23.2 C
Bucharest
Tuesday, 3 October 2023
HomeSpecialUPDATE. Protestul fermierilor s-a încheiat. Ce promisiuni a făcut ministrul Agriculturii

UPDATE. Protestul fermierilor s-a încheiat. Ce promisiuni a făcut ministrul Agriculturii

UPDATE. Fermierii au încheiat acţiunea de protest din Parcul Izvor, preşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), Laurenţiu Baciu declarând că întâlnirea cu reprezentanţii statului a fost una ”reuşită”. 
“A fost o întâlnire reuşită. Optimişti fiind, aşteptăm acum promisiunile celor care au reprezentat statul şi aţi auzit şi dumneavoastră promisiunile pe care le-au făcut. Aşteptăm, nu ştiu cât, dar prea mult nu, să vedem ce se întâmplă cu promisiunile lor şi în special cu Legea 321 (privind comercializarea produselor alimentare n.r.) care ne interesează, Legea vânzării terenurilor agricole pentru străini care este un draft, şi să vedem cum se finalizează şi cu plăţile la APIA. Poate peste o lună de zile vorbim altceva”, a afirmat Laurenţiu Baciu, la finalul protestului. 

UPDATE. Fermierii vor primi integral subvenţiile până la finalul acestei luni, iar săptămâna viitoare urmează ca la Ministerul Agriculturii să aibă loc o discuţie pe tema Legii vânzării terenurilor agricole către străini, a afirmat, marţi, ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, în faţa protestatarilor din Parcul Izvor, informează Agerpres

“Avem deja un proiect în discuţie (al Legii vânzării terenurilor n.r.) numai că aştept ca dumneavoastră, reprezentanţii producătorilor să veniţi şi să îl agreem împreună, pentru că este o lege de care dumneavoastră beneficiaţi în primul rând. Este musai să ne consultăm, cum ne-am consultat întotdeauna pe toate actele legislative cu dumneavoastră şi cu Parlamentul şi cele două Comisii de agricultură. Este foarte important ca să nu iasă o lege fără acceptul dumneavoastră. Vă propun, chiar dacă nu săptămâna aceasta, săptămâna viitoare să agreem un proiect de act legislativ pe care să îl promovăm cât mai rapid”, a spus Achim Irimescu. 

Întrebat dacă până la finalul lunii fermierii îşi vor primi subvenţiile, ministrul Agriculturii a răspuns: “Absolut”. 

“Sincer îmi pare rău că s-a ajuns în această situaţie. Trebuie să recunoaştem faptul că nu se datorează Guvernului actual întârzierea. Am încercat să recuperăm şi am recuperat foarte mult din întârziere. Spre exemplu, când am cerut o programare cu data la care vor începe plăţile mi s-a spus 27 aprilie. Am reuşit pe 8 aprilie”, a spus Irimescu, precizând că săptămâna viitoare vor începe şi plăţile în zootehnie. 

Un alt subiect discutat de şeful MADR cu protestatarii a fost cel al Legii vânătorii, care trebuie modificată în vederea stabilirii unui echilibru între fermieri şi vânători. 

De asemenea, pe scena improvizată în Parcul Izvor au urcat preşedintele Comisiei de Agricultură din Camera Deputaţilor, Nini Săpunaru, împreună cu câţiva colegi parlamentari, care au anunţat că în prezent se lucrează la o serie de acte normative de interes pentru agricultori. 

“Astăzi eram adunaţi ca să discutăm modificări la Legea cooperaţiei. Vă anunţăm că avem de gând să scutim de impozit pe profit, în primii cinci ani, cooperativele care se înfiinţează. De asemenea, domnul ministru ne-a anunţat că la negocierile cu cei de la Comisia Europeană există posibilitatea să intensificăm sprijinul financiar pe proiecte europene pentru cooperative, să ne ducem până la 80-90%. Cred că acesta ar fi un ajutor combinat cu Legea 321 ( privind comercializarea produselor alimentare n.r.). Vă mai spun doar atât: toţi cei de faţă, cei care suntem aici, tot spectrul politic din Comisia pentru Agricultură, toţi am votat Legea 321. Legea 321 aşa cum este ea, în forma prezentată nu mai seamănă cu nicio propunere legislativă iniţială. De fapt ea este proiectul dumneavoastră”, a declarat Nini Săpunaru. 

Fermierii români au protestat marţi, de la ora 12,00, în Parcul Izvor din faţa Palatului Parlamentului, nemulţumiţi de întârzierea plăţii subvenţiilor din agricultură dar şi de amânarea unor legi esenţiale pentru sector. 

