27.6 C
București
marți, 7 mai 2024
AcasăSpecialPrivatizarea Alutus Turism se judeca la CEDO

Privatizarea Alutus Turism se judeca la CEDO

O noua nota de plata ar putea impovara buzunarele contribuabililor, in urma judecarii de catre Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) a privatizarii cu iz penal a societatii valcene Alutus Turism, care detine, printre altele, si celebrul complex hotelier cu acelasi nume. Societatea este acum marul discordiei intre potentatii puterii locale, o parte sprijiniti de seful Finantelor Publice din judet, Gheorghe Gogarnoiu. Cu toate ca pe numele sau vin ca pe banda rulanta acuzatii de luare de mita si trafic de influenta, acesta din urma pare a fi de neclintit din fotoliul sau, autoritatile centrale si locale facandu-se ca ploua.
“Saga” a inceput acum zece ani de zile, cand, dupa preluarea activelor societatii, actionariatul SC Alutus i-a incredintat managementul firmei lui Gheorghe Gogarnoiu, la acea vreme un obscur functionar al Directiei Generale a Finantelor Publice (DGFP) Valcea.
La inceput, lucrurile au mers ca unse, insa ulterior s-a dovedit ca actionarii nu au fost tocmai inspirati cand au apelat la serviciile lui Gogarnoiu. Acesta din urma a recurs, spun ei, la toate mijloacele pentru a le da afacerea pe tava prietenilor sai politici, actionand in asa fel incat societatea sa se apropie cu pasi repezi de faliment. Metoda a fost simpla: prin majorari succesive de capital, valoarea participatiei lui Minea, principalul actionar, a scazut pas cu pas. In paralel, societatea era inglodata treptat in datorii, calitatea de functionar al DGFP a administratorului conferindu-i acestuia toate parghiile necesare, acuza actionarii.
Scandalul a ajuns si in Parlamentul Romaniei. “Gogarnoiu nu a urmarit niciodata incasarea debitelor de catre stat, ci majorarea datoriilor societatii Alutus, din cauza penalitatii calculate pentru aceste debite, inclusiv prin procese-verbale de control nelegale”, se arata in interpelarea parlamentara, care si ea a ramas fara nici un ecou. Prin toate acestea, se mai spunea in documentul citat, “Gogarnoiu ar fi urmarit doar readucerea activelor in patrimoniul SC Alutus SA (in special hotelul din Ramnicu Valcea), pentru a le vinde, prin metode numai de el stiute, catre persoane direct interesate”. Faptele astfel semnalate au fost trecute cu vederea de instantele romanesti, ceea ce l-a determinat pe actionarul majoritar Nicolae Minea sa se adreseze Curtii Europene a Drepturilor Omului de la Strasbourg.

Iz de petrol

Ilegalitatile comise de Gheorghe Gogarnoiu au fost semnalate si de subordonatii acestuia, mai exat de Sindicatul Functionarilor Publici.
Majoritatea “afacerilor” patronate sau protejate de seful Finantelor Publice au un iz puternic de petrol. Autorizatii emise ilegal, nerespectarea conditiilor pentru eliberarea documentelor necesare achizitiilor, lipsa autorizatiilor de mediu – acestea sunt cateva din ilegalitatile pe care Gogarnoiu le-ar fi comis sistematic, daca este sa dam crezare memoriului inaintat de subordonatii sai. Tot acestia semnaleaza si faptul ca rudele sefului DGFP au fost instalate in pozitii-cheie in judet, fiind dat in acest sens exemplul fiului sau, care a fost instalat la Garda Financiara, cu toate ca este slab pregatit din punct de vedere profesional.

Gogarnoiu respinge acuzatiile

Pentru a “elucida” misterul falimentului SC Alutus, presedintele DGFP Valcea, Gheorghe Gogarnoiu, ne-a declarat ca “la 31 decembrie 2000, data cand am demisionat din Consiliul de Administratie, unde eram membru, SC Alutus SA nu se afla in nici una din situatiile prevazute de Legea nr. 31/1990, care sa conduca la lichidarea fie prin faliment, fie prin alta forma reglementata legal”. In ceea ce priveste autodenuntul lui Gamalie, Gogarnoiu acuza: “Pentru asa-zisul autodenunt, am motive sa cred ca a fost confectionat in numele lui Cristian Gamalie la comanda conducatorului grupului de interese Alutus ca reactie la masurile intreprinse de DGFP Valcea pentru recuperarea creantelor fiscale datorate bugetului consolidat al statului de cele 29 de firme”.

Abuzuri marca PSD si PC

Abuzurile lui Gogarnoiu, ajuns intre timp, din simplu functionar, sef al DGFP Valcea, si care a migrat pe scena politica in functie de interese, de la PSD la PC, nu se limiteaza la punerea pe butuci a societatii Alutus.
In atentia autoritatilor, atat locale, cat si centrale, au fost aduse in multe randuri acuzatii de luare de mita si trafic de influenta la adresa sefului Finantelor Publice valcene. Acesta pare insa de neclintit din fotoliul sau, atata vreme cat toate denunturile, interpelarile si sesizarile au ramas fara consecinte palpabile.
Bunaoara, la Parchetul General se afla un autodenunt al unui om de afaceri valcean, Cristian Gamalie, care sustine ca l-a mituit pe Gogarnoiu cu suma totala de 120.000 de euro, pentru a i se elibera 12 autorizatii de utilizator final pentru uleiuri minerale. Acelasi om de afaceri, satul de “viramentele” pe care era nevoit sa le faca regulat in contul sefului Finantelor valcene, da in vileag si alte abuzuri ale acestuia.
De exemplu, Gogarnoiu mai este acuzat ca protejeaza evazionistii din domeniul alcoolului, facand parte dintr-o retea de falsificare a timbrelor. Totodata, Gamalie dezvaluie ca finantistul-sef si-ar fi facut un adevarat obicei din a incasa un fel de taxa de protectie de la firmele din judet. In caz contrar, represaliile constau in controale “la sange”.

Cele mai citite

Universitatea Craiova – FCSB 2-0! Oltenii lui Gâlcă au bătut noua campioană

Universitatea Craiova s-a impus cu scorul de 2-0 în fața noii campioane FCSB, pe teren propriu, în etapa cu numărul opt din play-off-ul Ligii...

SUA îndeamnă Turcia și Israelul să-și rezolve diferendele

Statele Unite(SUA) au îndemnat luni Turcia şi Israelul să rezolve diferendele dintre ele, după ce Ankara a anunţat că suspendă relaţiile comerciale în încercarea...

Ce să treci pe lista pentru bagajul de maternitate? 10 idei utile pentru viitoarele mămici

Nașterea este un moment unic în viață, un moment plin de emoție pentru viitoarele mămici. Fie că ești la prima experiență sau deja...
Ultima oră
Pe aceeași temă