16.1 C
București
marți, 7 mai 2024
AcasăSpecialProbele procesului: Conversaţiile dintre Vîntu şi Popa

Probele procesului: Conversaţiile dintre Vîntu şi Popa

În motivarea cererii de arestare, procurorii au inclus stenograme ale unor convorbiri care au avut loc între Sorin Ovidiu Vîntu şi Nicolae Popa la sfârşitul anului trecut, din care reiese foarte clar că acesta îi trimitea bani fugarului, precum şi mezodele folosite pentru a masca aceste trasferuri . În curând, România liberă va publica în curând aceste stenograme.

În referatul prin care cer arestarea preventivă, procurorii susţin că inculpaţii Sorin Ovidiu Vîntu, Octavian Ţurcan şi Alexandru Stoian, deşi aflaţi sub puterea interdicţiei de a circula în afara ţării, au creat un sistem de a comunica cu condamnatul Nicolae Popa şi de a-l ajuta cu bani cu scopul de a îngreuna executarea pedepsei de 15 ani închisoare. Favorizarea infractorului face parte din categoria infracţiunilor care împiedică înfăptuirea justiţiei. Ajuiorul material dat condamnatului Popa de către coinculpatii coordonaţi de Vîntu cu scopul de a zădărnici/îngreuna executarea pedepsei de 15 ani este probat prin interceptări telefonice. Procurorii spun că cei trei au continuat să-l ajute pe Popa chiar şi după decembrie 2009, când au fost învinuiţi pentru favorizarea infractorului. Aşadar, paralel cu demersul desfăşurat de autorităţile judiciare pentru extrădarea lui Popa, inculpaţii desfăşurau acţiuni de îngreunare a punerii în executare a unei hotărâri judecătoreşti definitive şi executorii. Scopul final al coinculpatilor coordonaţi de Vîntu ar fi fost evitarea unei eventuale trageri la răspundere penală în legătură cu faptele pentru care a fost condamnat Popa. Un alt motiv care a atras solicitarea arestării preventive este faptul că infracţiunile pentru care a fost condamnat Popa au cauzat grave prejudicii atât sistemului financiar-bancar din România, cât şi prejudicii de ordinul miilor de miliarde de lei cauzate în dauna a sute de mii de oameni.

50.000 de euro într-o singură tranşă

Din probele administrate rezultă că la începutul lunii octombrie 2009, la solicitarea condamnatului Popa care se afla în Indonezia, inculpatul Sorin Ovidiu Vîntu a dispus transferul sumei de 50.000 de euro într-un cont în Indonezia la care Popa avea acces, pentru ca prin intermediul banilor să întreprindă măsuri de zădărnicire a executării pedepsei. Banii îi erau necesari lui Popa în primul rând pentru anu fi descoperit de INTERPOL,  dar şi pentru întreţinerea sa.

La data de 11 noiembrie 2009, din dispoziţia lui Vîntu, fratele lui Popa, Virgil, a primit suma de 20.000 de euro, ce urmau să-i parvină tot lui Nicolae Popa, prin părinţii săi care urmau să plece în Indonezia. Banii au fost descoperiţi asupra lui Virgil Popa la data de 3 decembrie 2009, în timpul unei percheziţii corporale. Tot atunci au fost găsite asupra acestuia bilete de avion pe ruta Bucureşti-Istanbul- Singapore-Iastanbul Bucureşti pentru perioada 6 decembrie 2009-7 ianuarie 2010.

Iată conţinutul uneia dintre stenogramele convorbirilor dintre Popa şi Vântu:

3 noiembrie 2009: Sorin Ovidiu Vîntu îl contactează pe telefonul mobil pe Nicolae Popa. Din discuţii rezultă că suma convenită a fost trimisă fără a fi recepţionată în contul lui Nicolae Popa. Vîntu mai spune că îl va chema şi pe fratele lui Popa pentru a-i da bani şi pentru părinţii acestuia. În aceeaşi zi, Vîntu îl contactează din nou pe Popa.

Nicolae Popa: Hello!

Sorin Ovidiu Vîntu: Da, Viorele!

NP: Când mi-ai trimis banii pe care zici că mi i-ai trimis?

SOV: Nu pe care zic, ci pe care ţi i-am trimis, băi băiatule, deci mâine, conform calendarului, trebuie să-i ai în cont.

NP: Păi n-au ajuns.

SOV: Asta este, sunt trimişi, am verificat. Cel târziu mâine, dacă nu cumva chiar şi astăzi, trebuie sa-i ai in cont.

NP: De ce te simt că eşti suparat pe mine?

SOV: Nu cunt supărat, bai, sunt f… în toate părţile, am un milion de treburi, sunt bombardat cu cerinţe de bani din 7000 de directii. E o criză uriaşă aici, nu sunt supărat, sunt întins in toate direcţiile, asta este tot, am şi alte treburi, nu sunt numai la dispoziţia ta. Nu pot să stau… eu sunt cu 7000 de oameni pe cap şi tu îmi dai 5 telefoane pe oră. Băi Vio, ce-i cu tine, te-ai tâmpit, ce-i cu tine?

