16.2 C
Bucureศ™ti
miercuri, 9 octombrie 2024
AcasฤƒSpecialProiect de ลฃarฤƒ

Proiect de ลฃarฤƒ

Era ศ™i timpul, era ศ™i cazul: dupฤƒ un sfert de veac de tergiversฤƒri, vârfurile României îศ™i pun problema unui proiect de ศ›arฤƒ. Au mai adus, unii dintre ei, vorba despre aศ™a ceva, dar despre câte nu se vorbeศ™te în treacฤƒt pentru a se uita cu totul în secunda urmฤƒtoare? S-ar zice cฤƒ, în fine, este un moment bun pentru elabora-rea unui proiect de ศ›arฤƒ. Sฤƒ fiu bine înศ›eles: nu un proiect despre cum sฤƒ inventฤƒm o ศ›arฤƒ, ci un text bine articulat, programatic, despre ce proiect are ศ›ara noastrฤƒ. Pentru cine nu ศ™tie – fiindcฤƒ se tot vorbeศ™te, de la o vreme, ba despre „ศ›ara noastrฤƒ“ ศ™i „ศ›ara lor“ – cฤƒ aici mฤƒ refer la România; sau, dacฤƒ se preferฤƒ, la toate Româniile care compun, pot compune ศ™i au compus România.

Constat însฤƒ cฤƒ numai eu înศ›eleg ce spuneam mai sus. Pentru premierul Dacian Cioloศ™, proiectul de ศ›arฤƒ presupune „o abordare generalฤƒ legat de ceea ce-ลŸi propune România pentru anii urmฤƒtori, ceea ce va defini România, ce vrea România sฤƒ dezvolte ลŸi cum vrea sฤƒ fie perceputฤƒ în Uniunea Europeanฤƒ. ลži acest proiect de ลฃarฤƒ va avea ลŸi o componentฤƒ economicฤƒ“. Frumos! Dar provizoriu („ce-ลŸi propune România pentru anii urmฤƒtori“?!) ศ™i limitat („ce vrea România sฤƒ dezvolte ลŸi cum vrea sฤƒ fie perceputฤƒ în Uniunea Europeanฤƒ“).

În mintea mea, asemenea îngrฤƒdiri, odatฤƒ luatฤƒ decizia elaborฤƒrii proiectului de ศ›arฤƒ al României, asigurฤƒ falimentul iniศ›iativei, eศ™ecul ei clar. Cum adicฤƒ „pentru anii urmฤƒtori“? ศ˜i pe urmฤƒ? Ce, lucrฤƒm cu Românii cincinale? Sau reelaborฤƒm pro-iectul din zece în zece ani? Din cincizeci în cincizeci? Pฤƒrinศ›ii fondatori ai Statelor Unite – cฤƒ tot s-a celebrat de curând ziua lor naศ›ionalฤƒ – au elaborat constituศ›ia americanฤƒ „pentru urmฤƒtorii ani“? Las deoparte cฤƒ, la ei, însฤƒศ™i constituศ›ia (aceeaศ™i de la 1784 pânฤƒ astฤƒzi) este chiar proiectul de ศ›arฤƒ. Sigur cฤƒ împreunฤƒ cu alte câteva documente programatice, de la doctrina Monroe („America e a americanilor“) pânฤƒ la cele paisprezece puncte care au reorganizat lumea la sfârศ™itul primului rฤƒzboi mondial. Dar, în esenศ›ฤƒ, constituศ›ia lor este chintesenศ›a proiectului lor de ศ›arฤƒ, acolo au spus esenศ›ialul despre ce pot fi, ce vor ศ™i chiar ce trebuie sฤƒ fie SUA ศ™i americanii.

ศ˜i numai în UE?! Dar în raport cu restul lumii? Cu ce identitate ศ™i cu ce statut se poate înfฤƒศ›iศ™a România – un stat destul de tânฤƒr ศ™i insuficient de cunoscut în articulaศ›iile sale chintesenศ›iale – în oglindฤƒ ศ™i în ochii restului lumii? Este România angrenatฤƒ doar în UE? Dar parteneriatul strategic cu SUA? Dar poziศ›ionarea ei în NATO? Dar prezenศ›a ei în ONU ศ™i în toate celelalte organisme trans-, supra- ศ™i internaศ›ionale?

ศ˜i pe urmฤƒ: doar componenta economicฤƒ? Adicฤƒ tocmai ceea ce funcศ›ioneazฤƒ mai mult la cheremul fluctuaศ›iilor financiare, al pieศ›elor ศ™i al investiศ›iilor din afarฤƒ? Oare la ce se gândea premierul Cioloศ™ pomenind, rapsodic, numai douฤƒ dimensiuni ale posibilului nostru proiect de ศ›arฤƒ: cea a integrฤƒrii europene ศ™i cea economicฤƒ?

