Profesorii vor participa la un curs anticorupศie, în care li se vor preda norme minimale de drept penal, principii de eticฤ ศi legislaศie referitoare la achiziศiile publice. Reprezentantul Ministerului Educaศiei, Gabriel Ispas, susศine cฤ acest curs va fi folositor, întrucât în învฤศฤmânt „faptele ilegale sunt fฤcute de multe ori din neศtiinศฤ”.
Din luna septembrie, timp de o sฤptฤmânฤ, profesorii din sistemul preuniversitar vor fi nevoiศi sฤ ia lecศii despre anticorupศie. „Profesorii au obligaศia de a se perfecศiona tot timpul, iar acest curs va fi considerat unul de perfecศionare. Opt ore pe zi, timp de o sฤptฤmânฤ, li se vor preda noศiuni de drept penal, ne referim la infracศiunile care apar în mediul lor, gen abuz în serviciu, neglijenศฤ, trafic de influenศฤ, fapte de corupศie, foloase necuvenite, luare ศi dare de mitฤ. Cursul va mai explica norme de eticฤ ศi bune practici la nivel european ศi legislaศie despre achiziศiile publice”, a declarat, pentru România liberฤ, secretarul general adjunct din Ministerul Educaศiei, Gabriel Ispas.
Aceste cursuri vor avea finanศare europeanฤ ศi fac parte din strategia naศionalฤ anticorupศie pe care ศara noastrฤ ศi-a asumat-o faศฤ de Uniunea Europeanฤ.
„Sistemul nostru de învฤศฤmânt nu este unul corupt, faptele ilegale sunt fฤcute, în general, din neศtiinศฤ. În plus, dacฤ un profesor ศtie regulile, el le va transmite ศi elevilor”, a mai declarat Gabriel Ispas.
Potrivit acestuia, în anul 2012, a existat un proiect pilot, desfฤศurat în zonele Bucureศti-Ilfov ศi Sud-Est Muntenia, atunci fiind formaศi aproximativ 1500 de profesori.
În ศcoli, cadrele ศcolare cu probitate profesionalฤ vor fi consilieri de integritate sau consilieri de eticฤ, care vor gestiona chestionarele privitoare la riscul de corupศie, distribuite în ศcoalฤ. Potrivit Metodologiei privind managementul riscurilor de corupศie, realizatฤ de Ministerul Educaศiei ศi pulicatฤ în Monitorul Oficial, consilierul de integritate va avea urmฤtoarele atribuศii: „Prezintฤ materialele transmise de cฤtre Ministerul Educaศiei cu privire la activitatea de prevenire ศi combatere a corupศiei personalului, ศine evidenศa nominalฤ a personalului care participฤ la activitฤศile de informare ศi de instruire anticorupศie, propune ศefului structurii organizarea ศi desfฤศurarea unor activitฤศi de instruire, sprijinฤ membrii comisiei în realizarea activitฤศilor de monitorizare, evaluare/reevaluare a riscurilor ori de realizare a studiilor de caz”.
Salariile mici sunt problema
În cadrul Ministerului Educaศiei, se vor constitui comisii al cฤror scop declarat este prevenirea corupศiei. Pentru identificarea riscurilor de corupศie din interiorul unitฤศilor de învฤศฤmânt, coordonatorii unitฤศilor de muncฤ vor completa un chestionar cu 15 întrebฤri, dintre care redฤm câteva: „Au încercat terศii sฤ influenศeze deciziile vreunui angajat al structurii?", "Conducerea este la curent cu eventuale acuzaศii de corupศie care afecteazฤ instituศia, un domeniu specific de activitate, anumite categorii de personal ori chiar angajaศi precis identificabili?”.
Un reprezentant al Asociaศiei Profesorilor din România, Mihaela Lazฤr, a declarat, pentru România liberฤ, cฤ dascฤlii se vor simศi lezaศi, atunci când vor afla cฤ sunt nevoiศi sฤ participe la un astfel de curs. „Profesorii se vor simศi lezaศi, mi se pare puศin exagerat sฤ li se preda noศiuni de drept penal. Cine e corect ศi cinstit nu are nevoie de aceste cursuri. Altfel, ce sฤ spun? Orice curs e binevenit”, a declarat Mihaela Lazฤr.
Întrebat dacฤ va rezolva corupศia din sistemul de învฤศฤmânt, expertul pe politici anticorupศie Laura ศtefan este de pฤrere cฤ salariile mici ale cadrelor didactice reprezintฤ marea problemฤ. „Orice curs e bun, foarte bine cฤ se vor preda noศiuni de drept, dar nu cred cฤ se va remedia ceva. Salariile mici rฤmân principala problemฤ”, a precizat Laura ศtefan.