24.8 C
București
joi, 6 iunie 2024
AcasăSpecialPrivatizarea CFR Marfă: Ministerul Transporturilor schimbă regulile

Privatizarea CFR Marfă: Ministerul Transporturilor schimbă regulile

Ministerul Transporturilor a introdus obligativitatea unei garanţii de 36 de milioane de euro pentru companiile S.C. Grup Feroviar Român SA şi Asocierea SC Transferoviar Grup SA & Donau Finantz GMBH, rămase în cursa privatizării.

Noile reguli vin după ce datoriile de 1,5 miliarde de lei au fost şterse, fără ca acest lucru să fi fost anunţat clar din timp, conform realitatea.net.

Firma care va reuşi să câştige va trebui să depună o garanţie de 36 de milioane de euro într-un cont escrow. În plus, compania S.C. Grup Feroviar Român SA a primit, cu două zile înainte de anunţul Ministerului Transporturilor, o garanţie în contul statului de 194 milioane de lei din partea EximBank.

“Problema este că aceste două schimbări au apărut după preluarea caietelor de sarcini. Oricine poate contesta licitaţia”, a declarat directorul general al Confederaţiei Patronale a Industriei Serviciilor şi Comerţului, Adrian Izvoranu.

EximBank a aprobat, recent, un mix de produse pentru Grup Feroviar Român (GFR) în vederea achiziţionării de către companie a BDZ Freight Services EOOD Bulgaria, compania naţionala de transport feroviar din ţara vecină, se arată într-un comunicat de presă remis redacţiei “României libere”.

Ţinând cont, pe de o parte, de cadrul legal – Legea 96/2000 – potrivit căruia banca efectuează operaţiuni specifice de finanţare şi garantare pentru promovarea investiţiilor româneşti în străinătate, dar şi de strategia EximBank de susţinere a companiilor româneşti cu proiecte în afara ţării, a fost stabilit un parteneriat strategic cu Grup Feroviar Român pentru acordare de sprijin financiar în vederea achizitionării unor companii din afara României.

“Parteneriatul strategic dintre GFR şi EximBank se orientează către alte ţinte de interes din afara României, pe de o parte, şi către activitatea curentă a companiei pe de alta, însă nu ia în considerare, sub nici o formă, o implicare în privatizările din România – nici acum, nici în viitor. Orice companie din România capabilă să-şi extindă activitatea în afara ţării este un potenţial partener al EximBank. Cred că avem companii româneşti care au ajuns la maturitate deplină pe piata locală şi care vor şi pot să devină jucători regionali. Toate aceste companii găsesc în EximBank un partener strategic”, a declarat Traian Halalai, preşedintele EximBank, potrivit aceluiaşi comunicat de presă.

În cursa pentru privatizarea CFR Marfă au mai rămas S.C. Grup Feroviar Român SA şi Asocierea SC Transferoviar Grup SA & Donau Finantz GMBH.

 

Cele mai citite

Viktor Orban l-ar susține condiționat pe premierul olandez Mark Rutte la șefia NATO

Premierul ungar Viktor Orban a declarat că l-ar putea sprijini pe premierul olandez Mark Rutte pentru postul de secretar general al NATO numai dacă...

Pregătiri pentru război. Armata Română își operaționalizează cel de-al doilea sistem antiaerian Patriot

Armata Română va finaliza operaționalizarea celui de-al doilea sistem antiaerian Patriot din seria de șapte pe care le-a achiziționat, urmând să aibă încă din...

Flagrant la Buzău! Primarul PSD prins în timp ce oferea bani pentru alegerile locale

Într-o acțiune spectaculoasă desfășurată astăzi, poliția a intervenit la cortul EDEN Events din Calvini, unde primarul PSD Valeriu Bîtu și echipa sa au...
Ultima oră
Pe aceeași temă