9.8 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSpecialFOTO. Prințul Charles, Doctor Honoris Causa al Universităţii “Babeş-Bolyai”. Prințul de Wales...

FOTO. Prințul Charles, Doctor Honoris Causa al Universităţii “Babeş-Bolyai”. Prințul de Wales a fost servit cu pâine şi sare de doi studenţi îmbrăcaţi în costume populare

Alteța Sa Regală Principele Charles al Țării Galilor a devenit Doctor Honoris Causa al Universității Babeș-Bolyai. Această distincție i-a fost acordată pentru eforturile sale de a păstra patrimoniul cultural, tradițiile și diversitatea naturii României.

Moștenitorul Coroanei Britanice, Alteța Sa Regală Principele Charles al Țării Galilor, a început discursul său de recepție a titlului de Doctor Honoris Causa în limba română.

Alteța Sa Regală a amintit că această distincție vine exact la 20 de ani de la prima sa vizită în România. În discursul său, Principele Charles al Țării Galilor a făcut elogiul Transilvaniei și al modului în care în această parte a Europei este păstrată diversitatea naturii, modul armonios în care oamenii trăiesc în comunitățile tradiționale, multiculturalismul și maniera în care oamenii își păstrează moștenirea culturală.

”Am fost întrebat de multe ori de ce vin atât de des în România. Ce anume o face atât de specială, atât de atrăgătoare? Pentru mine, răspunsul este clar: voi, prietenii mei români. Peisajul vostru natural și cultural, tradițiile voastre, dar și, de asemenea, capacitatea voastră de a inova și de a schimba ceea ce sunteți după secole de istorie, identitatea voastră și ceea ce puteți face, energia schimbării pe care o puteți mobiliza”, a spus moștenitorul Coroanei britanice. 

Universitatea clujeană a acordat până acum astfel de titluri onorifice și altor membri ai familiilor regale europene, inclusiv Majestății Sale Regelui Mihai I al României, Alteței Sale Serenisime Principelui Hans-Adam al II-lea al Liechtensteinului, Papei Emerit Benedict al XVI-lea sau Patriarhului Ecumenic al Constantinopolelui, Bartolomeu. 

Moștenitorul Coroanei britanice este legat în multe feluri de România, în general, și de Transilvania, în special. Printre ascendenții săi îndepărtați se numără și voievodul Țării Românești, Vlad Țepeș, care s-a născut la Sighișoara.

De asemenea, printre alți ascendenți se numără contesa Claudia Rhedey, care era considerată drept una dintre cele mai frumoase doamne din Transilvania. ASR Principele Charles al Țării Galilor a luat pentru prima oară atitudine în favoarea păstrării patrimoniului cultural și natural al României în perioada în care Nicolae Ceaușescu dores să ”sistematizeze” satele românești.

A urmat, acum două decenii, prima sa vizită oficială. Apoi, Principele Țării Galilor a descoperit satele Transilvaniei. El deține și două proprietăți. Una dintre ele se află pe Valea Zălanului, în comuna Micloșoara, iar cealaltă în satul săsesc Viscri, unde se află și o biserică fortificată inclusă în patrimoniul UNESCO.

La Viscri funcționează și un centru unde sătenii din Transilvania reînvață vechi meșteșuguri, precum și tehnici de restaurare. Principele Țării Galilor a susținut financiar proiecte importante de recuperare a patrmoniului, inclusiv proiectul de restaurare al castelului Banffy din Bonțida, derulat de Transylvania Trust, fundația condusă de fostul ministru al Culturii, Csilla Hegedus. D

e asemenea, a acordat Înaltul Său Patronaj, alături de Principesa Moștenitoare Margareta a României, festivalului agrar Turda Fest, transformat în Transilvania Fest, organizat de familia Rațiu în mai multe comunități din Transilvania. 

La ceremonie au asistat, printre alţii, primarul Emil Boc, prefectul Gheorghe Ioan Vuşcan, ambasadorul Marii Britanii în România, Paul Brummell, consulul general al Ungariei la Cluj-Napoca, Mile Lajos, fostul preşedinte al Academiei Române, Ionel Haiduc, fostul negociator şef al României cu UE, Vasile Puşcaş, mitropolitul Clujului, IPS Andrei Andreicuţ.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă