16.1 C
București
marți, 7 mai 2024
AcasăSpecialProteste anti-Putin

Proteste anti-Putin

O manifestatie a opozitiei fata de regimul lui Vladimir Putin, organizata ieri, la Sankt Peterburg, s-a soldat cu violente si arestari. Intre timp, atmosfera s-a calmat la Moscova.
Sute de politisti au fost desfasurati, ieri, in centrul orasului Sankt Petersburg, fieful presedintelui rus Vladimir Putin, pentru a impiedica o manifestatie contra politicii promovate de acesta, a informat AFP.
Aproximativ 2.000 de manifestanti insa, inarmati cu pancarte cu sloganuri de tipul "Cautam un garant al Constitutiei" sau "Putin este criminalul cel mai periculos", s-au adunat in Piata Pionierilor din Sankt Petersburg, la apelul miscarii de opozitie "Cealalta Rusie", si au incercat sa porneasca un "mars al dezacordului". Dar autoritatile orasului au autorizat doar mitingul din piata. Prin urmare, intre fortele de ordine si protestatari au avut loc mai multe ciocniri violente, soldate cu scene animate, sange, bastoane de cauciuc si mai multi raniti. Un barbat de circa 60 de ani a fost tarat pe jos de politisti, pe fata unei femei siroia sange, iar mai multi tineri, care au cutezat sa fluture steaguri ale Partidului National Bolsevic (extrema-stanga, interzis de Moscova), au fost batuti, conform corespondentului AFP. Apoi, fortele de ordine i-au dispersat pe manifestanti si au operat "mai multe zeci de arestari", potrivit unui comunicat al politiei.
Pe de alta parte, la Moscova, atmosfera s-a calmat dupa manifestatia anti-Putin de sambata. Fostul campion de sah al lumii si unul dintre liderii opozitiei, Garry Kasparov, arestat in timpul mitingului alaturi de zeci de simpatizanti, a fost eliberat. El fusese retinut de politia moscovita exact cat a fost necesar pentru a nu putea ajunge la manifestatia de la Sankt Petersburg.
Aceste manifestatii impotriva regimului de la Kremlin intervin intr-un context politic din ce in ce mai tensionat, cu opt luni inaintea legislativelor si un an distanta fata de prezidentiale.

» Trupele OMON, In actiune

Garry Kasparov si mai multi manifestanti din Piata Puskin din Moscova au fost fortati sa urce in dubele politiei. Autoritatile au estimat prezenta a peste 10.000 de protestatari in capitala Rusiei.

Cele mai citite

SUA îndeamnă Turcia și Israelul să-și rezolve diferendele

Statele Unite(SUA) au îndemnat luni Turcia şi Israelul să rezolve diferendele dintre ele, după ce Ankara a anunţat că suspendă relaţiile comerciale în încercarea...

Universitatea Craiova – FCSB 2-0! Oltenii lui Gâlcă au bătut noua campioană

Universitatea Craiova s-a impus cu scorul de 2-0 în fața noii campioane FCSB, pe teren propriu, în etapa cu numărul opt din play-off-ul Ligii...

România are cea mai mare creștere pentru speranța de viață în UE, dar tot la coada clasamentului este

Spania este ţara din Uniunea Europeană cu cea mai mare speranţă de viaţă, de 84 de ani, şi se află peste media comunitară de...
Ultima oră
Pe aceeași temă