7.8 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialProgramati in Pakistan sa ucida la Londra?

Programati in Pakistan sa ucida la Londra?

Desi Scotland Yard i-a identificat in mod oficial pe cei patru autori ai atentatelor de la Londra, numeroase elemente raman in continuare necunoscute, in cadrul unei anchete care a devenit internationala.
La 11 zile de la exploziile soldate cu 55 de morti si 700 de raniti, inca nu se stie cine a comandat atentatele. Comandantul Scotland Yard, Ian Blair, crede ca exista o puternica legatura cu reteaua Al Qaeda, ancheta orientandu-se spre Pakistan, unde au calatorit anul trecut trei dintre teroristii sinucigasi. In iulie 2004, Hasib Hussain, teroristul din autobuz, sosea in Pakistan din Arabia Saudita. Mohammed Khan si Shahzad Tanweer, atacatorii din Edgware Road si, respectiv, Aldgate, au calatorit impreuna la Karachi, unde au stat din noiembrie 2004 pana in februarie 2005. Potrivit serviciilor pakistaneze de securitate, este posibil ca ei sa fi avut contacte cu un grup condus de Abu Faraj al-Libbi, considerat, pana la capturarea sa in luna mai, a treia persoana in ierarhia retelei Al Qaeda. Sigur este ca Tanweer a petrecut o perioada intr-o scoala islamica.
Nu sunt cunoscuti inca nici eventualii complici ai atacatorilor, desi au fost efectuate zece perchezitii la Leeds, iar in Egipt este anchetat un doctor in chimie. Sa fie acesta cel care a fabricat explozivul? O alta intrebare este daca serviciile de informatii britanice au esuat in a sesiza elementele premergatoare atentatelor. In 2004, MI5 (serviciul de informatii interne) l-a reperat pe Mohammed Khan in cadrul unei anchete privind un atentat dejucat la o discoteca londoneza. Concluzia a fost ca respectivul nu prezenta nici o amenintare. Cu toate acestea, potrivit presei israeliene, Mohammed Khan a participat la pregatirea unui atentat sinucigas la Tel-Aviv, in 2003.
Stupefiate, rudele teroristilor au declarat ca nu cunosc motivele pentru care cei patru au savarsit atentatele. “Sa ai un copil mic si sotia insarcinata, iar tu sa comiti o asemenea crima e greu de inteles”, afirma bunicul jamaicano-britanicului Germaine Lindsay, autorul macelului de la King's Cross (27 de morti).

Presiune asupra guvernului britanic

Guvernul de la Londra a respins ieri concluziile unui raport redactat de influentul Institut Regal pentru Afaceri Internationale (RIIA), potrivit caruia interventia din Irak a sporit vulnerabilitatea Marii Britanii in fata atentatelor de tipul celor comise pe 7 iulie. “Ora scuzelor pentru teroristi a trecut”, a declarat ministrul de Externe Jack Straw, adaugand ca atentate se produc in intreaga lume, nu doar in tarile aliate cu SUA in Irak. Potrivit raportului, ca principal aliat al SUA, Marea Britanie “se afla intr-o situatie foarte periculoasa”, iar razboiul din Irak “a accelerat propaganda, recrutarea si strangerea de fonduri de catre reteaua Al Qaeda”.

Cele mai citite

O fostă câștigătoare de la „Vocea României”, mărturie dureroasă despre experiența nașterii: „A fost foarte traumatizantă. Cadrele medicale înjurau, vorbeau foarte urât!”

Cristina Bălan, artista care în 2015 a câștigat marele trofeu la „Vocea României", a povestit experiența traumatizantă pe care a trăit-o în urmă cu...

GALERIE FOTO. Mikayla s-a autoproclamat „comoara națională a Canadei”

Cea mai sexy jucătoare de hochei pe gheață din lume, Mikayla Demaiter, și-a captivat cei 3,2 milioane de urmăritori de pe Instagram cu cea...

Demitere suspectă a vicepreședintelui grupului GRAMPET. Investitori ruși ar încerca să cumpere fabrici din România

Președintele grupului GRAMPET, Gruia Stoica, un foarte important transportator feroviar privat de marfă din România, a transmis că l-a demis pe vicepreședintele grupului, Călin...
Ultima oră
Pe aceeași temă