Mitingul de protest a fost organizat de Liga Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), împreună cu Federaţia Romovis, Federaţia PROOVIS, Federaţia Naţională a Crescătorilor de Ovine din România (Dobrogea), Asociaţia Crescătorilor de Bovine din judeţul Covasna, Asociaţia Naţională a Crescătorilor de Vaci de Carne, Federaţia Naţională CAPRIROM.

UPDATE. Ministrul Agriculturii a venit să stea de vorbă cu fermierii nemulțumiți.

UPDATE. Aproximativ 10.000 de fermieri protestează în fața Palatului Parlamentului. Ei cer, între altele, modificarea Legii privind cumpărarea terenurilor agricole, astfel ca străinii să nu mai poată cumpăra pământ în România. Ei vor să se implementeze și la noi modelul polonez, conform căruia un străin să poată cumpăra un teren în țara noastră doar dacă are cetățenie și are afaceri în agricultură.

UPDATE. Traficul rutier în zona Parcului Izvor este restricţionat marţi, în intervalul orar 10,00 – 16,30, pentru a permite desfăşurarea unui miting de protest organizat de Liga Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România şi Federaţia Crescătorilor de Bovine şi Ovine, informează Brigada Rutieră. 

Pentru buna desfăşurare a manifestaţiei, circulaţia rutieră va fi restricţionată, după cum urmează: 

* banda I de circulaţie de pe Bd. Tudor Vladimirescu, ambele sensuri pentru parcarea mijloacelor de transport ale participanţilor; 

* banda I de circulaţie de pe Str. Izvor (tronsonul aferent Parcului Izvor) şi Splaiul Independenţei (latura cu Parcul Izvor), pe momentul afluirii şi defluirii participanţilor. 

Mitingul va avea loc între orele 12,00 – 16,00, în alveola de lângă Parc Izvor; între orele 16,00 – 16,30 se va face defluirea participanţilor. Mijloacele de transport se vor deplasa de pe Bd. Tudor Vladimirescu spre alveola Parc Izvor pentru îmbarcarea participanţilor, după care autocarele vor deflui individual către ieşirile din Capitală. 

Conducătorii auto sunt sfătuiţi să circule cu maximă atenţie în zonele afectate şi să respecte, cu stricteţe, indicaţiile poliţiştilor rutieri, semnificaţia indicatoarelor şi a marcajelor rutiere.

—-

Agricultorii vor protesta, marți, în Parcul Izvor din București, în intervalul orar 12.00 – 16.30, Jandarmeria Capitalei va asigura măsurile de ordine şi siguranţă publică.La miting vor participa  Liga Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România, Federația ROMOVIS, Federația PROOVIS, Federația Crescătorilor de Bovine din România, Federația Națională a Crescătorilor de Ovine din România și Asociația Crescătorilor de Bovine din Județul Covasna.

”Jandarmii bucureşteni vor fi prezenţi în zona de desfăşurare a adunării publice, dar şi pe traseele de deplasare ale participanţilor.

Pentru buna desfăşurare a activităţii, Jandarmeria Capitalei recomandă persoanelor care vor participa la acest miting:

să adopte un comportament civilizat;
să respecte recomandările făcute de organizatorii adunării publice, împuterniciţii acestora sau organele de ordine;
 să se abţină de la acţiuni de natură a împiedica desfăşurarea normală a adunărilor publice şi să nu incite la asemenea acţiuni prin viu grai, manifeste sau alte mijloace audiovizuale.
să anunţe cea mai apropiată patrulă de jandarmi dacă observă persoane care au un comportament antisocial.

De asemenea, este interzis ca persoane sau grupuri de persoane care nu au legătură cu adunările publice organizate să se infiltreze în rândul demonstranţilor, cu scopul de a tulbura normala desfăşurare a acestora”, transmite Jandarmeria Capitalei.

 

 

 

Cele mai citite

Premierul Ciolacu se întâlnește cu Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei Române

Premierul Marcel Ciolacu se va întâlni, în ziua de 3 octombrie 2023, cu Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei Române. Întâlnirea se va desfășura de la...

Valahia 2023 intră în acțiune! Ce presupune exercițiul de răspuns la nivel național pentru situații de urgență nucleară

Potrivit sursei citate, exercițiul național Valahia 2023 este organizat cu scopul "de a verifica și confirma integrarea planurilor și procedurilor de răspuns la...

Premierul Ciolacu se întâlnește cu Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei Române

Premierul Marcel Ciolacu se va întâlni, în ziua de 3 octombrie 2023, cu Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei Române. Întâlnirea se va desfășura de la...
Ultima oră
Pe aceeași temă
Modifică setările cookies