15.7 C
București
joi, 2 mai 2024
AcasăSpecialPsihologi: În cazul învăţătoarei acuzate că şi-a ucis mama ar putea fi...

Psihologi: În cazul învăţătoarei acuzate că şi-a ucis mama ar putea fi vorba de o psihoză latentă

Psihologii consideră că în cazul învăţătoarei acuzate că şi-a ucis mama cu 170 de lovituri de cuţit ar putea fi vorba despre debutul unei psihoze latente sau o tulburare de personalitate Borderline, caracterizată printr-o instabilitate emoţională şi un control scăzut al impulsurilor.

Psihologii spun că ar putea fi vorba despre aceste lucruri “chiar dacă la nivelul aparent, manifest, acestea nu se afişau”, dar nu se pot pronunţa dacă învăţătoarea era un pericol pentru copii, fiind însă probabil că, în anumite situaţii ieşite din comun, cadrul didactic “ar fi putut răspunde cu un nivel de agresivitate nu atât de grav ca cel faţă de mama sa”, transmite corespondentul MEDIAFAX.

“Este un gest de agresivitate maximă pe fondul unor situaţii conflictuale anterioare în care s-au acumulat emoţii negative intense, probabil că nu le-a afişat la vremea respctiva, şi le-a tot reprimat, iar în situaţia respectivă, în ziua respectivă au răbufnit. E posibil ca la momentul acela să fi avut loc un schimb verbal, un fel de ceartă, un conflict datorat banilor. Mama a răspuns cu agresivitate verbală, iar fiica cu agresivitate fizică. Numărul mare de lovituri arată o ură acumulată în timp. Au tot fost situaţii conflictuale între mamă şi fiică, pe fondul unei toleranţe scăzute la frustrare, probabil. Faptul că a rupt un cuţit şi l-a luat pe al doilea denotă că a vrut să-şi termine treabă. A vrut să ducă la bun sfârşit ceea ce începuse, a fost foarte decisă, posibil că această ură să-şi fi găsit sfârşitul atunci, în ziua aceea. Nu pot face afirmaţii dacă suferea de vreo boală din moment ce nu o cunosc, deci nu pot să-mi dau seama, dar pot presupune că ar putea fi debutul unei psihoze latente sau o tulburare de personalitate Borderline caracterizată printr-o instabilitate emoţională şi un control scăzut al impulsurilor, chiar dacă, la nivelul aparent, manifest, acestea nu se afişau. Nu mă pot pronunţa dacă era un pericol pentru copii. Probabil că în anumite situaţii ieşite din comun ar fi putut răspunde cu un nivel de agresivitate nu atât de grav că cel faţă de mamă”, a declarat psihologul Daniela Deleanu, din Piteşti.

Potrivit acesteia, testările profesorilor se fac la început de an şcolar şi reflectă de obicei gradul de psihopatologie la momentul respectiv. Deleanu spune că se putea vedea dacă există probleme în cazul profesoarei, dar, la fel de bine, se putea să nu se vadă.

“Nu putem ştii, uneori aceste tulburări se văd sau se intuiesc şi atunci profesorul sau învăţătorul respectiv este trimis la un psiholog clinician sau la un psihiatru pentru investigaţii aprofundate, iar uneori aceste lucruri nu se văd la momentul respectiv”, a mai declarat psihologul Daniela Deleanu.

Primele date ale anchetei arătau că învăţătoarea Elena Mirela Marinescu, în vârstă de 37 de ani, care preda la clasa a IV-a C a Şcolii generale nr 4 Curtea de Argeş, arestată preventiv pentro omor deosebit de grav după ce şi-ar fi omorât mama cu peste 170 de lovituri de cuţit, nu ar fi avut din anul 2010 avizul psihologic.

Inspectorul şcolar general al ISJ Argeş spune că dacă învăţătoarea din municipiul Curtea de Argeş a predat fără să aibă aviz psihologic atunci directorul şcolii este răspunzător de acest lucru.

La oraactuală, femeia arestată preventiv pentru 29 de zile sub acuzaţia de omor deosebit de grav, infracţiune pedepsită cu închisoarea între 15 şi 25 de ani, se află în arestul IPJ Argeş.

Cele mai citite

Tarife pe litoral de 1 Mai. A înlemnit când i-a venit nota de plată pentru 4 sucuri și mâncare

Turiștii plecați pe litoralul românesc în aceste zile de vacanță au parte de surprize neplăcute, mai ales când le vine nota de plată. Mulți...

Amenzi de 4,6 milioane de euro pentru 29 de retaileri. Plus: deconectarea și telemunca în UE

Comisarul european pentru locuri de muncă şi drepturi sociale, Nicolas Schmit, a declarat, cu ocazia zilei de 1 mai, că telemunca şi deconectarea trebuie să...

Soluția  3 D împotriva administrației #rezist a Bucureștiului

Deși lansată târziu în cursa electorală, Gabriela Firea a ajuns rapid să-i sufle în ceafă lui Nicușor Dan, fiindcă are singurul proiect administrativ cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă