15.3 C
București
miercuri, 8 mai 2024
AcasăSpecialProcurorul Angela Nicolae, arestat pentru corupţie, despre şeful său,Tiberiu Niţu: „Omul...

Procurorul Angela Nicolae, arestat pentru corupţie, despre şeful său,Tiberiu Niţu: „Omul potrivit la locul potrivit“

Magistratul Angela Nicolae, arestată pentru corupţie în dosarul „Mafia cărnii“, se lăuda, în interceptări, că are mare influenţă asupra procurorului general al României, Tiberiu Niţu.

Într-o convorbire înregistrată la data de 28 mai 2013, procurorul Angela Nicolae, şeful Biroului Relaţii Internaţionale din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, spunea despre numirea lui Tiberiu Niţu ca procuror general: “În sfârşit, a venit omul potrivit la locul potrivit!”.

Potrivit documentelor DNA ajunse la magistraţii care au decis, printre altele, şi arestarea ei preventivă, Angela Nicolae se lăuda, în convorbirile interceptate, că este foarte apropiată de procurorul general Tiberiu Niţu. Ea povestea cum stătea la masă cu procurorul general, care o chema frecvent pentru a o consulta, cum o numea el „şefa”. De altfel, în interceptări Angela Nicolae spunea „Sunt şefă la Parchetul General! Rezolv eu!”.

Din convorbirile interceptate ar rezulta că Nicolae şi-a construit o aură în jurul relaţiei ei cu procurorul general. Era fericită că are o “mare influenţă” asupra lui Tiberiu Niţu.

Arestarea Angelei Nicolae a blocat desfăşurarea Forumului româno-moldovean pe Justiţie.

Într-o alta convorbire, Nicolae se lăuda că procurorul general Niţu i-a prelungit delegatia pe funcţia de şef al Biroului Relaţii Internaţionale din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta
Curte de Casaţie şi Justiţie.

De altfel, în această calitate de şef al Biroului Relaţii Internaţionale, Angela Nicolae l-ar fi însoţit pe procurorul general într-o deplasare la Moscova.

După două zile de la reţinere sa pentru corupţie, Angela Nicolae urma să-l însoţească pe procurorul general Niţu la Chişinău, la forumul româno-moldovean organizat de Ministerul Justiţiei, la care însă nu s-a mai dus nimeni.

Forumul româno-moldovean s-a amânat din cauza arestării preventive a Angelei Nicolae” ne-a declarat şi George Muscalu, membru al Secţiei de procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii.

Unele surse ale României Libere susţineau că între George Muscalu şi Angela Nicola ar fi existat relaţii speciale încă din anul 2001, motiv pentru care acesta nu s-ar fi prezentat la CSM în ziua de duminică, atunci când s-au avizat percheziţia, reţinerea şi arestarea Angelei Nicolae.

În legătură cu aceste aspecte , Muscalu ne-a declarat “Nu am fost la şedinţa de acordarea avizului de percheziţie, reţinere, arestare pentru ea deoarece eram acasă, la Câmpina, nu în Bucureşti. Dacă aş fi fost prezent, aş fi votat pentru acordarea avizului. Despre aşa-zisa relaţie din 2001, vă spun că în acea perioadă eu am fost numit şef de secţie la Parchetul General la propunerea procurorului general de atunci, Joiţa Tănase. Apoi am fost şi şef DIICOT, dar numirile mele nu au avut nici o legătură cu Angela Nicolae”.

Procurorul general Tiberiu Niţu nu a putut fi contactat pentru a ne spune cel puţin de ce s-a anulat forumul româno-moldovean, mai ales că la Chişinău nu avea nevoie de traducător.

Reamintim că numirea lui Tiberiu Niţu în funcţia de procuror general al României a generat scandaluri de presă din cauză că acesta nu avea profilul necesar unei astfel de funcţii, nu avea nici un rechizitoriu făcut, nu cunoştea bine legile, după cum a rezultat din interviurile date în faţa membrilor CSM. Prima încercare de numire, făcută de fostul ministru al Justiţiei Mona Pivniceru, a eşuat. El a fost numit abia după ce a fost propus de premierul Victor Ponta, care ocupa provizoriu şi fotoliul de ministru al Justiţiei.

Angela Nicolae a fost arestată preventiv în dosarul “Mafia Cărnii”, alături de fiul ei, avocat, deoarece a oferit protecţie în dosare penale contra cost. Decizia arestării a fost menţinută şi de instanţa de control a Înaltei Curţi.

Mesagerul folosit era fiul ei, Daniel, arestat şi el preventiv. Acum, Angela Nicolae cere cercetarea în libertate pe motiv că este nevinovată iar discuţiile interceptate, în care cerea bani, erau pe fondul unor grave probleme de familie, însă instanţele nu au considerat că poate fi eliberată.

În  dosarul “Mafia Cărnii” sunt implicate peste 100 de firme, acuzate de evaziune fiscală de peste 70 de milioane de euro.

Tot ca protector al mafiei cărnii figurează şi senatorul PSD Nicolae Bădălău. În dosar  au fost arestate 27 de persoane, iar alte 15 persoane sunt cercetate în libertate. Între cei liberi figurează  senatorul PSD şi milionarul Iustin Paraschiv.

Cele mai citite

SUA îndeamnă Turcia și Israelul să-și rezolve diferendele

Statele Unite(SUA) au îndemnat luni Turcia şi Israelul să rezolve diferendele dintre ele, după ce Ankara a anunţat că suspendă relaţiile comerciale în încercarea...

Românii sunt cel mai mult interesați de mașini marca Audi, BMW și Volkswagen 

Deși piața de mașini second hand a cunoscut turbulențe în ultimii ani, aceasta continuă să crească. Inflația și creșterea ratelor dobânzilor au atras cumpărătorii...

Despre iubirea creștină

Despre om se vorbește azi mai mult fragmentar – ca ființă capabilă să muncească, cerebrală, ca una care are idealuri și întreprinde, una  care...
Ultima oră
Pe aceeași temă