asemenea, majoritatea oamenilor ating apogeul de productivitate marţea.

„Lunea este o zi a schimbării ritmului după duminica în care majoritatea oamenilor se odihnesc şi se deconectează de la problemele de serviciu. Productivitatea zilei de luni are valori apropiate de cele ale celorlalte zile, exceptând marţea, în care se înregistrează vârful de productivitate, când ritmul obişnuit de lucru este reluat şi desprinderea de weekend este terminată. Apoi curba randamentului scade”, a explicat Rodica Bistran.

Principalii factori care influenţează randamentul sunt numărul de ore lucrate în ziua precedentă şi calitatea somnului, potrivit medicului psiholog Bogdana Bursuc.

„Cu cât lucrăm un număr mai mare de ore peste cele din program şi cu cât dormim mai puţin sau neodihnitor, cu atât randamentul de a doua zi va fi influenţat. Ca urmare, pentru a avea un randament constant sau echilibrat de-a lungul săptămânii este nevoie să respectăm orele de muncă şi de somn”, a explicat specialista.  

Influenţa superstiţiilor asupra randamentului

Superstiţiile oamenilor le influenţează mult randamentul pe care îl dau în activitatea lor. Aceste credinţe apar din nevoia fiecărei persoane de a avea control asupra întâmplărilor din jurul ei şi pot scădea performaţa, dacă sunt încălcate, potrivit psihologului Rodica Bistran.

„Superstiţiile pot aduce o anumită încredere în sine şi un anumit confort sau, dimpotrivă, pot sa scadă randamentul persoanei dacă superstiţia a fost încălcată”, a arătat specialista.

De aceea hainele, obiectele norocoase sau horoscopul sunt importante pentru buna desfăşurare a activităţii oamenilor.

„Credinţa că există ceva în plus care ne ajută, ne creşte încrederea şi sentimentul de autoeficacitate şi, prin urmare, şansele de a avea succes. De exemplu, în studii, se întâmplă adesea ca grupul experimental care primeşte o minge norocoasă să câştige competiţia”, a explicat Bogdana Bursuc.

Marţea cu ghinion

Dincolo de superstiţiile menite să creeze confort şi siguranţă de sine, există şi superstiţii negative, care se referă la riscuri, dar care au acelaşi scop principal, să conducă la succes. Una dintre credinţele negative este ghinionul din ziua de marţi, potrivit psihologului Bogdana Bursuc.

Originea superstiţiei legate de ziua de marţi ar proveni de la ideea că personajul bilblic Adam ar fi muşcat din „fructul oprit” şi ar fi fost alungat din Rai într-o marţi.

De ce nu este bine să dăm bani lunea

Superstiţia conform căreia nu este bine să dăm bani lunea, fie că este vorba despre achitarea unor datorii sau despre împrumutarea unui prieten, se explică prin faptul că prima zi a săptămânii este percepută ca un început de etapă. În acest fel, oamenii cred că activităţile începute lunea s-ar relua în fiecare zi a săptămânii, potrivit specialistei Bistran.

„Este o superstiţie. Dacă credem în ea, va avea un impact asupra noastră. Dacă nu interiorizăm această convingere, vom avea mai multă libertate de mişcare”, a explicat Bursuc.

Miercurea, cea mai bună zi pentru a cere o mărire de salariu

Superstiţia pentru ziua de miercuri, care ar fi cea mai indicată pentru a cere o mărire de salariu, vine tot din nevoia oamenilor de a îşi mări încrederea în şansele de reuşită.

„Noi oamenii avem nevoie să ne simţim protejaţi şi să ne asigurăm că totul va merge bine, mai ales în legătură cu lucrurile importante pentru noi, cum este mărirea salarului. Dacă putem crede că ceva ne asigură din acest punct de vedere, vom fi foarte bucuroşi să credem şi să respectăm pentru a creşte şansele de reuşită”, a explicat medicul Bogdana Bursuc.

Însă, psihologul Rodica Bistran crede că dincolo de superstiţia pentru ziua de miercuri, obţinerea unei măriri de salariu este mai previzibilă în această zi, datorită graficului productivităţii oamenilor.

„Marţea este un maxim de eficienţă la serviciu, astfel că rezultatele acestei zile pot declanşa cererea de miercuri”, a explicat specialista.

Cele mai influente superstiţii asupra activităţii oamenilor

Una dintre cele mai cunoscute şi mai influente superstiţii este cea legată de numărul 13, aducător de ghinion. Această credinţă s-ar axplica prin faptul că la Cina cea de Taină, care a precedat răstignirea lui Iisus, au participat 13 persoane, apostolii şi Mântuitorul, potrivit psihologului Rodica Bistran.

De asemenea, o superstiţie care influenţează mult randamentul oamenilor este cea legată de horoscop.

„Explicaţia este simplă, acesta este foarte vechi, foarte utilizat în culturile asiatice, este la modă. Eurobarometrul 63.1/2005 arată că în România 22% dintre români considerau că horoscopul este <<foarte ştiinţific>>”, a explicat medicul.

Totodată, superstiţii foarte infleunte sunt şi cele legate de norocul purtat de haine, bijuterii sau obiecte.

Ce activităţi sunt recomandate pentru fiecare zi a săptămânii

Dincolo de orice activitate profesională pe care o persoană ar avea-o în timpul săptămânii, este recomandată existenţa unor activităţi cu valoare de confort şi recompensă, potrivit medicului Bogdana Bursuc.

„O odihnă activă în fiecare zi a săptămânii este importantă, iar ziua de duminică este cea mai nimerită pentru odihnă, deconectare, meditaţie”, a explicat Rodica Bistran.

Cele mai citite

Adio, Paul Auster. Autorul ”Trilogiei New York-ului” a decedat la vârsta de 77 de ani

Paul Auster, celebrul scriitor american cunoscut pentru romanele sale captivante, poemele și scenariile de film, a încetat din viață la vârsta de 77 de...

Mesaje haioase de 1 Mai. O selecție de urări de Ziua Muncii

Ziua Muncii sau 1 mai muncitoresc se sărbătorește în fiecare an în țara noastră. În această zi, mulți sunt liberi, însă sunt și persoane...

VIDEO. Mesajul Patriarhului Daniel de Înviere. “Sfintele Paşti sunt sărbătoarea iertării, a păcii şi a bucuriei”

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a transmis un mesaj de Sfintele Paști, evidențiind semnificația profundă a Învierii Domnului pentru credincioși. În cuvintele sale, Patriarhul subliniază...
Ultima oră
Pe aceeași temă