18.7 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăSpecialPropunere CSM: Numele Liviei Stanciu, pe masa lui Băsescu

Propunere CSM: Numele Liviei Stanciu, pe masa lui Băsescu

Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a propus, ieri, preşedintelui României reînvestirea Liviei Stanciu la conducerea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, după ce aceasta a fost intervievată de Secţia pentru judecători.

CSM a precizat, într-un comunicat remis Mediafax, că hotărârea de înaintare a propunerii către şeful statului a fost luată cu majoritate de voturi. Consiliul mai arată că, potrivit Legii nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, numirea în funcţia de preşedinte al ICCJ se face pe o perioadă de trei ani, cu posibilitatea reînvestirii o singură dată, dintre judecătorii instanţei supreme care au funcţionat la ICCJ cel puţin doi ani.

Livia Stanciu – care şi-a depus candidatura pentru un nou mandat la conducerea ICCJ, fiind şi singurul candidat – şi-a prezentat proiectul de management în faţa Secţiei pentru judecători.

Ea îşi propune continuarea demersurilor pentru asigurarea unui nou sediu al instanţei supreme şi pentru accelerarea cauzelor de corupţie la nivel înalt.

Judecătoarea a menţionat, în proiectul de management, că printre obiectivele sale se numără reorganizarea instanţei supreme, în scopul punerii în aplicare a noului Cod de procedură penală, suplimentarea numărului maxim de posturi – magistraţi asistenţi şi grefieri ai ICCJ – în scopul punerii în aplicare a noului Cod de procedură penală, implicarea activă în dezbaterile privitoare la revizuirea Constituţiei şi promovarea proiectului legii proprii a instanţei supreme.

Potrivit Mediafax, Stanciu a mai precizat că, pentru un nou mandat, îşi doreşte continuarea măsurilor organizatorice luate în scopul accelerării soluţionării cauzelor de corupţie la nivel înalt, atât în cadrul Secţiei penale a instanţei supreme, cât şi în cadrul completelor de cinci judecători, dar şi luarea de noi măsuri în acest sens, în contextul punerii în aplicare a noului Cod penal şi a noului Cod de procedură penală.

Livia Stanciu a prezidat completul de judecată care a decis cercetarea în libertate a doi şefi de servicii secrete şi a decis condamnarea primarului PDL de Râmnicu Vâlcea Mircia Gutău. De asemenea, Stanciu a condus completul de cinci judecători care a decis condamnarea definitivă a lui Adrian Năstase la doi ani de închisoare cu executare. Tot preşedintele ICCJ a prezidat şi completul care l-a condamnat la şapte ani de închisoare pe fostul senator PSD Cătălin Voicu.

Cele mai citite

VIDEO. Incendiu în Berlin. A luat foc o fabrică de armament

Incendiul care a izbucnit vineri la o mare fabrică de armament din Berlin a stârnit îngrijorare și alertă în capitala Germaniei. Potrivit informațiilor furnizate...

Două locuințe din localitatea Voroneț au fost cuprinse de flăcări

Un incendiu a afectat, sâmbătă, în ajunul Paştelui, două locuinţe din localitatea Voroneţ, au anunţat reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Suceava, potrivit...

Negociatorii Hamas sunt la Cairo pentru un armistițiu. Acolo se află și directorul CIA

Negociatori ai Hamas au mers la Cairo pentru discuții privind încetarea focului în Fâșia Gaza. Directorul CIA a ajuns și el la Cairo, relatează...
Ultima oră
Pe aceeași temă