30 C
București
miercuri, 26 iunie 2024
AcasăSpecialPrinţul Charles a convocat membri ai Guvernului la discuţii private asupra unor...

Prinţul Charles a convocat membri ai Guvernului la discuţii private asupra unor politici publice

Prinţul Charles se confruntă cu un scandal politic, după ce presa a dezvăluit, sâmbătă seara, că i-a “convocat” pe unii dintre miniştrii actualului Guvern, pentru discuţii private, într-o perioadă de zece luni, relatează Mail on Sunday, în ediţia electronică, potrivit Mediafax.

Prinţul de Wales s-a întâlnit cu cel puţin nouă miniştri, între care George Osborne (Finanţe) şi Michael Give (Educaţie), în special la reşedinţa sa din Londra, Clarence House. Moştenitorul Coroanei britanice pare că i-a vizat pe miniştrii unor domenii dintre “subiectele sale de interes”, cum ar fi arhitectura şi mediul, potrivit unei anchete a publicaţiei britanice.

Aceste dezvăluiri, detaliate într-o serie de răspunsuri la solicitări de acces la informaţii de interes public (Freedom of Information, FOI), au reaprins o dispută mai veche, cu privire la “înclinaţia” prinţului de Charles de a se “amesteca” în politicile guvernamentale. Foşti miniştri laburişti au dezvăluit, în urmă cu câţiva ani, că primeau scrisori scrise de mână de către Charles, pe tema unor subiecte de actualitate.

Presa a dezvăluit sâmbătă că intervenţiile prinţului au înfuriat conducerea Partidului Laburist în trecut. Alastair Campbell, fostul secretar de presă al lui Tony Blair, a dezvăluit că fostul premier a fost “înfuriat” de încercările moştenitorului tronului de a “provoca” şi “influenţa” politici guvernamentale-cheie, de la hrana modificată genetic la reformarea Camerei Lorzilor şi interdicţia vânătorii de vulpi. La un moment dat, Blair l-a acuzat pe prinţul de Wales că afectează Guvernul laburist şi s-a plâns reginei.

Însă Charles a continuat să fie la fel de activ în acţiunile sale de lobby pe lângă politicieni, manifestând un interes direct faţă de afacerile coaliţiei, preferând să îi întâlnească pe miniştri personal, în loc să comunice cu ei prin scrisori.

În cele mai multe cazuri, atât miniştrii, cât şi prinţul au refuzat să dezvăluie conţinutul discuţiilor lor, invocând prevederi din Freedom of Information Act, care oferă membrilor familiei regale o protecţie specială în faţa interesului publicului. Unii miniştri, ca Andrew Lansley (Sănătate) şi Jeremy Hunt (Cultură) nici măcar nu au recunoscut că s-au întâlnit cu Charles pentru a discuta politică. Acesta s-a mai întânit cu Caroline Spelman (Mediu), şi Greg Barker (Schimbări Climatice).

Cele mai citite

Șefii apărării din Rusia și din SUA au stabilit primele dialoguri

Șefii apărării din SUA și Rusia, Lloyd Austin și Andrei Belousov, au vorbit ieri la telefon, într-un dialog neobișnuit între cele două mari puteri...

Și Teodosie poartă rochie și își duce crucea, indiferent cât îl lovește Daniel

Ilustrație: Marian Avramescu Înalt prea ridicatul cu macaraua arhiepiscop al Tomisului, Teodosie, a avut dreptate când a sugerat că persoanele în general purtătoare de...

VIDEO. Elena Lasconi a câștigat șefia USR și a ieșit cu un discurs a la Diana Șoșoacă

Primarul municipiului Câmpulung, Elena Lasconi, a câștigat din primul tur alegerile pentru funcția de președinte al Uniunii Salvați România (USR), iar primul său discurs...
Ultima oră
Pe aceeași temă