NP: Nu m-am tâmpit, dar înţelege că mi-e greu şi mie…

SOV: Băi, sunt de acord ca ti-e greu, dar pînă una-alta eu te întreţin. Punct. Deci nu-mi crea o presiune mai mare decât cele pe care le am!

NP: Să ştii că dacă strigi la mine nu rezolvi nimic.

SOV: Sunt nervos.

NP: Şi eu pot să fiu nervos. Tu nici nu ştii cât de nervos pot să fiu eu câteodată.

SOV: Ei, distinse Popa Nicolae, ştii ceva? Enervează-te! Banii ţi i-am trimis, azi-mâine trebuie să sosească. Punct.

NP: Auzi?

SOV: Te rog!

NP: Când mi-ai zis “distinse Popa Nicolae” m-ai făcut să râd.

SOV: Poftim?

NP: Eu te iubesc, mai, când mi-ai zis distinse Popa Nicolae” m-ai făcut să râd. Sorin Ovidiu Vîntu, te iubesc, tu nu ştii cât te iubesc eu pe tine, eşti aşa de tâmpit şi de al dracului.. hai, mă,

SOV: Deci am grijă şi ce spun că fac, aia şi fac (…) Tu habar n-ai ce este aici şi în ce situaţie reală sunt.

NP: Vrei să-ţi răspund asemenea, tu habar n-ai ce este aici şi habar n-ai…

SOV: Ştii ceva, îţi dau cuvîntul meu că aş prefera să-ţi f… tu capul aici şi să mă întreţii pe mine.

NP: Dumnezeule, dar să ştii că aş vrea să se poată întîmpla chestia asta!

SOV: Bine, Viorele, hai că suntem prea nervoşi amândoi (…) Am şi alte treburi şi ţi-am trimis, bagă la cap, o să-ţi vină, o să-l chem şi pe frati-tu să-i dau şi pentru părinţii tăi, nu mă mai f… la cap, pa.

Martorul Liviu Luca a făcut un transfer de 3.000.000 de euro

Din convorbirea din data de 30 octombrie 2009 rezultă că ŞOV i-a trimis frecvent bani lui Popa.

SOV: Bătrânelule, plata s-a efectuat, urmează să-ţi vină…Cam 10 zile fac pe circuit (…) Dar ţi-am spus şi acum VREO DOI ANI că asta e circuitul.
NP: :Of,of,of

Dintr-o altă conversaţie din data de 4 noiembrie 2009, de astă dată dintre Vîntu şi Octavian Ţurcan, rezultă că primul dădea ordine de transfer de bani probabil de ordinul milioanelor probabil de euro, iar al doilea executa. De asemenea, că existau întârzieri în transferarea banilor. Ţurcan îl anunţa pe Vîntu că “ăla a devenit nervos acolo, că crede că-l trag pe p… Şi n-am chef acum de altă problemă”.

Pentru a nu se identifica persoanele implicate în transferurile de bani banii circulau dintr-un cont al unei firme din Cipru controlate de Vîntu spre o firmă din Indonezia. Transferul sumei de 50.000 de euro către Indonezia , ridicată de Popa s-a realizat la data de 2 noiembrie 2009. Anterior acestui transfer, la data de 2 octombrie 2010, într-un cont a fost virată suma de 3.000.000 euro provenită de la o societate comercială cu sediul în Nicosia, unde împuternicit să opereze în cont era MARTORUL LIVIU LUCA.

Negocieri: Popa i-a cerut lui Vîntu o rentă anuală de 200.000 de euro

În convorbirea telefonică din data de 9 octombrie 2009, Popa i-a cerut lui Vîntu o rentă anuală de 200.000 de euro.

NP: … Sorine, am aflat cum îl cheamă pe ăla care acum se duce la ai mei, a fost deja de două ori.

SOV: Cum îl cheamă?

NP: COSTEA (…) am şi un număr mobil pe care l-a lăsat la ai mei, ca să i-l dea lui frate-miu să sune

SOV : Am înţeles, să-mi daui un SMS cu numele şi numărul lui…

NP: (…) Ţi-am zis, e subcomisar la POLIŢIA CAPITALEI, să-l f… în gură (apoi vorbesc despre fiica lui Popa, iar Vîntu îl sfatuieste să nu-i mai dea bani)

NP: Acum ajunggem la partea cu banii… GENERRALUL, ai me.

SOV: Deci ai tăi, când vrei să vină?

NP: Aş fi vrut să ajungă la mine înainte de 12 decembrie.

SOV: S-a făcut. Mă ocup. Mai departe.

NP: Cu GENERALUL, dă semne că …

SOV: Da măi, trebuia să-i dai. Bai, bătrâne, trebuie să-mi spui nişte scoruri. Zi!

NP: Ţi-am zis, la el, ce trebuie… acum trebuie 43.000.

