14.3 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialProcurorii și experții INSEMEX fac verificări la ruinele clubului Bamboo, în legătură...

Procurorii și experții INSEMEX fac verificări la ruinele clubului Bamboo, în legătură cu incendiul de săptămâna trecută. Inspectoratul de Stat în Construcții: Există riscul de prăbușire a structurii de rezistență

UPDATE 15.56: Inspectoratul de Stat în Construcţii (ISC) recomandă dezafectarea totală a clubului Bamboo din Capitală din cauză că, după evaluarea structurii de rezistenţă, s-a constatat posibilitatea crescută ca aceasta să se prăbuşească, potrivit Mediafax.

„Ca urmare a incendiului produs, pe 21 ianuarie a.c., la Clubul Bamboo din Bucureşti, Inspectoratul de Stat în Construcţii (ISC) a realizat, prin intermediul unui expert tehnic atestat de Ministerul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene (MDRAPFE), o evaluare a construcţiilor afectate, prin care s-au stabilit modalitatea şi etapele tehnologice care să permită cercetarea la faţa locului de către organele abilitate şi punerea în siguranţă a structurii. După evaluarea structurii de rezistenţă, s-a constatat posibilitatea crescută ca aceasta să se prăbuşească. În aceste condiţii, ISC îşi însuşeşte recomandarea făcută de expertul tehnic, şi anume dezafectarea totală a acesteia. Pe durata acestor lucrări, se va ţine cont atât de instrucţiunile de lucru elaborate de expertul tehnic, cât şi de necesitatea conservării eventualelor probe de la faţa locului”, precozeazî Inspectoratul de Stat în Construcţii (ISC).

12.01: Este vizat de cercetări și un imobil al lui Joshua Castellano, aflat în apropierea clubului, potrivit unor surse judiciare citate de News.ro.

11.12: Expertul Insemex George Găman a precizat că nu au pătruns în anexele clubului, ci au evaluat parametrul.

„Nu au fost propriu-zis cercetări, dar am fost solicitați de Poliția Capitalei. O cercetare efectivă la faţa locului nu s-a putut face, pentru că accesul nu este permis şi este riscant. Am făcut o evaluare a perimetrului, am înconjurat perimetrul. Urmează ca, în momentul în care va fi permis accesul, să fim invitaţi să facem parte din echipa de cercetare”, a declarat George Găman.

Întrebat dacă există posibilitatea să se distrugă probe, în cazul în care accesul la ruine nu se va face în cel mai scurt timp, expertul a spus că nu există posibilitatea. „Din punctul meu de vedere, nu cred, atâta timp cât perimetrul este asigurat. Focul a trecut deja pe acolo, nu ştiu ce s-ar mai putea distruge”, a explicat el.

„Reconstituire la scară largă nu se poate face. Dacă vor fi găsite probe, vor fi trimise pentru expertizare la sediul institutului. (…) Este prematur să ne pronunţăm, ar fi o antepronunţare”, a mai spus expertul Insemex.

Întrebat ce va face când se va permite accesul în club, el a răspuns: „Vom face verificarea la fața locului. De acolo derivă toate”, a continuat el. În ceea ce privește ancheta, el a afirmat: „Hai să vorbim de luni, nu zile”.


10.45: La cercetări participă și specialiştii Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Securitate Minieră şi Protecţie Antiexplozivă (INSEMEX), potrivit News.ro. 


Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul București și reprezentanți ai Serviciului Omoruri din cadrul Poliției Capitalei vor intra, joi, în anexele clubului Bamboo, cu scopul de a aduna probe suplimentare, în ancheta privind incendiul din noaptea de vineri spre sâmbătă, potrivit unor oficiali ai DGPMB, citați de Agerpres.

Poliţia Capitalei a anunţat că, miercuri, au început noile audieri în cazul incendiului de la Bamboo, fiind chemați angajați și clienți. Anchetatorii au discutat deja cu 50 de persoane, printre care patronul şi administratorul clubului. Marţi, la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti, au fost audiaţi şi reprezentanții legali ai societății comerciale care deține clubul. Tot marţi, pprocurorii și polițiștii au întocmit documentele, au analizat și au evaluat situația în cazul incendiului de la clubul Bamboo în funcție de datele culese.

