9 C
București
luni, 29 noiembrie 2021
AcasăSpecialProducătorii de lapte vor putea negocia prețurile de achiziție, dacă se organizează

Producătorii de lapte vor putea negocia prețurile de achiziție, dacă se organizează

Producătorii din sectorul laptelui și produselor lactate vor putea negocia prețurile de colectare a laptelui, cu condiția să se constituie în organizații de producători recunoscute, măsura fiind prevăzută într-o Hotărâre de Guvern aprobată miecuri, a anunțat ministrul pentru Dialog Social, Aurelia Cristea.

Agricultorii din sectorul laptelui și a produselor lactate vor putea negocia prețurile de colectare a laptelui, cu condiția să se constituie în organizații de producători recunoscuți, stipulează o Hotărâre de Guvern aprobată miercuri, care stabilește aprobarea Normelor metodologice pentru aplicarea prevederilor Legii 297/2013.

Ministrul delegat pentru Dialog Social, Aurelia Cristea, apreciază că, prin adoptarea actului normativ, Guvernul continuă sprijinul ferm către dezvoltarea durabilă a sectorului agricol din România.

"Reglementarea recunoașterii organizațiilor de producători va oferi acestora posibilitatea de a negocia în mod colectiv clauzele contractelor și în mod special prețurile la care se face colectarea producției de lapte. Aplicarea acestor măsuri vizează stabilizarea veniturilor la producătorii de lapte, și, la nivel macroeconomic, dezvoltarea sectorului zootehnic", a declarat Cristea, citată de Mediafax.

Ministrul a precizat că pentru adoptarea acestor măsuri au fost organizate dezbateri cu reprezentanți ai crescătorilor de bovine și specialiști ai Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Actul normativ reglementează şi condițiile specifice ce trebuie îndeplinite de organizațiile de producători în relațiile contractuale, dar și criteriile tehnice necesare recunoașterii acestora.

"Practic, prin aceste prevederi se armonizează legislația românească cu cea europeană din domeniu", a mai arătat Cristea.

Hotărârea aprobată miercuri este în conformitate cu Regulamentul UE 1308/2013 al Parlamentului European, iar măsurile adoptate vor fi implementate de către Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Regionale prin Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură.

Cele mai citite

Eroii spionajului românesc. Doi generali SIE au fost avansați

Eroii spionajului românesc sunt de obicei necunoscuți pentru a nu le fi puse în pericol misiunile. Acesta este motivul pentru care militarilor din Serviciul...

Cehia: Proteste împotriva măsurilor anti-COVID-19

Mii de oameni au protestat duminică la Praga împotriva restricțiilor anti-coronavirus, în timp ce multe spitale din Cehia au oprit intervenţiile care nu sunt...

Fostul principe Nicolae a fost ofertat de PNL și PSD

Fostul principe Nicolae, nepotul Regelui Mihai, a dezvăluit că a fost ofertat de PNL și PSD pentru a intra în politică, însă el a...
Ultima oră
Pe aceeași temă