SOV: Am înţeles. Ţi-ai fixat care E SUMA LUNARĂ, după aia, de care ai nevoie?

NP: O sumă anuală… M-am gândit că un 200.000 ar acoperi inclusiv generalul, salariul lui lunar…anual.

SOV: Te referi la sumă anuală, da?

NP: Da, da, da…

SOV: S-a făcut . Deal.

NP: Preferabil de primit cam în perioada asta, că să fie înainte de sărbători…

SOV: Bine, golănaş mic…

 

Discuţii Vîntu-Ţurcan

La data de 04.11.2009, la ora 19:46:58, Sorin Ovidiu Vîntu este sunat pe mobil de Octavian Ţurcan… Vîntu îi cere acestuia explicaţii cu privire la transferul sumei în cauză, cei doi convenind ca Octavian Ţurcan să îl contacteze pe POPA NICOLAE şi să rezolve problema.

Octavian Ţurcan: Da, SORIN.

Sorin Ovidiu Vantu:  Ăia 700.000 pe care ţi-am spus să-i plăteşti, i-ai plătit?

OT: Am plătit 400 şi 300 trebuie să plece azi sau mâine. Aşa dau, din două surse diferite prin două bănci.

SOV: Dar de ce nu i-ai dat odată, ca erau bani de salarii, trebuiau plătiţi în aceeaşi zi, trimişi în aceeaşi zi.

OT: Pentru că s-au dus din două bănci diferite. Noi avem…

SOV:  Păi stai, din două bănci diferite la o săptămâna diferenţă, dragul meu? Asta-i o glumă probabil, nu? O folosim către alţii, n-o folosim între noi? Când pleacă?

OT: Mâine pleacă.

SOV: Te salut!

Tot Ţurcan îl sună pe Vîntu pe mobil în data de 04.11.2009, la ora 19:46:58.

OT: Anul trecut în noiembrie-decembrie, s-a finanţat cu 2.700.000, în 2009 s-a finanţat cu 12.875.000, per total fac 15.575.000.

SOV:  Bine, tati. Deci… Ce voiam să te mai întreb. Mă, tu mâine vii… Of, cum dracu facem… că-i în telefonul ăsta şi nu ştiu să-l scot din telefon numărul băiatului.

OT:  Eu mâine la ora 10 sunt în Otopeni şi vin direct la tine.

SOV: Păi mâine mă duc la CHIŞINĂU şi vreau să plec la 8 dimineaţa de aici. Dar fac o altă chestie. Îţi dau… Băi, Octav , ceva nu mi se învârte rotund şi te-aş ruga să fii onest cu mine. Banii la REALITATEA nu i-ai trimis la timp, la ăsta n-au ajuns banii că e contul greşit cu toate că în contul ăla am virat… S-a întâmplat ceva, ai vreo problemă?

OT:  Nu. Cu mâna pe inimă îţi spun că nu s-a întâmplat, banii stau în cont…

SOV:  Deci nu sunt probleme.

OT:  Nu sunt probleme.

SOV:  Pe care eu să nu le cunosc.

OT: Deci nu sunt probleme pe care tu să nu le cunoşti. Ai cuvântul meu.

SOV:  Atunci facem… La ce oră zbori tu?

OT:  Eu decolez la ora 8:15, ora Bucureştiului.

SOV: Eu am să scot acuma telefonul omului din memorie. Şi roagă-l pentru clarificări. Da?

Sunt relevante convorbirile telefonice din care rezultă că situaţia din Indonezia devine mai complicată, deoarece sunt necesari şi restul de bani – numiţi în convorbiri “cisterne “.

În realizarea acestui scop, permanent şi împreună cu numiţii Sorin… şi Alexandru… se pun de acord şi se informează despre stadiul demersurilor din Indonezia . Aceştia află aceste amănunte după ce îl contactează pe Popa Virgil, aflat în Indonezia.

În ziua de 28.12.2009, la ora 11:28:56, Alexandru Stoian ia legătura cu un domn:

DOMN: Alo?

Alexandru Stoian: Bună. Eu sunt.

DOMN: Gând la gând cu bucurie. Mă gândeam…

AS: Dacă mai ne dai şi o veste bună…

DOMN: Din păcate nu-ţi dau o veste bună. Vestea e un pic proastă, că a ieşit un deştept de şef ieri în presă.

AS: Păi asta voiam să te întreb.

DOMN: Şi s-a lăudat un prost aici. Ceea ce s-a preluat la voi acolo nu este adevărat. Nu s-au finalizat proceduri şi chestii de genul ăsta. Doar că din păcate a apărut o informaţie unde nu ar fi trebuit să apară. Asta nu ar fi trebuit să apară în presă. Dar ştii ce se întâmplă? Am senzaţia că totuşi ai noştri au pe cineva înăuntru, acolo. Pentru că prea mult, a existat prea mult exces de zel în toată chestia asta, ceea ce la ei nu s-a întâmplat niciodată. Fie au plătit pe cineva acolo, fie… Nu-mi dau seama, dar ceva se întâmplă, fiindcă şeful mare s-a trezit că nu ştia de nişte acţiuni ale celor mai mici. Deci la nivel mediu e cineva care a lucrat împotrivă. De trei zile am reuşit, suntem în negociere cu şeful mare, şi promisiunile sunt foarte clare, că “o rezolvăm”. Iar astăzi când am discutat pe marginea a ce s-a produs în presă, a zis ‘stati liniştiţi, e doar ştire de presă, nu are nicio legătură cu ce facem noi’.

