20.9 C
București
marți, 7 mai 2024
AcasăSpecialPSD – „partidul stat“ care le dă gălățenilor apă caldă

PSD – „partidul stat“ care le dă gălățenilor apă caldă

La Galați pare să se revină la vremurile când „partidul conducător” asigura minimul confort al vieții de fiecare zi. Imediat după ce au câștigat alegerile pentru Primăria Galați și majoritatea în Consiliul Municipal (CLM) împreună cu ALDE și UNPR, liderii PSD Galați au demarat rezolvarea principalei probleme sociale cu care se confruntă gălățenii care locuiesc la bloc: furnizarea apei calde.

Sistemul de termoficare a ajuns într-o situație falimentară și pentru a fi furnizată apa caldă trebuie ca municipalitatea să  acopere pierderile de 90%, care, în cifre absolute, pentru cele 7 luni din perioada aprilie-octombrie înseamnă plata a 24,5 milioane de lei. Adică 5 milioane de euro. De această măsură beneficiază numai aproximativ 60.000 de gălățeni, dar toți cei 249.000 de locuitori ai orașului plătesc pierderile din sistem.

Ca-n 89: „întâlnire de lucru“, cu șeful de la PSD

Dacă nu ar fi furnizată apa cal­dă, pentru PSD există riscul ca la alegerile parlamentare din toamnă să piardă o bună parte din cele aproximativ 60.000 de voturi. Așa că liderii locali ai PSD au transformat furnizarea apei calde cu pierderi de 5 milioane euro într-o prioritate de gradul zero și imediat după constituirea noii administrații au avut o întâlnire cu conducerea CET Electrocentrale: Societatea este în insolvență și este principala vulnerabilitate a sistemului.

Pe 28 iunie, administratorul special al Electrocentrale posta pe facebook detalii despre această întâlnire. „Am participat astăzi la o întâlnire de lucru cu noul primar al municipiului Galați dl Ionuț Pucheanu, cu dl Florin Popa -președinte al organizatiei municipale PSD și cu dl viceprimar Sorin Enache, în cadrul căreia am prezentat situația actuală a sistemului centralizat de alimentare cu energie termică, precum și propunerile noastre”, a postat adminis­tratorul CET. Dacă la întâlnire ar fi parti­cipat doar primarul Ionuț Pucheanu (PSD) și viceprimarul Sorin Enache (PSD) ar fi fost perfect normal, o discuție informală strict necesară la început de mandat. Dar faptul că a participat la întâlnire și președintele „municipalei” PSD Florin Popa, care nu are nici o funcție în administrația locală, sugerează că PSD se insinuează în rolul „partidului stat”, de care depinde până și furnizarea apei calde.

La prepararea apei calde, pierderi de 90%

Consiliul municipal a fost convocat în ședință extraordinară pentru a aproba „acoperirea pierderilor induse de prestarea serviciilor publice de distribuție și furnizare a apei calde pentru populație în sistem centralizat în perioada aprilie – mai 2016”. Potrivit hotărârii CLM, e vorba de pierderile din perioada aprilie – mai, în valoare de 3.775.767 lei. Potrivit directorului tehnic al Calorgal, Mircea Ispas, s-a ajuns la această situație din cauză că Adunarea Creditorilor de la Electrocentrale a refuzat ca în perioada de vară Electrocentrale să prepare apa caldă prin cogenerare, din cauză că CET-ul nu are CAF-uri de capacitate redusă și pierderile ar fi de 11 milioane lunar. Creditorii au acceptat varianta preparării energiei termice cu abur industrial de la combinatul ArcelorMittal, care de asemeanea înseamnă pierderi foarte mari.

„Calorgal SA a încheiat un contract de vânzare-cumpărare a aburului direct cu ArcelorMittal, iar cu Electrocentrale a încheiat un contract de prestări servicii, de transformare a aburului în apă fierbinte. Din păcate, toate aceste costuri nu pot fi acoperite, pentru că sunt costuri foarte mari. Este o soluție ineficientă din punct de vedere tehnic, dar care asigură apa caldă”, a explicat Ispas. Așadar justifica­rea acceptării situației este de natură socială și politică. El a confirmat că pierderile la prepararea și furnizarea apei calde în această variantă înseamnă pierderi de 90%, întrucât ArcelorMittal pune în funcțiune utilajele pentru o producție de abur cu mult mai mare decât cea necesară pentru prepararea apei calde. 

Este o soluție ineficientă din punct de vedere tehnic, dar care asigură apa caldă.“ Micea Ispas, director tehnic Calorgal

INECHITABIL

190.000 de gălățeni plătesc pentru ce nu au

Mai sunt racordate la sistemul centralizat de termoficare 36.000 din cele 78.000 de apartamente din blocurile Galațiului. Dar mulți dintre gălățenii care primesc căldură iarna, nu au nevoie de apă caldă în sistem centralizat vara, pentru că au boilere sau instant-uri. Așa că, potrivit directorului Calorgal, beneficiază de apă caldă în sistem centralizat aproximativ 30.000 de apartamente.

Liderul grupului PNL din CLM Galați, Nicușor Ciumacenco, a anunțat că această acoperire a pierderilor este ultima care va fi votată de consilierii PNL, pentru că nu e firesc ca 190.000 de gălățeni, care nu au locuințele racordate la termoficare să plătească aceste pierderi: „90% sunt pierderi și avem datoria, să le spunem gălățenilor că cei 249.000 de gălățeni plătesc 90% pierderi din sistemul centralizat. Este normal să ne gândim și la restul gălățenilor, care nu beneficiază de acest serviciu, de încălzire în sistem centralizat. Pentru că nu este vina actualei administrații, la această  ședință, grupul PNL votează, dar este singura dată când o va face, pentru că trebuie găsită o soluție eficientă de către actuala administrație”, a spus Ciumacenco.

Cele mai citite

Klaus Iohannis se va întâlni marți cu Joe Biden la Casa Albă

Preşedintele SUA, Joe Biden, se întâlneşte marţi la Casa Albă cu preşedintele României, Klaus Iohannis. Cei doi lideri vor sărbători 20 de ani de...

Pentagonul nu vede nicio schimbare în poziția forței nucleare strategice a Rusiei

Pentagonul nu a observat nicio schimbare în ceea ce privește dispunerea forțelor nucleare strategice ale Rusiei, în ciuda a ceea ce oficialii au numit...

Cetățenii UE consideră dezastrele naturale o amenințare mai mare decât un eventual război

Cetățenii din mai multe țări membre UE consideră că dezastrele naturale legate de climă reprezintă o amenințare mai mare decât un eventual război. Acest punct...
Ultima oră
Pe aceeași temă