15.9 C
București
miercuri, 8 mai 2024
AcasăSpecialProiect. 3,7 miliarde de lei vor fi alocate, până în 2020, pentru...

Proiect. 3,7 miliarde de lei vor fi alocate, până în 2020, pentru reabilitarea sistemului de SĂNĂTATE

3,7 miliarde de lei ar putea fi alocate, în perioada anilor 2016 – 2020, pentru sistemul de sănătate din România, în cadrul proiectului denumit "România Competitivă".

Posibilităţile de atragere, retenţie şi motivare a resursei umane din sistemul de sănătate, asigurarea transparenţei, continuităţii şi sustenabilităţii măsurilor pe termen lung în sector, precum şi necesitatea educaţiei pentru sănătate, atât în şcoli, cât şi la nivelul întregii societăţi, au reprezentat o parte dintre temele abordate miercuri la cea de-a patra sesiune de consultare pe marginea acestui proiect. 

Potrivit unui comunicat al Ministerul Economiei, Comerţului şi Relaţiilor cu Mediul de Afaceri (MECRMA), la Casa Academiei Române s-a desfăşurat cea de-a patra sesiune de consultare, cu tema Sănătate, din seria celor 16 dezbateri programate să aibă loc pe marginea proiectului 'România Competitivă'. 

Dezbaterea de miercuri s-a concentrat în jurul principalelor obiective şi măsuri propuse în documentul de lucru – reducerea ratei mortalităţii infantile la 6,5 la mie până în 2020, scăderea deceselor cauzate de boli ale aparatului circular de la 55% din totalul deceselor până în 2020 şi menţinerea numărului anilor potenţiali de viaţă pierduţi din cauza deceselor premature cauzate de boli cerebro-vasculare. 

Pe lângă obiectivele propuse spre dezbatere, participanţii la masa discuţiilor au pus accent şi pe posibilităţile de atragere, retenţie şi motivare a resursei umane din sistemul de sănătate, asigurarea transparenţei, continuităţii şi sustenabilităţii măsurilor pe termen lung în sistemul de sănătate, precum şi necesitatea educaţiei pentru sănătate, atât în şcoli, cât şi la nivelul întregii societăţi. 

De asemenea, discuţiile au vizat şi asigurarea unui echilibru, în funcţie de buget, pentru toate palierele din sistemul de sănătate (prevenţie – curativ – reabilitare) pentru ca populaţia să poată beneficia în orice moment de servicii de calitate, precum şi importanţa măsurării eficienţei în cheltuirea bugetelor alocate domeniului sănătăţii. 

Bugetul total al măsurilor şi submăsurilor propuse de iniţiatorii României Competitive pentru domeniul Sănătate se ridică la 3,7 miliarde de lei pentru întreaga perioadă de implementare 2016 – 2020. 

"În urma consultării, participanţii au la dispoziţie patru zile să trimită Ministerului Economiei observaţiile lor punctuale sau idei de măsuri suplimentare. Observaţiile trebuie să ţină cont de trei aspecte – impactul asupra creşterii PIB-ului potenţial, prin intermediul capitalului, forţei de muncă sau al productivităţii şi bugetarea corespunzătoare şi neutralitatea din punct de vedere politico-ideologic", se spune în comunicatul MECRMA. 

La masa dezbaterilor s-au reunit reprezentanţi ai Cancelariei Prim-Ministrului, Ministerului Economiei, Ministerului Sănătăţii, Ministerului Finanţelor Publice, Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, instituţiilor de profil din administraţia centrală, Băncii Naţionale a României, Academiei Române, Parlamentului, asociaţiilor de profil din domeniu, specialişti în sănătate, reprezentanţi ai sindicatelor.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Portul american artificial și temporar din Gaza e gata pentru a livra asistența umanitară

Construcţia portului american artificial şi temporar din Fâşia Gaza, menit să faciliteze livrarea asistenţei umanitare, este finalizată, dar podul nu poate fi instalat din...

Klaus Iohannis vrea un angajament mult mai ferm pentru Flancul Estic al NATO

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, că este nevoie de un angajament mult mai ferm pentru Flancul Estic al NATO, pentru apărare, dar şi...

În ce condiții ar putea da România un sistem Patriot Ucrainei

Iohannis a declarat că inclusiv liderul de la Casa Albă ”a adus această chestiune în discuție”, iar președintele român a spus că este ”deschis...
Ultima oră
Pe aceeași temă