20.4 C
Bucharest
Monday, 29 May 2023
HomeSpecialProtest la Poliţia Capitalei după omorârea în bătaie a unui tânăr în...

Protest la Poliţia Capitalei după omorârea în bătaie a unui tânăr în Secţia 10

Aproximativ 20 de persoane, majoritatea foşti şi actuali consumatori de droguri, au protestat, marţi, la Poliţia Capitalei, faţă de abuzurile comise de organele de Poliţie, după ce un tânăr narcoman a fost omorât în bătaie în sediul Secţiei 10, informează Mediafax.

Acţiunea a fost organizată de un grup care se intitulează Brigada Activiştilor din Domeniul Drogurilor, sprijinit şi de reprezentanţi ai fundaţiei pentru apărarea drepturilor omului APADOR – CH.

Majoritatea foşti şi actuali consumatori de stupefiante, protestatarii au afirmat că evenimentul s-a dorit a fi un omagiu adus lui Gabriel Daniel Dumitrache, zis Dinte, în vârstă de 26 de ani, care a murit după ce a fost bătut de un agent, la data de 4 martie, în sediul Secţiei 10. Tânărul fusese ridicat de poliţişti de pe o stradă din Sectorul 3, unde colecta taxe ilegale de parcare.

Citeşte şi: Tânărul decedat în Secţia 10 a murit din cauza bătăii. Agentul, cercetat penal

Manifestanţii au afişat pancarte cu mesaje precum “Dreptate pentru Dinte”, “Nu vă plătim pentru abuzuri”, “Drepturile omului = drepturile tuturor”, “Reţinut + anchetat = decedat” sau “Poliţia Română = siguranţă şi încredere?” şi au pus pe trotuar lumânări în amintirea celui decedat.

Liderul grupului, Ionuţ Alexandrescu, un fost dependent de droguri, a declarat că prin acest protest se doreşte tragerea unui semnal de alarmă legat de faptul că, de multe ori, grupurile vulnerabile sunt abuzate de Poliţie atunci când sunt reţinute.

“Dorim să fim anchetaţi şi reţinuţi în condiţiile legii, să ni se respecte drepturile pe care le avem atunci când facem o activitate ilegală, indiferent dacă este vorba despre trafic sau consum de droguri, că este vorba despre prostituţie sau pur şi simplu că trecem strada în mod neregulamentar”, a declarat Ionuţ Alexandru.

Citeşte şi: Un parcagiu a murit în sediul Secţiei 10 de Poliţie

Gabriel Daniel Dumitrache, care încasa taxe de parcare ilegale în Bucureşti, a murit, în 4 martie, în sediul Secţiei 10 Poliţie, după ce un agent al instituţiei l-a bătut, acesta din urmă fiind cercetat penal pentru loviri sau vătămări cauzatoare de moarte, potrivit Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti.

“Agentul de poliţie în cauză are calitatea de inculpat şi este cercetat în stare de arest preventiv, măsură dispusă de Tribunalul Bucureşti la data de 11.03.2014”, precizează Parchetul.

Dumitrache fusese găsit de poliţişti în timp ce dirija şoferii care voiau să parcheze în faţa unui local de pe bulevardul Decebal. Pentru că era cunoscut şi ca hoţ de oglinzi auto, acesta a fost ridicat şi dus pentru verificări la Secţia 10.

Oficiali din Poliţia Capitalei au precizat atunci că, în timp ce se afla în sala de instructaj, tânărului i s-a făcut rău şi a început să vomite. Poliţiştii au sunat imediat la 112, iar la faţa locului au ajuns două ambulanţe SMURD.

Medicii au încercat să-l resusciteze, însă, în cele din urmă, au declarat decesul tânărului. Acesta avea probleme cardiace şi era infectat cu HIV şi virusul hepatitei C, iar la momentul decesului era sub influenţa băuturilor alcoolice, au mai spus atunci oficiali din Poliţia Capitalei.

Cele mai citite

Republica Moldova va înființa un centru pentru combaterea propagandei Rusiei

În Republica Moldova se va înființa un centru pentru combaterea propagandei Rusiei, a anunțat șefa de stat a Republicii Moldova, Maia Sandu. Președinta Maia Sandu...

Incendiu pe Calea Dorobanți. Pompierii au trimis 11 autospeciale

Inspectoratul pentru Situații de Urgență București - Ilfov (ISUBIF) a trimis 11 autospeciale pentru a stinge un incendiu pe Calea Dorobanți. Incendiul s-a declanșat în...

Greva din Educație va impune amânarea examenelor. Marți ar fi început Evaluarea Națională

Greva din Educație, care intră acum în cea de a doua săptămână, va impune amânarea examenelor, a declarat Marius Nistor, președintele Federației Sindicatelor din...
Ultima oră
Pe aceeași temă