AS: Ok.

DOMN: Deci la modul ăsta au decurs lucrurile. Sperăm să reuşim să ieşim în final aşa cum ne-am dorit noi. Dar oricum chestiunile sunt de durată. Colegul lui de cameră, de care se vorbeşte, din Noua Zeelandă, este din anul 2008 în procedura asta.

AS: Am înţeles.

DOMN: Ferească Dumnezeu să ajungem acolo, dar în principiu asta e; deci nu trebuie să credeţi ce spune presa “Gata, s-a finalizat se rezolvă în două zile”. Dar, na! În momentul în care există posibilităţi şi de aci, vorbeşte cu el să continuăm aşa, uşor, uşor, câte una pe săptămână, să finalizăm şi treaba, ca să fim pregătiţi şi pe partea asta. Când se zice “dă”, să nu mai fim cu jumătăţi de măsură, să fim cu întregul rezolvat.

AS:  Am înţeles.

DOMN: Ok.

AS: Bun.

DOMN: Altfel, voi cum vă descurcaţi?

AS: Greu.

DOMN: Greu, nu?

AS: Da.

DOMN: F…-i, de alegeri!

AS: Asta-i viaţa.

DOMN: Oricum, mai zi încă o dată. Deci să nu-şi facă griji că (de) la el nu vine niciun fel de pericol.

AS: Ok. Bun.

DOMN: Niciun pericol. Se poate conta pe el 100%, da?

AS: Bine.

De altfel, această modalitate de transfer a banilor care ajungeau la Popa Nicolae, rezultă că era folosită, conform susţinerii inculpatului Vîntu de aproximativ 2 ani, ceea ce reprezintă un indiciu suficient de rezonabil pentru a concluziona că nu este prima data când Popa Nicolae a primit sume de bani de la inculpat, pentru a putea să-şi asigure posibilitatea de a nu executa pedeapsă cu închisoarea, se arată în motivarea procurorilor.

Această împrejurare este confirmată şi prin declaraţia fiicei lui Popa, care, audiată în calitate de martor, a precizat că a fost de mai multe ori în vizită la tatăl sau  începând din anul 2007, că a stat şi câte o lună la el, că acesta locuia în Bali şi că îi trimitea sume de bani, că nu avea loc de muncă acolo.

Vîntu a acţionat pe două paliere, potrivit procurorilor. Un prim palier al interesului l-a reprezentat evoluţia cercetărilor efectuate în acest dosar de către procurori şi stadiul audierilor la parchet a inculpaţilor STOIAN şi ŢURCAN şi, al doilea palier era cel referitor la stadiul demersurilor din Indonezia efectuate în favoarea condamnatului Popa Nicolae cu scopul îngreunării executării pedepsei .

Astfel, în ziua de 03.12.2009, la ora 18:13:56, Sorin Ovidiu Vîntu l-a contactat pe Virgil Popa.

Sorin Ovidiu Vîntu: Alo! Salut!

Virgil Popa: Sunt acolo. Aştept să vină avocatul.

SOV: Aoleu! Te-ai dus până la urmă?

VP:Păi, eram însoţit!

SOV: Da. Am înţeles!

VP:Asta e. M-au luat de pe stradă.

SOV: Cum măi? De pe stradă? Înseamnă că te-au urmărit tot timpul.

VP:Ăhă! De la un punct încolo. Nu ştiu exact de unde.

SOV: Ce chestie!

VP:Bine. Oricum, mie îmi place FOREX-ul, ca să ştii.

SOV: Da… Tare ciudat!

VP:Ăhă!

SOV: Nu înţeleg ce au cu tine, că eşti frate-său, la o adică.

VP:Da, bine, nu… N-are chiar legătură cu el.

SOV: Nu e în legătură cu frate-tău?

VP:Aproximativ da, dar e cumva tangenţial.

SOV: A! Ai altă problemă? Te acuză de altă problemă?

VP:Ăhă!

SOV: A! Credeam că de frate-tău. Acolo… Păi da… e fratele tău. Cum să….Ei! Of!

VP:Da. Hai că am primit o saorma şi mănânc. Să nu-ţi faci griji, că nu mor de foame!

SOV: Dar nu! Stai că nu-mi fac griji! Doar că mi-eşti prieten şi mă îngrijorează ce ţi se întâmplă.

VP:Nu. Că nu mor de foame. Tocmai am primit o saorma. În sensul ăsta.

