5.2 C
Bucharest
Friday, 1 December 2023
HomeSpecialProiect. Copiii au tratamentele stomatologice gratuite, după 18 ani pe unele le...

Proiect. Copiii au tratamentele stomatologice gratuite, după 18 ani pe unele le plătesc 40%

Ministerul Sănătății a pus în dezbatere publică un proiect conform căruia minorii ar putea beneficia de consultaţii şi tratamentele stomatologice gratuite, urmând ca, după 18 ani, unele intervenţii să fie plătite în proporţie de 40 la sută.

Proiectul de ordin pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare în anul 2014 a Hotărârii de Guvern nr.400/2014 pentru aprobarea pachetelor de servicii medicale şi a Contractului-cadru care reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anii 2014 – 2015 a fost pus în dezbatere publică pe site-ul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), notează Mediafax.

Potrivit acestuia, minorii, precum şi beneficiarii legilor speciale (veterani – Legea 44/1994, revoluţionari – Legea 341/2004, magistraţi înlăturaţi din justiţie în timpul regimului comunist – Legea 51/1993) vor avea consultaţii şi tratamente gratuite, în timp ce persoanele de peste 18 ani au numai o pare dintre tratamente gratuite, iar pe altele le plătesc în proporţie de 40 la sută, în cadrul pachetului de bază (pentru asiguraţi).

Astfel, o consultaţie, ce include modelul de studiu, controlul oncologic şi igienizare, în valoare de 133 de lei, este gratutiră pentru minori şi beneficiarii legilor speciale, în timp ce majorii plătesc 40 la sută din preţ.

La fel se întâmplă şi cu tratamentul cariei simple (94 de lei), tratamentul afecţiunilor pulpare cu anestezie prin infiltraţie (97 de lei), tratamentul gangrenei pulpare (109 lei) şi extracţia la dinţii permanenţi cu anestezie prin infiltraţie (70 de lei) şi, mai puţin în cazul copiilor, proteza acrilică mobilizabilă pe arcadă (780 de lei – se acordă o dată la 10 ani).

Majorii beneficiază gratuit de pansament calmant/drenaj endodontic (39 de lei), tratamentul paradontitelor apicale (prin incizie) cu anestezie prin infiltraţie (109 lei), tratamentul afecţiunilor parodonţiului cu anestezie prin infiltraţie (94 de lei), chiuretaj alveolar şi tratamentul hemoragiei (86 de lei – în situaţia în care se efectuează în aceeaşi şedinţă în care a fost extras dintele respectiv nu este decontat de casa de asigurări de sănătate), reducerea luxaţiei articulaţiei temporo-mandibulară (62 de lei), reparaţie/rebazare proteză (78 de lei – se acordă o dată pe an) şi reparaţie aparat ortodontic (390 de lei – se decontează pentru tinerii de la 18 ani până la vârsta de 26 de ani, dacă sunt elevi, inclusiv absolvenţii de liceu, până la începerea anului universitar, dar nu mai mult de 3 luni, ucenici sau studenţi şi dacă nu realizează venituri din muncă).

Copii sub 18 ani mai au în pachetul de bază o serie de intervenţii specifice care sunt gratuite.

Serviciile din pachetul minimal (pentru neasiguraţi) sunt servicii de urgenţă, respectiv pansament calmant/drenaj endodontic, tratamentul paradontitelor apicale (prin incizie) cu anestezie prin infiltraţie, tratamentul afecţiunilor parodonţiului cu anestezie prin infiltraţie, chiuretaj alveolar şi tratamentul hemoragiei, decapuşonarea la copii, reducerea luxaţiei articulaţiei temporo-mandibulară, reparaţie/rebazare proteză şi reparaţie aparat ortodontic.

Persoanele beneficiare ale pachetului minimal suportă integral costurile pentru investigaţiile paraclinice recomandate – radiografii dentare şi tratamentul prescris, mai prevede proiectul de act normativ.

Medicaţia pentru cazurile de urgenţă se asigură din trusa medicală de urgenţă organizată conform legii.

Pacienţii din statele membre ale Uniunii Europene/Spaţiului Economic European/ Confederaţiei Elveţiene, titulari de card european de asigurări sociale de sănătate, în perioada de valabilitate a cardului, beneficiază în ambulatoriul de specialitate de medicină dentară, de serviciile medicale de medicină dentară de urgenţă, devenite necesare pe timpul şederii temporare în România.

Cele mai citite

Echipa lui Răzvan Lucescu merge în primăvara europeană. Rezultatele complete din Conference League

PAOK Salonic, echipă antrenată de românul Răzvan Lucescu, s-a impus în deplasare în fața lui Eintracht Frankfurt, scor 2-1, și s-a calificat în optimile...

Naţionala feminină de fotbal a României, eșec drastic în fața Finlandei

Naţionala feminină de fotbal a României a pierdut fără drept de apel în fața Finlandei, cu scorul de 6-0, la Turku, într-un meci din...

Mesajul lui Ciucă de 1 Decembrie

Preşedintele Senatului și al Partidului Național Liberal (PNL), Nicolae Ciucă, a transmis, astăzi, un mesaj cu ocazia Zilei Naţionale."Iubirea de ţară stă în inimă...
Ultima oră
Pe aceeași temă