14.1 C
București
joi, 9 mai 2024
AcasăSpecialPrimul mars gay fara pietre si pumni

Primul mars gay fara pietre si pumni

Parada Gay Fest de sambata a fost prima dintre cele cinci editii de pana acum cand manifestantii pentru drepturile minoritatilor sexuale au putut marsalui fara sa fie agresati. Contramanifestatia intitulata "Marsul Normalitatii" a adunat totusi mai multi participanti decat au reusit sa stranga minoritarii sexuali.
In jur de doua sute de sustinatori ai drepturilor minoritatilor sexuale – homosexuali, lesbiene, bisexuali si transexuali – s-au adunat la a cincea editie a Paradei Gay Fest, mars care anii trecuti a fost marcat de violente de strada greu stapanite de jandarmi si de politie. Anul acesta a fost pentru prima data cand nu a avut loc nici un incident violent, cei care se declara impotriva homosexualitatii manifestandu-si oprobriul la propriile marsuri, intitulate, ca si anii trecuti, ale "normalitatii".

 

Adunarea pestrita a minoritatilor sexuale nu a adunat la fel de multi participanti ca in trecut, dar a fost privita, ca intotdeauna, precum o caravana de circ de catre trecatorii de pe margine. Paza a fost strasnica si de data aceasta, fiind asigurata de peste 700 de jandarmi si 200 de politisti, dar si de agenti de paza privati, angajati de organizatorii Gay Fest. La parada au participat multi cetateni straini si – pentru prima data in istoria paradei gay din Romania – diplomati si demnitari straini. Printre acestia s-au aflat Robin Barnett – ambasadorul Marii Britanii, Jaap Werner – ambasadorul Olandei, Mats Aberg – ambasadorul Suediei si Petr Dokladal – ambasadorul Cehiei. "Ne aflam aici ca sa putem castiga drepturi egale, iar Ambasada Marii Britanii va fi cu voi in aceasta lupta dificila", a declarat Robin Barnett, citat de NewsIn. Marsul gay s-a incheiat mai devreme decat fusese programat.

Cu o zi inainte de Gay Fest, mai multe organizatii religioase si profamilie au reusit sa adune in jur de patru sute de oameni la "Marsul Normalitatii", contramanifestatia la parada gay. Multi oameni s-au alaturat din mers, dupa ce marsul a inceput cu intarziere pentru ca la protest isi facusera aparitia doar cateva zeci de oameni. Organizatorii au sustinut, ca si in anii trecuti, ca promoveaza valorile familiei si ca nu se opun homosexualilor, ci doar modului lor de a se manifesta in public, care ar aduce a propaganda. Participantii au cantat imnul Romaniei, rugaciuni si au agitat icoane "impotriva sodomiei".
Anul acesta, organizatia extremista "Noua Dreapta", care si-a organizat propriul mars "pentru normalitate", cu cateva ore inainte de Parada Gay, a adunat doar cateva zeci de protestatari. Agitand steaguri negre pe care era arborata crucea celtica – simbol folosit de organizatiile de extrema dreapta si neonaziste, manifestantii au strigat contra Paradei Gay, o "actiune obscena, cu tenta sexuala explicita".

Cele mai citite

Rusia – Ucraina, ziua 784: Țara vecină denunță un nou atac masiv asupra infrastructurii sale energetice

Forţele ruse au întreprins în noaptea trecută un nou ''atac masiv'' cu rachete şi drone asupra infrastructurilor energetice ale Ucrainei, făcând cel puţin şase răniţi,...

Analiză: Investițiile străine directe în Europa scad pentru prima dată de la pandemie

Investițiile străine directe (ISD) în Europa au scăzut în 2023 cu 4% față de 2022 și cu 11% comparativ cu nivelul înregistrat în 2019,...

Claudia Pavel, fericită în Miami: “Intervievez cei mai mari artiști ai lumii”

Decizia Claudiei Pavel de a se muta din România în Statele Unite ale Americii acum aproape doi ani a fost una semnificativă și, se...
Ultima oră
Pe aceeași temă