SOV: Bine, mai. Îţi doresc baftă, bătrâne!

VP:Sărut mâna!

SOV: Da-mi şi mie un telefon când ieşi!

VP:Categoric! Dacă…

SOV: Dacă te mai lasă ăştia să pleci! (râde.)

VP:  (râde şi el): Da. Dacă mai e loc.

SOV: Tare rău îmi pare!

VP: Aha! Asta e!

SOV: Bine golane!

VP: Te-am pupat!

Aceaşi preocupare pentru situaţia condamnatului Popa Nicolae rezultă şi din convorbirile telefonice cu fiica sa , respectiv că până la acea dată , 4.12.2009, nu a fost arestat , iar aceasta îi cere şi precizări legate de faptul că lui Popa Nicolae i se mai spune şi VIOREL, potrivit motivării procurorilor
Astfel, în ziua de 04.12.2009, la ora 16:31:25, Sorin Ovidiu Vîntu, a contactat-o pe Ioana, fiica sa.

Sorin Ovidiu Vîntu: Măi, scumpa lu’ tata, ce bine era când eraţi voi în Anglia, că, dacă eraţi aici, pe perioada aceea, sunt convins că înnebuneam de cap cu toţii.

Ioana: Tată, după cum bine vezi, am dispărut complet din preajmă, lăsându-te în pace, dar dă-mi voie să comunic şi să-ţi spun şi ce mă frământă pe mine.

SOV: Tati, rugămintea mea e vezi-ţi de treaba ta, mă descurc singur, sunt major.

Ioana: Dacă aşa mă simt bine, cum vrei să mă simt şi eu bine?

SOV: Nu-i George acasă?

Ioana: Bagă-mă şi pe mine un pic în seamă.

SOV: Da, frate, ce mai faci, Ioana?

Ioana: Hai să vorbim despre politică.

SOV: La revedere. Deci, copila lu’ tata, stai absolut relaxată.

Ioana: Stau.

SOV: Este război politic, e miză uriaşă în joc, pe toate palierele. Astăzi aşa se întâmplă, o lună de zile asta a fost, de luni încolo să vezi că toată lumea râde, cântă şi dansează.

Ioana: OK.

SOV: Stai absolut relaxată, cu Viorel nu este nici cea mai mică problemă, deci noi nu avem nici cea mai mică problemă, îmi pare rău că mi-e prieten.

Ioana: Care Viorel?

SOV: Popa.

Ioana: Nu-i Nicolae?

SOV: Dar Viorel îi spunem noi. Deci scumpa lu’ Vantu, mi-e prieten şi-mi pare rău. O să mă ocup, o să încerc, o să văd ce pot face legal, să-l scot din închisoare de aici, atâta tot, îmi pare rău de el, dar, în rest, mi-e absolut egal.

Ioana: Pot să spun 3 puncte care cred eu că ar trebui menţionate?

SOV: Iubita mea, lasă-mă în pace cu ce crezi tu că … nu trebuie menţionat nimic în seara asta sau mâine seară, trebuie să ne vedem de treabă, duminică să mergem la vot, să ne exprimăm opţiunea, bagă-i în p… mă-sii. De luni încolo să vezi că toată lumea se pupă pe gingii cu toată lumea.

Ioana: Evident.

SOV: Ai văzut? Ce dracu’ iei aşa foc? Vrei să te faci om de afaceri şi ai nervii de mămăligă, mă, tati? Pa.

În ziua de 11.01.2010, la oră 15:09:31, Alexandru Stoian ia legătura cu un domn.

Alexandru Stoian: Care mai e situaţia?

DOMNUL: Nu e nimic, nu s-a mişcat nimic astăzi.

AS: OK.

DOMNUL: Nu am reuşit să dăm de ăla important cu care trebuia să se semneze scrisorica aia şi astăzi nu s-a mişcat absolut nimic.

AS: OK, hai, că ne auzim mâine.

DOMNUL: Ce vreau să spun! Vezi că pregătesc… Mă gândesc la următoarea chestie. Vorbeşte şi cu el. Mâine noi schimbăm toate numerele. Bine, în afară de ăsta. Noi avem nişte numere, altele cu care lucrăm aici. Le schimbăm mâine şi până să se mişte nitelusi el acolo vrea să încerce să vorbească amândoi.

AS: Am înţeles.

DOMNUL: Eu mâine o să-ţi dau… Ori în seara asta îţi trimit un SMS, ori mâine îţi trimit numărul şi convenţia este undeva între… Deci, cam pe la ora asta. Deci, exact cum este acuma. Da, să încerce el. Dar va trebui să vorbim noi înainte. Deci, mă suni tu şi îmi spui: vezi, că peste un sfert de oră sau o jumătate de oră o să sune. Pentru că el acolo, îţi dai seama, că nu poate să-l ţină, trebuie să-l ţină ascuns.

AS: Da, corect.

