16.1 C
București
marți, 7 mai 2024
AcasăSpecialProfesorul Ion Cantacuzino, omagiat la 150 de ani de la naştere

Profesorul Ion Cantacuzino, omagiat la 150 de ani de la naştere

Institutul Cantacuzino va organiza, în perioada 19 – 25 noiembrie 2013, o serie de evenimente omagiale dedicate vieţii şi operei profesorului Ion Cantacuzino, personalitate emblematică a ştiinţei şi culturii româneşti, părintele şcolii româneşti de microbiologie şi al sistemului sanitar modern din România.

Miercuri, 20 noiembrie, va fi inaugurat Muzeul „Profesor Ion Cantacuzino” în cadrul Institutului Cantacuzino, iar joi, 21 noiembrie, vor fi organizate Conferinţa Ştiinţifică a Institutului şi Gala Cantacuzino. În cadrul Galei, va fi prezentat un scurt film documentar despre viaţa şi activitatea profesorului Ion Cantacuzino. Duminică, 24 noiembrie, va fi lansată o carte despre fondatorul Institutului în cadrul târgului Gaudeamus. 

Seria de evenimente omagiale va fi încheiată de o reuniune în Aula Mare a Academiei Române. Vor fi prezentate alocuţiuni şi mesaje din partea Casei Regale a României, Preşedinţiei României, Guvernului României, Ministrului Sănătăţii, Ministrului Educaţiei Naţionale, Academiei de Ştiinţe Medicale, Reprezentanţei OMS în România, Primăriei Generale a Capitalei, personalităţi academice române.

Profesorul Ion Cantacuzino este fondatorul „Institutului de seruri şi vaccinuri” prin transformarea creaţiei sale „Laboratorul de medicină experimentală” în institut, graţie unei legi promulgate de Regele Ferdinand, publicată în Monitorul Oficial din 16 iulie 1921.

Institutul Cantacuzino a efectuat cercetări în toate domeniile importante ale microbiologiei şi ştiinţelor conexe şi este unicul producător de vaccinuri din România. Specialiştii Institutului Cantacuzino au fost şi sunt implicaţi în activităţi de sănătate publică, de supraveghere microbiologică a bolilor transmisibile, de documentare şi pregătire a personalului medical de specialitate.

Cele mai citite

România are cea mai mare creștere pentru speranța de viață în UE, dar tot la coada clasamentului este

Spania este ţara din Uniunea Europeană cu cea mai mare speranţă de viaţă, de 84 de ani, şi se află peste media comunitară de...

Polonia verifică dacă judecătorul fugit în Belarus a spionat împotriva țării sale

Tomasz Szmydt, un judecător de la un Tribunal administrativ din Varşovia, a cerut luni azil în Belarus, spunând că a acţionat în semn de...

SUA nu are reprezentant la învestitura lui Putin de la Moscova

Statele Unite(SUA) au anunţat luni că nu vor participa la ceremonia de învestire a preşedintelui rus Vladimir Putin, care va începe oficial, marţi, al...
Ultima oră
Pe aceeași temă