21.4 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialProducătorii de lapte vor putea negocia prețurile de achiziție, dacă se organizează

Producătorii de lapte vor putea negocia prețurile de achiziție, dacă se organizează

Producătorii din sectorul laptelui și produselor lactate vor putea negocia prețurile de colectare a laptelui, cu condiția să se constituie în organizații de producători recunoscute, măsura fiind prevăzută într-o Hotărâre de Guvern aprobată miecuri, a anunțat ministrul pentru Dialog Social, Aurelia Cristea.

Agricultorii din sectorul laptelui și a produselor lactate vor putea negocia prețurile de colectare a laptelui, cu condiția să se constituie în organizații de producători recunoscuți, stipulează o Hotărâre de Guvern aprobată miercuri, care stabilește aprobarea Normelor metodologice pentru aplicarea prevederilor Legii 297/2013.

Ministrul delegat pentru Dialog Social, Aurelia Cristea, apreciază că, prin adoptarea actului normativ, Guvernul continuă sprijinul ferm către dezvoltarea durabilă a sectorului agricol din România.

"Reglementarea recunoașterii organizațiilor de producători va oferi acestora posibilitatea de a negocia în mod colectiv clauzele contractelor și în mod special prețurile la care se face colectarea producției de lapte. Aplicarea acestor măsuri vizează stabilizarea veniturilor la producătorii de lapte, și, la nivel macroeconomic, dezvoltarea sectorului zootehnic", a declarat Cristea, citată de Mediafax.

Ministrul a precizat că pentru adoptarea acestor măsuri au fost organizate dezbateri cu reprezentanți ai crescătorilor de bovine și specialiști ai Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Actul normativ reglementează şi condițiile specifice ce trebuie îndeplinite de organizațiile de producători în relațiile contractuale, dar și criteriile tehnice necesare recunoașterii acestora.

"Practic, prin aceste prevederi se armonizează legislația românească cu cea europeană din domeniu", a mai arătat Cristea.

Hotărârea aprobată miercuri este în conformitate cu Regulamentul UE 1308/2013 al Parlamentului European, iar măsurile adoptate vor fi implementate de către Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Regionale prin Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură.

Cele mai citite

Hidroelectrica anunță că Barajul Izvorul Muntelui este în perfectă siguranță după seismul de joi dimineață

Hidroelectrica a anunțat că Barajul Izvorul Muntelui, unul dintre cele mai mari din Europa, este în perfectă siguranţă după seismul produs joi dimineață în...

Șobolanii au invadat spațiile verzi din Târgoviște. FOTO

Primăria Municipiului Târgoviște pare că a rămas restantă cu deratizarea în acest an. Șobolanii de mari dimensiuni au fost suprinși de cetățeni ai orașului-reședință a...

România aniversează 20 de ani de apartenență la NATO. Mesajul președintelui Klaus Iohannis

La celebrarea a 20 de ani de la aderarea României la Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord, președintele Klaus Iohannis a declarat că NATO este...
Ultima oră
Pe aceeași temă