DOMNUL: Nu poate fii atent şi atunci el este atent când alea, eu ştiu, un sfert de oră, 20 de minute cât îi spune noi că este OK treaba, da?

AS: Da.

DOMNUL: Cam aşa ceva, da?

AS: OK.

DOMNUL: Să verifici. Mă gândesc că poate e mai bine să schimbe ei două vorbe. Ei au alt limbaj decât noi.

AS: OK. Bine

OMNUL: Bine! Hai, te-am pupat! Numai bine!

 

În dosarul în care este anchetat Vîntu mai sunt cercetaţi Liviu Luca, preşedintele Fede­ra­ţiei Sindicatelor Petrom şi partener de afaceri al lui Vîntu, Octavian Turcan, om de afaceri moldovean, şi Alexandru Stoian, şoferul lui Vîntu. Cei trei sunt acuzaţi de complicitate la favorizarea infractorului. Procurorii i-au reţinut ieri atât pe Vîntu, cât şi pe şoferul acestuia. Anchetatorii au ca probe interceptări de convorbiri şi e-mailuri, declaraţiile unor făptuitori şi martori, precum şi  documente financiar-bancare obţinute prin comisii rogatorii interna­ţio­nale.

Aceste probe materiale ar atesta implicarea lui Vîntu în sus­ţinerea financiară a fugarului Popa, spun surse judiciare. Fapta de a susţine financiar un urmărit internaţional cu mandat de arestare se constituie în infrac­ţiunea de favorizare a infractorului. La cele 10 percheziţii domiciliare făcute ieri atât la domiciliile lui Sorin Ovidiu Vîntu, cât şi la cele ale colaboratorilor săi, Liviu Luca, Octavian Turcanu şi Alexandru Stoian, anchetatorii au ridicat documente şi mai multe calculatoare tocmai pentru a găsi urmele corespondenţelor care ar proba implicarea lui Vîntu . Anchetatorii au colaborat cu SRI pentru obţinerea probelor.

Reţinere după nouă luni

Una dintre întrebările care se ridică în acest moment este de ce procurorii l-au reţinut abia ieri pe Vîntu, deşi ştiau încă din decembrie 2009 că acesta l-a alimentat cu bani pe Popa? Potrivit surselor noastre, abia acum au sosit probele din Cipru şi Indonezia, pe calea comisiilor rogatorii internaţionale, cale impusă de procedura penală, procedură care a durat nouă luni. Altfel, probele ar fi fost nule de drept în faţa judecătorilor. Prin comisiile rogatorii internaţio­nale, din Cipru au venit documentele bancare care dovedesc transferurile de bani către Nicolae Popa, iar din Indonezia a sosit confirmarea că acei bani trimişi din Cipru au fost încasaţi de fostul director al Gelsor. În plus, procurorii s-au depla­sat atât în Cipru, cât şi în Indonezia pentru ridicarea de documente şi pentru audierea mai multor per­soane. De asemenea, procurorii s-au dus în închisoarea din Jakarta pentru a-i lua o de­cla­raţie lui Nicolae Popa, dar acesta ar fi refuzat să discute cu anchetatorii. Potrivit unor surse, Popa nu ar fi vrut să dea decla­ra­ţii pentru că i-ar fi fost  frică de „pu­terea” lui Vîntu, care a scăpat de o condamnare în dosarul FNA în care justiţia a tergiversat judecarea  până când i s-au prescris faptele. Puterea lui Vîntu ar fi fost construită de zecile de foşti ofiţeri de Securitate sau rezervişti ai SRI cu ajutorul cărora ar fi înfiinţat şi condus GELSOR-SOVINVEST-FNI-FNA, de unde ar fi câştigat sute de miliarde de lei vechi. Coinci­denţă, la reţinerea lui Vîntu au contribuit ofiţeri ai aceleiaşi instituţii SRI, dar prin alte generaţii.

De ce a fost arestat Vîntu?

Motivele care ar fi impus încă­tuşarea lui Vîntu ar fi fost puterea lui de a-i intimida pe martori sau făptuitori, situaţia care  ar putea prejudicia ancheta, precum şi faptul că acesta nu ar fi fost sincer în convorbirile cu anchetatorii. Potrivit unor surse din cadrul anchetei, Nicolae Popa va ajunge în curând în România deoarece preşedintele Indoneziei a semnat extrădarea acestuia.

