28.4 C
București
duminică, 14 iulie 2024
AcasăSpecialUn psiholog român aleargă un maraton pentru copiii diagnosticați cu autism

Un psiholog român aleargă un maraton pentru copiii diagnosticați cu autism

Vrea să convingă Consiliul Județean Constanța să accepte un proiect de terapie cu delfini, care are, însă, plusuri și minusuri.

Psihologul Adrian Gemănaru, fost jandarm, nominalizat în anul 2015 la premiile World Autism Festival din Canada, pentru o terapie complementară, menită să reducă stimulările la nivel senzorial ale copiilor afectați de autism, va alerga 42 de kilometri la Maratonul Internațional Brașov, eveniment care va avea loc duminică, 14 iunie. Sub deviza “Alerg pentru Autism Marea Neagră“, Adrian Gemănaru și alți specialiști în autism ai Centrului „Marea Neagră“, al cărui președinte este, vor alerga la toate cursele competiției sportive, respectiv 10 km, 21 km și 42 km. Scopul este promovarea ineditului proiect realizat de psihologul român «Sensory therapy legs», care ușurează activitatea terapeutică prin reducerea stărilor de agitație și agresivitate, proiect care a fost nominalizat la World Autism Festival.

Totodată, prin participarea la acest eveniment sportiv internațional, psihologii doresc să convingă Consiliul Județean Constanța să accepte un alt proiect revoluționar, care ar putea fi premiat internațional într-un viitor apropiat, intitulat “Delfinoterapie – șansă de recuperare pentru copiii cu dizabilități“. Proiectul este inițiat tot de Adrian Gemănaru, care este singurul psiholog din România acreditat pe terapia cu delfini. Centrul Psihologic “Marea Neagră“ a derulat inedita terapie, în parteneriat cu Delfinariul din Constanța, dar protocolul a fost suspendat la decizia Consiliului Județean Constanța.

“Avem încredere că, prin acest mesaj pe care dorim să-l transmitem cu ajutorul mass-media, vom reuși să determinăm autoritățile locale să înțeleagă că acești copii nu dispun de timpul necesar, pentru că anumite mentalități să fie schimbate. Până la urmă, așa cum proiectul “Sensory therapy legs“ a fost nominalizat la unul dintre cele mai mari premii internaționale de psihologie, există mari șanse ca și terapia cu delfini să fie premiat în anii următori“, declară psihologul Adrian Gemănaru, ce este în curs de acreditare B.C.B.A. la Universitatea North Texas din SUA.

Terapia asistată de delfini este o modalitate de recuperare extrem de apreciată în întreaga lume, iar reușita acestui proiect ar reprezenta enorm în recuperarea copiilor cu autism din România.          

Problemele terapiei cu delfini

Publicația Pscychology Today nota, într-un articol din 2011, că terapia cu delfini pentru copii autiști are cel puțin două probleme. Prima se referă la riscuri și costuri. “Delfinii pot fi agresivi, chiar și cu copiii pe care se presupune că îi vindecă. Un studiu a arătat că peste jumătate din 400 de persoane care au lucrat cu mamifere marine au suferit răni, și că participanții în terapie cu delfini au fost plezniți, mușcați sau bruscați, într-un caz rezultând chiar un os rups și un plămân înțepat. Poți chiar dobândi diverse boli de piele“, spune autorul studiului.

În SUA, costul aferent unui astfel de tratament era, în 2011, de circa 700 de dolari pe oră. De asemenea, se mai ridică problema etică. Delfinii nu aleg să fie terapeuți. Problema, spun specialiștii americani, este dacă este moral să capturăm delfini născuți în captivitate. Delfinii din Constanța însă, importați din China, sunt născuți în captivitate. 

ANDURANȚĂ. 42 de kilometri

“Voi alearga 42 km pentru asta, chiar dacă nu am alergat niciodată mai mult de 21 km și, împreună cu părinții copiilor diagnosticați cu autism și prietenii mei vrem să tragem un puternic semnal de alarmă cu privire la acest fenomen din ce în ce mai răspândit în România și în lume“ -– Adrian Gemănaru.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă