33.4 C
București
miercuri, 26 iunie 2024
AcasăSpecialProducătorii au mărit, la sfârşitul anului, preţurile la energie şi utilităţi

Producătorii au mărit, la sfârşitul anului, preţurile la energie şi utilităţi

Preţurile la producători au avansat în noiembrie cu 0,4%, comparativ cu octombrie 2011. Preţurile pentru piaţa internă au crescut însă mai mult decât în cazul producţiei destinate livrării externe. La nivel anual, în penultima lună a anului trecut, creşterile de preţuri la producători au fost de 8%.

După destinaţie, preţurile producţiei industriale pentru piaţa internă au crescut cu 0,5% în noiembrie, iar preţurile producţiei industriale pentru piaţa externă au crescut cu 0,2%, potrivit Institutului Naţional de Statistică (INS).

Pe sectoare de activitate s-au înregistrat creşteri de preţ la distribuţia apei; salubritate, gestionarea deşeurilor, activităţi de decontaminare (1,5%), la producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (0,6%) şi în industria prelucrătoare (0,4%).

În industria extractivă preţurile au scăzut cu 0,5%.  Pe grupe industriale, creşteri de preţuri sub nivelul înregistrat pe total a fost semnalat în industria bunurilor de folosinţă îndelungată. Nivelul mai mic al creşterii de preţuri la această grupă se datorează în special cererii reduse de pe piaţă.

Costuri mai mari la distribuţia apei şi salubritate

Comparativ cu noiembrie 2010, s-au remarcat creşteri de preţuri la distribuţia apei; salubritate, gestionarea deşeurilor, activităţi de decontaminare (12,8%), în industria prelucrătoare (8,5%), în industria extractivă (5,5%), la producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (4,8%).

Pe marile grupe industriale, creşteri semnificative de preţuri se remarcă în ultimele 12 luni la produsele din industria energetică (11,9%) şi industria bunurilor intermediare (7,9%). Sub nivelul înregistrat pe total s-au situat produsele din industria bunurilor de uz curent (6,4%), industria bunurilor de folosinţă îndelungată (3,4%) şi industria bunurilor de capital (2,9%).

Cele mai citite

A fost ales noul secretar general al NATO

Cele 32 de state membre ale NATO l-au numit astăzi pe prim-ministrul interimar olandez Mark Rutte în postul de secretar general al Alianţei, pentru...

A fost ales noul secretar general al NATO

Cele 32 de state membre ale NATO l-au numit astăzi pe prim-ministrul interimar olandez Mark Rutte în postul de secretar general al Alianţei, pentru...

Șefii apărării din Rusia și din SUA au stabilit primele dialoguri

Șefii apărării din SUA și Rusia, Lloyd Austin și Andrei Belousov, au vorbit ieri la telefon, într-un dialog neobișnuit între cele două mari puteri...
Ultima oră
Pe aceeași temă