Cercetarea la faţa locului a fost iniţiată sâmbătă, în cazul exteriorului construcţiei, respectiv în proximitatea zonei afectate de incendiu, însă desfăşurarea acestei activităţi a fost influenţată de faptul că intervenţia pentru stingerea incendiului a fost una de durată, dată fiind amploarea acestuia, incendiul fiind declarat lichidat luni 23 ianuarie, a precizat Parchetul Tribunalului Bucureşti.

În această perioadă, au fost analizate posibilităţile tehnice de continuare a cercetării la faţa locului de către procurorii criminalişti de la Parchetul Tribunalului Bucureşti şi ofiţerii de poliţie de la Serviciului Omoruri şi Serviciului Criminalistic din Poliţia Capitalei, activitate care presupune îndepărtarea unor părţi semnificative din structura metalică a clădirii în care funcţiona clubul Bamboo, în condiţiile în care riscul de prăbuşire este extrem de mare, aspect constatat atât de către pompierii care au acţionat pentru stingerea incendiului, cât şi de către reprezentanţi ai Inspectoratului de Stat în Construcţii.

Astfel, au avut loc consultări repetate la locul producerii incendiului cu specialişti de la Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă şi Inspectoratul de Stat în Construcţii, până în prezent nefiind identificate resursele necesare pentru realizarea acestei intervenţii, nici în ceea ce priveşte utilajele – cele deţinute neavând anvergura necesară, date fiind şi particularităţile perimetrului în care trebuie să fie efectuată intervenţia -, nici în ceea ce priveşte personalul calificat pentru manevrarea unor astfel de utilaje, mai precizează procurorii Parchetului Tribunalului București.

Procurorii au deschis sâmbătă dosar penal, în urma incendiului din clubul Bamboo, fiind începută urmărirea penală in rem pentru distrugere din culpă, având ca urmare vătămarea mai multor persoane. În urma incendiului din Clubul Bamboo, 44 de persoane au ajuns la şase spitale din Capitală, pentru îngrijiri medicale, dintre care luni mai erau internate două la Spitalul Floreasca şi una la Spitalul Pantelimon.

Anchetatorii au declarat că, din datele de până acum, nu există indicii ca incendiul să fi fost declanşat de o mână criminală.

În noaptea de vineri spre sâmbătă, după izbucnirea incendiului la clubul Bamboo, 44 de persoane au ajuns la spital. Astfel, 24 persoane au mers la Spitalul Clinic de Urgenţă Floreasca, şase la Elias, cinci la Spitalul Clinic de Urgenţă Sfântul Pantelimon, şase persoane la Spitalul Clinic de Urgenţă Universitar şi trei la Spitalul Clinic de Urgenţă Colentina, iar cinci victime au rămas internate în ziua respectivă.

Incendiul a izbucnit la ora 03.32, oră la care în club se aflau câteva sute de persoane. Luni, la audierile de la Poliţia Capitalei, Joshua Castellano a declarat că în club se aflau în jur de 700-800 de persoane, localul având o capacitate de aproximativ 1.400 de persoane. Intervenţia ISU s-a desfăşurat cu dificultate întrucât clădirea s-a prăbuşit în urma incendiului, existând elemente de construcţie care nu reprezintă siguranţă pentru pompieri.


Citește și: Cătălin Botezatu susține că focul a fost pus intenționat la Bamboo, iar Castellano, că instalația electrică și materialele din interior erau noi, deci sigure. Au apărut primele imagini din clubul devastat de incendiu


În curs de actualizare.

 

 

 

 

 

 

Cele mai citite

Producția de cărbune a scăzut

Producţia de cărbune net a României a totalizat, în primele trei luni ale acestui an, 511.600 tone echivalent petrol, fiind cu 11,6% mai mică...
Ultima oră
Pe aceeași temă