19.4 C
București
joi, 16 mai 2024
AcasăSpecialProiectul Inclusiv: Peste o mie de români din categorii defavorizate au învățat...

Proiectul Inclusiv: Peste o mie de români din categorii defavorizate au învățat meserii noi

București, 10 decembrie 2015. Proiectul „Inclusiv – Rețea de centre suport pentru integrarea persoanelor vulnerabile pe piața muncii în 6 regiuni din România” ajunge la final, iar organizatorii au anunțat rezultatele în cadrul unei conferințe. Pe scurt, „Inclusiv” înseamnă: 2.098 de beneficiari, peste 1.200 de participanți la programe integrate de consiliere și formare profesională, 1.031 de persoane cu noi calificări profesionale, înființarea și operaționalizarea a șase centre de incluziune socială, 30 de mese rotunde cu 615 participanți, redactarea unui ghid de bune practici pentru funcționarea unui centru de incluziune profesională.

Programul se desfășoară în perioada aprilie 2014 – decembrie 2015 și este organizat de Asociația „Pactul Regional Nord-Vest pentru Ocupare și Incluziune Socială” (PROIS-NV), Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Fundația World Vision România, Fundația pentru Dezvoltarea Asociațiilor de Ajutor Mutual și Landsbond der Christeljke Mutualiteiten. Proiectul este cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013 – „Investește în oameni!”

De serviciile oferite beneficiază 2.098 de persoane, dintre care 1.626 de femei. „Inclusiv” vizează în special persoanele cu dizabilități, etnicii romi, persoanele din familii monoparentale ori cu peste doi copii, persoanele fără adăpost ori afectate de boli ocupaționale, precum și alte grupe vulnerabile.

În cadrul proiectului au fost înființate și operaționalizate șase centre de incluziune socială în regiunile Nord-Vest, Sud-Vest Oltenia, Nord-Est, Sud-Est, Vest și București-Ilfov, care furnizează un pachet de servicii integrate și adaptate: sprijin social și juridic, consiliere vocațională, activități de dezvoltare personală.

În urma celor 42 de cursuri de calificare organizate, un număr de 1.031 de persoane au dobândit competențe în meserii cerute pe piața muncii. Cele mai căutate specializări au fost îngrijitor de persoane în vârstă la domiciliu (314 absolvenți), lucrător în comerț (166 de absolvenți) și bucătar (80 de absolvenți). Lista calificărilor continuă cu: florar-decorator (75 de persoane), baby-sitter (76), infirmier (44), coafor (75), ospătar (52), barman (77), electrician (72).

Mesele rotunde și schimbul de experiență între partenerii proiectului s-au concretizat prin realizarea unui raport de cercetare cantitativă și calitativă, „Angajabilitatea percepută a grupurilor vulnerabile și factorii relaționați cu aceasta”, a unui „Ghid de bune practici pentru funcționarea unui centru de incluziune socială” și a unui volum de „Recomandări pentru activitatea experților care lucrează în cadrul unor organizații care furnizează servicii sociale și de ocupare a grupurilor vulnerabile”.

Mai multe informații despre proiect: www.inclusiv.eu

Proiect cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013 – „Investește în oameni!”

  • Calificările obținute includ: florar-decorator, baby-sitter, bucătar, coafor și electrician

  • Au fost dezvoltate șase centre de incluziune socială în toate zonele țării

Cele mai citite

Brașovul e singurul oraș din țară intrat în cursa pentru a deveni Capitală Verde Europeană

Brașovul, o nouă tentativă pentru a deveni Capitală Verde Europeană. Este singurul oraș din România care a trecut de prima etapă de evaluare și...

Cod portocaliu și galben de vânt puternic și vijelii în mai multe zone din țară

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis o avertizare Cod portocaliu de vânt puternic pentru judeţul Caras-Severin, valabilă de joi seara de la ora...

O femeie de 34 de ani i-a furat banii bătrânei pe care o îngrijea de pe cardul acesteia

O femeie în vârstă de 34 ani din Oradea, care fusese angajată ca menajeră în locuinţa unei pensionare din municipiu, a ajuns în anchetă...
Ultima oră
Pe aceeași temă