Capcana

Surse extrajudiciare susţin că încă din 2003-2004 se contura probabilitatea ca Sorin Ovidiu Vîntu să scape de dosarele penale FNI şi FNA. Acest lucru era dedus mai ales din modul în care au fost instrumentate şi apoi trimise dosarele la instanţele de judecată. Se mai ştia că pentru condamnarea lui Vîntu pentru prăbuşirea FNI-FNA nu erau suficiente probe ca expertize financiar-contabile (de altfel, contestate de Vîntu) şi decla­raţiile Ioanei Maria Vlas (fost preşedinte al SOVINVEST, firma care a administrat FNI). Anchetatorii nu au cerut extrădarea lui Popa din Indonezia încă din 2007, când ar fi existat certitudinea că fugarul se afla în această ţară, deoarece directorul Gelsor nu era condamnat definitiv, lucru care s-a întâmplat în 2009. Între timp, au fost strânse mai multe probe şi se pare că anchetatorii ar fi aşteptat şi ca Popa să rămână fără bani şi să-i ceară lui Vîntu. Acest lucru s-a şi întâmplat. Potrivit unora dintre probe, în noiembrie 2009, Sorin Ovidiu Vîntu i-ar fi trimis lui Popa 44.500 de euro. Banii au circulat prin mai multe conturi, iar traseul banilor exista deja la dosarul de acum, probe în baza cărora Vîntu a fost încătuşat. Banii au ajuns dintr-un cont din Nicosia-Cipru într-un cont de la o bancă din Jakarta. Nicolae Popa a fost capturat imediat după ce a ridicat banii din cont. La capturare, autorităţile din Jakarta ar fi fost ajutate de ofiţeri români.  

44.500 de euro este suma pe care Vîntu  i-ar fi trimis-o lui Popa în Indonezia la sfârşitul anului trecut. Banii au circulat prin mai multe conturi, iar traseul banilor exista deja la dosarul de acum.

 

Miliardar cu imunitate, în faţa justiţiei

Sorin Ovidiu Vîntu a fost învinuit în unele dintre cele mai controversate dosare penale din România: Fondul Naţional de Investiţii (FNI), Fondul Naţional de Acumulare (FNA) şi Banca de Investiţii şi Dezvoltare (BID), dar a reuşit să scape de toate acuzaţiile. Prin folosirea a tot felul de tertipuri avocăţeşti, unele aflate la limita legii, Vîntu a fost achitat în primele două dosare, iar în al treilea a fost condamnat, însă după prescrierea faptelor.

Numele lui Sorin Ovidiu Vîntu a apărut în toate fazele celor două procese, privind prăbuşirea FNI şi FNA, însă nu a fost adus în faţa judecătorilor decât în dosarul privind constituirea Băncii Internaţionale de Dezvoltare (BID). Pentru prima dată, pe 15 iunie 2005, Judecătoria Sectorului 1 l-a condamnat pe Sorin Ovidiu Vîntu la doi ani de închisoare în dosarul BID, însă acest proces, după rejudecări repetate, s-a finalizat abia în octombrie 2009, când faptele se prescriseseră deja de trei ani. La propriu, S.O. Vîntu a fost o singură dată în faţa unei instanţe de judecată, în anul 2006, la Judecătoria Sectorului 1, când a spus că banii de constituire a BID erau pentru el, în aceea perioadă, “mărunţiş pentru trabucuri”. Potrivit anchetatorilor, Vîntu ar fi declarat că a contribuit cu banii lui la capitalul acestei bănci, dar ar fi folosit sume pe care i le-ar fi pus la dispoziţie Nicolae Popa. De atunci, deşi a fost citat sistematic, chiar cu mandate de aducere, el a refuzat să se prezinte în faţa autorităţilor. Prin recuzări, excepţii şi căi de atac “inventate” la limita legalităţii, Vîntu a reuşit să scape de singura sa problemă judiciară, dar a continuat procesul pentru a obţine o achitare.

În dosarul BID, faptele s-au prescris

Pe 20 octombrie 2009, Curtea de Apel Bucureşti a decis, prin sentinţă definitivă, încetarea procesului privind constituirea Băncii Internaţionale de Dezvoltare, în care Sorin Ovidiu Vîntu a fost judecat pentru fals în declaraţii şi uz de fals, constatând că faptele s-au prescris. Sentinţa a fost luată cu o opinie separată, unul dintre cei trei magistraţi ai completului de judecată considerând că dosarul ar fi trebuit rejudecat de Tribunalul Bucureşti. Soluţia Curţii de Apel Bucureşti modifica, totuşi, decizia Tribunalului Bucureşti, care îl achitase pe Sorin Ovidiu Vîntu, în noiembrie 2008. În acest proces, Curtea de Apel Bucureşti a renunţat la audierea lui Sorin Ovidiu Vîntu, întrucât acesta nu s-a prezentat în faţa instanţei, în pofida citaţiilor de aducere cu mandat de la judecători, iar instanţa a epuizat mijloacele procedurale pentru a-l aduce la proces.

În dosarul FNI, scos de sub urmărire penală

În dosarul FNI, procesul a durat zece ani. În iunie 2009, instanţa supremă a condamnat-o pe Ioana Maria Vlas la zece ani de închisoare, pe Gavril Bătrân, Mircea Costescu, Mircea Ianculescu şi Ioan Diţă, la câte trei ani şi şase luni de închisoare cu suspendare. Ceilalţi inculpaţi din dosarul prăbuşirii FNI rămân cu pedepsele dispuse prin decizia din 18 iunie 2008 a Curţii de Apel Bucureşti. Nicolae Popa a fost condamnat la 15 ani de închisoare pentru înşelăciune şi delapidare, infracţiunea de fals fiindu-i prescrisă. Cea care a cerut insistent audierea în instanţă a lui Sorin Ovidiu Vîntu a fost Ioana Maria Vlas. Ea a susţinut că omul de afaceri a fost scos de sub urmărire penală în rechizitoriul întocmit de Ministerul Public, deşi ar fi fost beneficiarul unor sume importante din fondul de investiţii. Vlas a mai afirmat că Vîntu ar trebui să aibă cel puţin calitatea de instigator sau de complice.

