29.4 C
București
marți, 11 iunie 2024
AcasăSpecialProducţia industrială a României a crescut

Producţia industrială a României a crescut

Producţia industrială s-a majorat în iulie atât ca serie brută, cât şi ca serie ajustată, cu 5,7% şi, respectiv, cu 6,1%, faţă de aceeaşi lună din 2013, datorită creşterii industriei prelucrătoare şi celei extractive, iar la şapte luni avansul a fost de 8,5% şi 9,7%, potrivit datelor INS, citate de Mediafax.

Astfel în iulie, comparativ cu luna similară a anului trecut, industria prelucrătoare a crescut 6,8% ca serie brută şi cu 7,4% ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, iar industria extractivă a urcat cu 5,7% şi, respectiv, cu 5,2%. Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat a scăzut cu 6% ca serie brută şi cu 6,2% ca serie ajustată.

Pe marile grupe industriale, s-au înregistrat creşteri la majoritatea categoriilor de bunuri: industria bunurilor de capital (+11,9% serie brută şi 14,3% serie ajustată), industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+4,8% ca serie brută şi 5,2% ca serie ajustată), industria bunurilor de uz curent (+2,9% şi +1,7%) şi industria bunurilor intermediare (+1,9% şi +1,7%). Industria energetică a scăzut cu 2,5% ca serie brută şi cu 2,9% ca serie ajustată.

Faţă de iunie, producţia industrială (serie brută) a crescut faţă de luna precedentă cu 2,7%, ca urmare a creşterilor înregistrate în industria extractivă (+13,8%), producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (+8,9%) şi industria prelucrătoare (+1,8%).

Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, producţia industrială a scăzut cu 0,1%, din cauza reducerii industriei prelucrătoare (-0,7%). Industria extractivă şi producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat au crescut cu 8,4%, respectiv cu 3%.

În primele şapte luni ale anului, comparativ cu perioada similară a anului trecut, producţia industriei prelucrătoare a crescut cu 10,1% brut şi cu 11,4% ajustat. Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat şi industria extractivă au scăzut cu 2,5% brut şi cu 1,9% ajustat, respectiv cu 0,4% brut şi 0,1% ajustat.

Pe marile grupe industriale s-au înregistrat creşteri în: industria bunurilor de capital (+14,5% brut şi +15,1% ajustat), industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+8,9% brut şi +10,3%), industria bunurilor de uz curent (+6,3% brut şi +7,5% ajustat) şi industria bunurilor intermediare (+5,4% brut şi +6,1% ajustat). Industria energetică a scăzut cu 0,4% brut şi a rămas la acelaşi nivel ca serie ajustată.

Cele mai citite

Analiză Sierra Quadrant. Numărul firmelor dizolvate, record al ultimilor 12 ani

Numărul firmelor dizolvate în România, după primele patru luni din acest an, a atins un record al ultimilor 12 ani. Peste 16.000 de companii...

Sistemele de rachete Patriot livrate de SUA Ucrainei nimicesc avioanele sofisticate ale lui Putin

Colonelul Rosanna Clemente, adjunctul șefului de stat major al Comandamentului de apărare aeriană și antirachetă al Armatei a 10-a, a declarat că sistemele antiaeriene...

Rusia – Ucraina, ziua 839: Președintele Braziliei, pentru negocieri de pace în Ucraina, într-o conversație cu Putin

Preşedintele brazilian, Luiz Inacio Lula da Silva, a reiterat, în cursul unei conversaţii telefonice cu omologul său rus, Vladimir Putin, că este în favoarea...
Ultima oră
Pe aceeași temă