11.3 C
București
vineri, 17 mai 2024
AcasăSpecialPrimul tăietor de lemne al României

Primul tăietor de lemne al României

La Gilău a avut loc cel de-al doilea campionat naţional de tăiat lemne din România, un sport care tinde să devină tot mai cunoscut la noi în ţară. În promovarea lui se implică din plin Botond Nagy, cel care este de departe cel mai bun român la acest capitol şi, nu întâmplător, a câştigat titlul naţional. Acest succes l-a propulsat direct la campionatul mondial al tăietorilor de lemne, care va avea loc între 2 şi 4 septembrie, în Olanda.

Pasiunea lui Nagy a început să prindă contur abia în 2009, deşi orădeanul, în vârstă de 35 de ani, spera să înceapă mult mai devreme acest sport. „Tot am urmărit la TV diferite întreceri ale tăietorilor de lemne şi am încercat să iau legătura cu cineva care putea să mă ajute să particip şi eu la asemenea întreceri.

Din păcate, până în 2008 nu am avut la cine să apelez. Atunci a fost prima tabără de pregătire care s-a organizat pentru a coopta cinci oameni la lotul naţional. Am participat şi i-am bătut pe toţi”, povesteşte Nagy primul contact cu un sport ce i-a adus deja destulă notorietate, dar nu în România.

42 de secunde, recordul mondial

„Am fost primul sportiv care a reprezentat România la un campionat mondial, am devenit cunoscut printre străini şi în fiecare an sunt invitat la 6-7 demonstraţii în afara ţării. Şi în România particip alături de alţi sportivi la diferite show-uri, dar dincolo de graniţă doar eu sunt invitat”, a mai spus Botond Nagy, cel care este şi selecţionerul echipei României de tăiat lemne. Marele necaz al bihoreanului este că nu există o federaţie de specialitate în România, astfel că trebuie să treacă un timp mai îndelungat pentru ca acest sport să poată deveni cu adevărat cunoscut.

„Tradiţia este o chestie foarte importantă pentru ca tăiatul lemnelor să fie cunoscut în România. Oricum, eu fac toate demersurile, ba chiar am trimis anul trecut la Agenţia Naţională pentru Sport toate documentaţiile, dar încă aşteptăm un răspuns. Până atunci o să mergem în Olanda, acolo unde, la individual, sper să mă clasez între primii zece pentru a mă califica direct la întrecerea de anul viitor.

Acolo vor fi şase probe foarte grele, mai ales pentru că vor participa cei mai buni din lume. Campionul mondial va primi în jur de 40.000 de euro premiu, la care se pot adăuga bani pentru recorduri mondiale sau europene. Recordul mondial la tăiatul lemnului pe verticală, de exemplu, cea mai grea probă, este de 42 de secunde, iar eu nu pot ajunge sub un minut şi jumătate, deci vă daţi seama ce valoare există”, a mai spus campionul României.

SCUMP

Sport costisitor

Tăiatul lemnelor este un sport pe care nu oricine îşi permite să-l practice. „Cel mai ieftin topor de antrenament ajunge la 200 de euro, iar noi la competiţii avem topoare care costă 3.300 de lei. Oricum, un topor de competiţie bun este de la 500 de euro în sus, iar eu am un motofierăstrău care costă 5.200 de euro. Compania Stihl România este cea care investeşte în noi deocamdată, dar pentru sculele de concurs punem şi noi bani”, a mai spus Botond Nagy.

Redacția
Redacțiahttps://romanialibera.ro
România Liberă este o publicație tipărită și online pentru politică, afaceri și avocați, care acoperă anunțuri pentru litigii majore, tranzacții și probleme de reglementare. A fost fondată în 1877, în România. RL este o publicație de ultimă oră și unul dintre cele mai cunoscute cotidiene la nivel mondial, în principal ca voce a opoziției împotriva autocraților și a fostei Securități. Printre autorii și cititorii noștri se numără cea mai mare organizație filantropă, Fundația pentru o Societate Deschisă din SUA, precum și editorialiști internaționali celebri, profesori de știință și de drept din întreaga lume. În 2009, RL publica săptămânal un supliment de opt pagini cu articole în limba engleză din New York Times, astăzi publică cele mai noi videoclipuri și știri internaționale. Cu sediul în București, RL numără în prezent 50 de colaboratori, agenți și jurnaliști.
Cele mai citite

Iohannis o poate acuza pe Andra că i-a furat opera “Pas cu pas”

Ilustrație: Laurențiu Mușoiu Dacă își tot vede năruit visul de a ajunge secretar general al Alianței Atlanticului de Nord (NATO), iar cu meditațiile nu...

Iohannis o poate acuza pe Andra că i-a furat opera “Pas cu pas”

Ilustrație: Laurențiu Mușoiu Dacă își tot vede năruit visul de a ajunge secretar general al Alianței Atlanticului de Nord (NATO), iar cu meditațiile nu...

Impostura snoabă și propaganda veselă

Obsesia multor snobi care ce îmbogățesc peste măsură este să devină artiști prin intermediul banilor. Întâi își tot dichisesc și bibilesc casa de un...
Ultima oră
Pe aceeași temă