Planul este – ca de obicei, dar parcฤƒ ศ™i mai aiurea – limitat la ceea ce înศ›eleg politicienii prin naศ›iune: la politicieni. Cฤƒci, zice dl Cioloศ™: „Proiec-tul acesta de ลฃarฤƒ coordonat de domnul preลŸedinte (…) va implica ลŸi partidele politice ลŸi alte instituลฃii cu rol în acest proces de gândire“. Care instituศ›ii? Prin cine mai vorbeศ™te naศ›iunea, articulat, coerent, inteligent ศ™i imaginativ, astfel încât sฤƒ poatฤƒ cuprinde într-o sintezฤƒ atât trecutul, cât ศ™i viitorul statului nostru, alฤƒturi de prezent? Nimeni nu pare sฤƒ se gândeascฤƒ la vreo dezbatere naศ›ionalฤƒ, ศ™i nici la modalitฤƒศ›ile cele mai potrivite de a da relevanศ›ฤƒ unei asemenea iniศ›iative?

Eu propun de pe acum ca necesare ศ™i obligatorii sesiunile de discuศ›ii la temฤƒ din toate marile instituศ›ii ale culturii române, de la Academie, la Uniunea Scriitorilor, la asociaศ›iile oamenilor de ศ™tiinศ›ฤƒ ศ™i, mai ales, la universitฤƒศ›i. Altminteri, România, care avea simbo-luri revoluศ›ionare, drapel ศ™i un chip feminin fฤƒrฤƒ egal încฤƒ de pe când nici nu exista decât în planul idealitฤƒศ›ii, care avea deja un „proiect“ de ศ›arฤƒ prin graศ›ia „Cântฤƒrii României“  a lui Alecu Russo ศ™i care deศ›inea un imn sacru dฤƒruit de Eminescu („Ce-ศ›i doresc eu ศ›ie…“), România, pe care însuศ™i tânฤƒrul Cioran o vedea, riscând totul, cu o fervoare tragicฤƒ amendabilฤƒ în parte, dar de reศ›inut ca expresie a unui tip de vizionarism romantic, exacerbat ศ™i, din pฤƒcate, nedemocratic, România va rฤƒmâne pe mâna te miri cฤƒror oameni de treabฤƒ care vor scoate la ivealฤƒ o fiศ›uicฤƒ pedestrฤƒ, banalฤƒ, lipsitฤƒ de ethos-ul ce poate aduna în jurul unui document fundamental mulศ›imile de cetฤƒศ›eni care cred ศ™i acศ›ioneazฤƒ.

Va fi nevoie de mai mult decât de o obligaศ›ie de serviciu ศ™i de un alt tip de elan decât cel pus în slujba programelor mฤƒsurabile cu ศ™ublerul. Un proiect de ศ›arฤƒ al României care sฤƒ aศ™eze în centrul lui scopul esenศ›ial – binele public al cetฤƒศ›enilor de astฤƒzi ศ™i de mâine ศ™i din veac ai României, fericirea ศ™i împlinirea lor – nu poate fi scris oricum, în limba de lemn a vreunei administraศ›ii. Acolo, la masa de lucru, au de luat loc atât legislatorul crescut la ศ™coala latinei juridice ศ™i a logicii, cât ศ™i scriitorul cu verbul avântat ศ™i încฤƒrcat de transcendenศ›a ideaticฤƒ, de tensiune ศ™i scฤƒpฤƒrare a minศ›ii ศ™i a sufletului. Un proiect de ศ›arฤƒ al României care nu face din afirmarea spiritualฤƒ ศ™i culturalฤƒ a cetฤƒศ›enilor de la noi, de ieri, azi ศ™i mâine, un obiectiv crucial nu poate sta în picioare.

Aศ™tept dar, împreunฤƒ cu toศ›i contemporanii mei cฤƒrora le pasฤƒ de direcศ›ia în care se îndreaptฤƒ ศ›ara noastrฤƒ, invitaศ›ii neformale la cea mai importantฤƒ dezbatere de la cฤƒderea comunismului; una care nu confundฤƒ scopurile cu mijloacele temporar aflate la îndemâna noastrฤƒ, ci îศ™i fฤƒureศ™te mijloacele în funcศ›ie de ศ›intele sale. Altminteri, n-am fฤƒcut nimic…  

Cele mai citite

Jaqueline Cristian, victorie muncitฤƒ la Wuhan! Urmeazฤƒ un duel dificil รฎn turul doi

Romรขnca a รฎnvins-o pe Camila Osorio รฎn primul tur al turneului de la Wuhan. Jaqueline Cristian (26 de ani, locul 75 WTA) a reuศ™it o...

Organizaลฃii neguvernamentale, printre care ActiveWatch, APADOR-CH ลŸi Expert Forum protesteazฤƒ รฎmpotriva deciziei CCR, รฎn cazul ศ˜oศ™oacฤƒ

รŽntr-o scrisoare deschisฤƒ, 20 de ONG-uri afirmฤƒ cฤƒ decizia Curศ›ii Constituศ›ionale pune la รฎndoialฤƒ รฎnsฤƒศ™i esenศ›a sistemului democratic din Romรขnia Organizaลฃiile semnatare declarฤƒ cฤƒ โ€decizia...

Criminal romรขn, extrฤƒdat din Germania. A fost condamnat la 20 de ani de รฎnchisoare pentru omor

Un romรขn aflat pe lista celor mai cฤƒutaศ›i infractori ("Most Wanted") va fi extrฤƒdat รฎn Romรขnia รฎn jurul orei 20, pe 8 octombrie. Acesta...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