20.3 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecialProcurorii ancheteaza colaboratori ai EADS

Procurorii ancheteaza colaboratori ai EADS

Printre firmele participante la concursul de implementare a sistemului se numara si concernul EADS (European Aeronautic Defense and Space Company). Potrivit agentiei heise-online (13 mai), concernul prevede atat o colaborare cu Siemens pentru construirea retelei, cat si cu finlandezul Nokia, ca firma de subcontractari. Aceeasi agentie afirma: “EADS si Nokia sunt extrem de discreti in ceea ce priveste o declaratie comuna referitoare la tema BOS”.

La inceputul lunii aprilie, concernul franco-german anuntase intentia sa de a prelua departamentul “Professional Mobile Radio” (PMR) la Nokia, cu 325 de colaboratori. Avantajul? Prin tehnologie Tetra, EADS ar obtine astfel posibilitatea sa ofere autoritatilor germane (BOS) un sistem cu standard ETSI (European Telecommunications Standards Institute). Cu tehnologie Tetrapol, dezvoltata de EADS, concernul detine numai un standard propriu (doreste sa dezvolte ambele standarde).

Prea zelosii colaboratori EADS, anchetati

La sfarsitul lunii mai, cateva cotidiane din Germania au publicat un text identic – preluat de la agentia germana de presa DPA, sub titlul “Anchete impotriva colaboratorilor EADS in Ulm”. Din partea concernului franco-german, purtatorul de cuvant Michael Meissner ne declara: “Putem sa confirmam ca a avut loc o perchezitie la una dintre filialele noastre (EADS Telecom Germania). Vom face totul pentru a sprijini Procuratura in vederea clarificarii starii de lucruri. In cazul in care acestea (suspiciunile – n.a.) se vor dovedi lipsite de substanta, ceea ce speram, vor avea loc, bineinteles, consecinte”.
Concernul nu poate da multe detalii in faza actuala de anchetare.
Seful Procuraturii Generale din oraselul bavarez, dr. Wolfgang Zieher, ne-a spus: “Anchetam trei colaboratori de la EADS pentru suspiciunea de acordare de avantaje in domeniul sistemelor digitale, in contextul introducerii sistemului digital pe teritoriul Germaniei. Este vorba de paragraful 333 din Codul Penal”. Adica sistemul de siguranta prevazut pentru Autoritatile si Organizatiile cu Sarcini Securitare (BOS). Dupa cum se stie, alegerea firmelor participante va avea loc in iunie, pe baza de concurs.
Potrivit articolelor unison ale presei, angajatii firmei sunt sus-pectati de a fi invitat persoane din cadrul Autoritatilor (statale) de Achizitie la targuri si festivitati sportive (sic!) pentru a face publicitate produselor concernului si a obtine astfel comenzi. Colaboratorii EADS ar fi preluat costurile angajatilor serviciilor de achizitie in cazul unor “hoteluri scumpe”.

Afacerea Tiriac, preluata de “Frankfurter Rundschau”

In editia sa din 8 iunie a.c., cotidianul “Frankfurter Rundschau” a preluat – in parte – unele afirmatii ale presei din Romania referitoare la suspiciunile de luare de comisioane de catre omul de afaceri Ion Tiriac. O “afacere romaneasca isi arunca umbra in Germania si Franta: concernul de armament franco-german EADS ar fi platit pentru o comanda de stat 20 de milioane euro comisioane fostului jucator de tenis Ion Tiriac. EADS si Tiriac dezmint”.
Potrivit ziarului frankfurtez, fostul ministru de Interne M. Saniuta a recuzat ca s-ar fi convenit comisioane. Ex-premierul Adrian Nastase a spus ca nu stie nimic. La fel, purtatorul de cuvant al comitetului de conducere Michael Meissner a spus ca nu s-au platit comisioane: “Cu siguranta ca nu facem contracte in care lucrurile nu se petrec cu corectitudine”. Potrivit aceluiasi interlocutor, “EADS nu are legaturi cu firme romanesti. Abia intr-un stadiu ulterior se vor acorda comenzi unor furnizori locali”.
In acelasi context – scrie “Frankfurter Rundschau” – purtatorul de cuvant afirma ca “nu s-au platit pana acum 200 milioane de euro, cum a fost colportat, ci 35 de milioane”.
In acest context, primele rezultate ale anchetei Parchetului National Anticoruptie (PNA) vor pune in lumina – poate – “umbrele” care planeaza asupra contractului de securizare a granitelor din Romania.

Cele mai citite

Inovație pe piața muncii: munca fără contract

Ministerul Muncii a anunţat că orice persoană cu vârsta de cel puţin 16 ani va putea să câştige bani în plus. Va putea face...

Inovație pe piața muncii: munca fără contract

Ministerul Muncii a anunţat că orice persoană cu vârsta de cel puţin 16 ani va putea să câştige bani în plus. Va putea face...

3 criterii esențiale pentru alegerea unui scaun de masă pentru bebeluși

Alegerea unui scaun de masă pentru bebeluși este o decizie importantă pentru orice părinte, influențând direct siguranța, confortul și buna dezvoltare a copilului în...
Ultima oră
Pe aceeași temă