La limita legii, Vîntu a scăpat şi din dosarul FNA

În celălalt dosar gigant, privind prăbuşirea Fondului Naţional de Acumulare (FNA), instanţa a dat sentinţa definitivă pe 28 iunie 2010. Ioana Maria Vlas a mai primit o condamnare la opt ani de închisoare pentru înşelăciune şi Nicolae Popa la 12 ani de detenţie pentru complicitate la înşelăciune. Ioana Maria Vlas este singura persoană încarcerată din aceste dosare, la Penitenciarul Târgşor. Iniţial, în dosarul FNA, au mai fost trimişi în judecată Sorin Ovidiu Vîntu şi Liviu Istrate. Vîntu fusese acuzat de instigare şi participaţie la abuz în serviciu în formă calificată. În iulie 2004, Tribunalul Bucureşti a decis ca faptele lui Sorin Ovidiu Vîntu în dosarul FNA să fie reanalizate şi completate de procurori, iar Ioana Maria Vlas să fie judecată în continuare. Această soluţie a trezit suspiciuni cu privire la legalitate, însă Consiliul Superior al Magistraturii nu s-a sesizat şi, deşi Parchetul a făcut recurs, procurorul şi-a retras contestaţia în şedinţa de judecată, iar Vîntu a scăpat de acest dosar. FNA a fost lansat, pe 11 ianuarie 1999, de societatea financiară SOV Invest (administratorul Fondului Naţional de Investiţii) şi şi-a întrerupt activitatea în luna mai 2000, în urma prăbuşirii FNI.

Vîntu, în proces cu Băsescu

Sorin Ovidiu Vîntu a ajuns la începutul anului 2010 fără nici un proces pe rol. El l-a dat însă în judecată pe Traian Băsescu, căruia îi cerea daune de un milion de euro pentru acuzaţiile pe care şeful statului i le-a adus în emisiunea „Naşul” din 16 iunie 2009, că a dat „un tun” pe ultima sută de metri a guvernării Tăriceanu, cu o rambursare ilegală de TVA în valoare de aproximativ 60 milioane de euro, pe care i-a dus în Cipru şi pe care i-a „băgat” în trustul de presă pe care îl deţine. 

Vlas nu vrea să comenteze reţinerea lui Vîntu

Ioana Maria Vlas, condamnată la 10 ani de închisoare în dosarul FNI, în care a fost condamnat şi Nicolae Popa, a anunţat Administraţia Naţională a Penitenciarelor că nu vrea să fie contactată de presă pentru comentarii legate de reţinerea lui Sorin Ovidiu Vîntu.  Vlas, care în momentul condamnării sale, acum 7 ani, îi lua apărarea lui Vîntu, şi-a schimbat între timp declaraţiile şi a spus în repetate rânduri că omul de afaceri este vinovat de prăbuşirea FNI şi FNA. Vlas ar putea ieşi din închisoare săptămâna viitoare, dacă cererea ei de eliberare condiţionată va fi aprobată.

Sorin Ovidiu Vîntu a scăpat de trei dosare penale în care a fost acuzat de infracţiuni grave, printre care delapidare sau înşelăciune.

Istoricul arestării lui Nicolae Popa

În decembrie 2009, Nicolae Popa este arestat la Jakarta, Indonezia.

În februarie 2010, ministrul Justiţiei din Indonezia semnează decretul de extrădare a lui Nicolae Popa.

În ultimele luni, două echipe se deplasează în Indonezia  pentru a-l audia pe Nicolae Popa.

25 august 2010, preşedintele Indoneziei semnează decretul de extrădare a lui Nicolae Popa.

9 septembrie 2010, S.O. Vîntu este arestat pentru 24 de ore, pentru acuzaţia de „favorizare a infractorului”.

Cele mai citite

Regele Charles, un an de la încoronare. Aniversare fără fast

Pe data de 6 mai se împlinește un an de la încornarea regelui Charles. Însă nu va fi o zi cu fast pentru Regele...

Regele Charles, un an de la încoronare. Aniversare fără fast

Pe data de 6 mai se împlinește un an de la încornarea regelui Charles. Însă nu va fi o zi cu fast pentru Regele...

Un soldat american este în detenție de joi în Rusia

Un soldat american este închis de joi în Rusia, unde este acuzat de "infracţiune penală", a anunţat luni o purtătoare de cuvânt a US...
Ultima oră
Pe aceeași temă