Peste 8.000 de persoane au participat, la sfarsitul saptamanii trecute, in comuna Rosia Montana (judetul Alba) la "Fan Fest", o manifestare organizata pentru sensibilizarea opiniei publice despre nocivitatea proiectului propus de compania "Gabriel Resources". Publicul, format in special din tineri iubitori ai muzicii rock, veniti din intreaga tara, a petrecut trei zile si trei nopti. Pe langa manifestul impotriva "Gabriel Resources", evenimentul a avut drept scop si sensibilizarea opiniei publice fata de problema globala a poluarii. Mizeria pe care tinerii au lasat-o, insa, in urma in fiecare seara a dovedit ca mesajul organizatorilor nu a fost prea bine receptat. Acestia din urma au adunat in fiecare dimineata sute de kilograme de gunoaie.Zonele special amenajate pentru campare, la Rosia Montana, s-au dovedit neincapatoare. Participantii la "Fan Fest" au instalat cateva mii de corturi. Tineri din toata tara au "invadat" practic Muntii Apuseni, la chemarea organizatorilor, sub egida "Salvati Rosia Montana". Participantii au savurat concertele programate in serile de vineri, sambata si duminica, chiar daca vremea buna a alternat cu reprize de ploaie.
In afara de concerte, organizatorii au oferit si alte variante de distractie si informare. Piesele de teatru, proiectiile de filme educative si activitatile sportive nu au avut totusi succesul de care s-au bucurat formatiile rock.
"Am venit sa ne distram"
Majoritatea celor care au venit la "Fan Fest" au fost rockeri din intreaga tara, care au dorit sa asiste la concertele sustinute de formatii din strainatate si trupe autohtone, dintre care cele mai bine primite au fost "Blazzaj", "Sedativ", "Comma", "Luna Amara", "Altar" sau "Night Losers".
Multi dintre tinerii cu plete si lanturi au fost, insa, mai atrasi de bautura decat de mesajele ecologiste. Totusi manifestarile violente au fost rare. "Am venit aici sa ne distram. Nu stiu prea bine care-i treaba cu "Gabriel", dar nici nu ma intereseaza. Important e ca sunt cu gasca si e cool", a declarat un tanar, venit tocmai din Bistrita-Nasaud.
Comerciantii care au instalat tarabe cu bautura si mancare au avut trei zile bune, terasele improvizate fiind tot timpul pline, chiar si atunci cand ploaia ar fi trebuit sa-i alunge pe musterii.
Educatie fara tinta precisa
Organizatorii festivalului au vrut sa ofere si altceva decat muzica rock. In acest scop au fost organizate inca trei centre de interes, in afara de scena pentru concerte. Intr-un cort special a fost amenajata o mica "sala" de teatru, un alt cort a gazduit un cinematograf improvizat, in timp ce participantii cu veleitati sportive au putut sa se intreaca in diverse concursuri, de la catararea pe un perete artificial la saritul in fan de pe o platforma special amenajata.
Fata de numarul mare de persoane care au participat la festival, doar o mica parte din public s-a aratat interesata de altceva decat de bere si rock. La proiectiile filmelor educative au participat in special persoane atrase de ecologie pentru care mesajul educational a fost foarte clar si inutil de prezentat.
Manifestarile teatrale s-au bucurat in general de acelasi public avizat si au lasat un gust amar prin proasta organizare, spectacolele incepand cu intarzieri de zeci de minute.
Doua zile de asteptare pentru o piesa de teatru nonconformista
"Monoloagele Vaginului", o piesa de teatru extrem de controversata, pusa in scena in cadrul programului "Art Cafe Theatre" ar fi trebuit sa fie atractia programului artistic desfasurat in sectiunea "Teatru – Literatura – Chill-out". In programul oficial prezentat publicului, actrita Diana Giubernea, protagonista piesei, trebuia sa urce pe scena vineri la ora 15.00.
Publicul, in numar foarte mare, a umplut cortul unde trebuia sa aiba loc reprezentatia, dar a plecat dezamagit cand a aflat ca spectacolul a fost amanat. A fost nevoie ca acesta sa fie reprogramat pentru sambata, de la ora 19.00, din cauza organizarii extrem de proaste. "Am ajuns la Rosia Montana vineri, in jurul orei 14.00 si jumatate, dupa 12 ore de drum. Trebuia sa urcam pe scena la ora 15.00, dar abia am reusit sa ne cazam seara, asa ca am fost nevoiti sa amanam spectacolul pentru a doua zi", a declarat Diana Giubernea.
Cortul unde a fost improvizata scena pentru reprezentatiile teatrale s-a dovedit neincapator si sambata. Aproape 100 de tineri au vrut sa vada piesa scriitoarei Eve Ensler, foarte controversata dupa prezentarea ei in Club "A" din Bucuresti. Nici atunci, insa, lucrurile nu au mers mai bine. Organizatorii nu au reusit sa asigure tehnica de scena necesara spectacolului, asa ca publicul si protagonista piesei de teatru au trebuit sa astepte aproape doua ore pana s-au rezolvat problemele tehnice. Pana la urma, spectacolul a avut loc cu intarziere. Publicul prezent la "Fan Fest" a apreciat spectacolul.
Localnicii s-au tinut, insa, departe de festival. Doar cativa "lautari" localnici au cantat pe la mesele teraselor din zona comerciala. "Nu stiu ce sa mai zic. Vin unii si ne spun ca e bine sa se redeschida mina si sa aiba oamenii de lucru, altii zic ca ne omoara cu tot felul de substante. Eu cred ca oricum aurul ala nu o sa ramana in munte", a spus Elena Lupsa, care locuieste in Rosia Montana.