22.4 C
București
sâmbătă, 11 mai 2024
AcasăSpecialProiect-gigant de cercetare contra incalzirii globale

Proiect-gigant de cercetare contra incalzirii globale

Mii de oameni de stiinta din peste 60 de tari, inclusiv Romania, vor lucra timp de un an la 230 de proiecte stiintifice menite sa determine starea mediului in regiunile polare. Inaugurat oficial ieri, la Paris, Anul Polar International 2007-2008 se doreste "cel mai cuprinzator efort international de cercetare din ultimii 50 de ani".
Pe savanti ii uneste ingrijorarea. In 2007 se asteapta depasirea temperaturii medii anuale cu mai mult de jumatate de grad. In ritmul actual, calota glaciara se va topi complet pana in 2040, ceea ce va duce la cresterea nivelului oceanelor si la aparitia unor fenomene meteorologice catastrofale.
Scopul cercetarilor este sa determine starea mediului din regiunile polare, sa cuantifice schimbarile de mediu si sociale din aceste zone si sa inteleaga relatia lor cu restul planetei. Cercetatorii romani sunt inscrisi in trei proiecte legate de studiul evolutiei biodiversitatii in Antarctica.
Anul Polar International beneficiaza de un buget de 1,5 miliarde de dolari, la care contribuie mai ales Canada (cu 132 milioane de dolari) si SUA (50 milioane).
In chiar ziua lansarii programului stiintific, populatiile de inuiti si eschimosi din nordul Canadei si Alaska au dat in judecata SUA, considerat cel mai mare emitent de gaze cu efect de sera si una dintre puterile mondiale care au refuzat semnarea protocolului de la Kyoto privind reducerea acestor emisii. Cei mai nordici locuitori ai planetei s-au plans Comisiei inter-americane pentru drepturile omului ca incalzirea globala generata de poluare le ameninta modul de viata vechi de mii de ani.
Unul dintre inuitii canadieni, vanatorul Simon Nattaq, a pus pe seama incalzirii globale faptul ca i-au fost amputate ambele picioare in februarie 2001, dupa ce snowmobilul pe care-l conducea a cazut prin gheata subtire. Ulterior, inuitul a suferit degeraturi grave la membrele inferioare.

Cele mai citite

One United Properties își umflă artificial profitul vânzând apartamentele către firmele pe care le deține. Implicat este și un bogătaș elvețian

Victor Căpitanu și Andrei Liviu Diaconescu susțin că profitul dezvoltatorului pe care îl dețin, One United Properties, va fi de 525 milioane de...

CFR anunță că s-a reluat circulaţia feroviară între Voila şi Făgăraş

Traficul feroviar între stațiile Voila și Făgăraș, pe linia simplă, a fost reluat sâmbătă la ora 11:08, conform anunțului făcut de către CFR SA. Informația...

Razie în portul Constanța. Oamenii legii au aplicat amenzi în valoare de 34.000 de lei

La data de 10 mai, polițiștii din diverse structuri ale ordinei publice, rutiere și de siguranță a transporturilor au efectuat o acțiune de control...
Ultima oră
Pe aceeași temă