3.5 C
Bucharest
Monday, 11 December 2023
HomeSpecialPrimul mars gay fara pietre si pumni

Primul mars gay fara pietre si pumni

Parada Gay Fest de sambata a fost prima dintre cele cinci editii de pana acum cand manifestantii pentru drepturile minoritatilor sexuale au putut marsalui fara sa fie agresati. Contramanifestatia intitulata "Marsul Normalitatii" a adunat totusi mai multi participanti decat au reusit sa stranga minoritarii sexuali.
In jur de doua sute de sustinatori ai drepturilor minoritatilor sexuale – homosexuali, lesbiene, bisexuali si transexuali – s-au adunat la a cincea editie a Paradei Gay Fest, mars care anii trecuti a fost marcat de violente de strada greu stapanite de jandarmi si de politie. Anul acesta a fost pentru prima data cand nu a avut loc nici un incident violent, cei care se declara impotriva homosexualitatii manifestandu-si oprobriul la propriile marsuri, intitulate, ca si anii trecuti, ale "normalitatii".

 

Adunarea pestrita a minoritatilor sexuale nu a adunat la fel de multi participanti ca in trecut, dar a fost privita, ca intotdeauna, precum o caravana de circ de catre trecatorii de pe margine. Paza a fost strasnica si de data aceasta, fiind asigurata de peste 700 de jandarmi si 200 de politisti, dar si de agenti de paza privati, angajati de organizatorii Gay Fest. La parada au participat multi cetateni straini si – pentru prima data in istoria paradei gay din Romania – diplomati si demnitari straini. Printre acestia s-au aflat Robin Barnett – ambasadorul Marii Britanii, Jaap Werner – ambasadorul Olandei, Mats Aberg – ambasadorul Suediei si Petr Dokladal – ambasadorul Cehiei. "Ne aflam aici ca sa putem castiga drepturi egale, iar Ambasada Marii Britanii va fi cu voi in aceasta lupta dificila", a declarat Robin Barnett, citat de NewsIn. Marsul gay s-a incheiat mai devreme decat fusese programat.

Cu o zi inainte de Gay Fest, mai multe organizatii religioase si profamilie au reusit sa adune in jur de patru sute de oameni la "Marsul Normalitatii", contramanifestatia la parada gay. Multi oameni s-au alaturat din mers, dupa ce marsul a inceput cu intarziere pentru ca la protest isi facusera aparitia doar cateva zeci de oameni. Organizatorii au sustinut, ca si in anii trecuti, ca promoveaza valorile familiei si ca nu se opun homosexualilor, ci doar modului lor de a se manifesta in public, care ar aduce a propaganda. Participantii au cantat imnul Romaniei, rugaciuni si au agitat icoane "impotriva sodomiei".
Anul acesta, organizatia extremista "Noua Dreapta", care si-a organizat propriul mars "pentru normalitate", cu cateva ore inainte de Parada Gay, a adunat doar cateva zeci de protestatari. Agitand steaguri negre pe care era arborata crucea celtica – simbol folosit de organizatiile de extrema dreapta si neonaziste, manifestantii au strigat contra Paradei Gay, o "actiune obscena, cu tenta sexuala explicita".

Cele mai citite

Avertisment Europol cu privire la utilizarea dispozitivelor de urmărire Bluetooth în crima organizată

În ultimii ani, Europol observă un fenomen criminal în creștere: utilizarea dispozitivelor de urmărire Bluetooth în crima organizată. Trackerele Bluetooth sunt dispozitive mici concepute...

Semi-Schengenul trebuie oprit cu orice pret

Nehammer a folosit Romania si Bulgaria drept tapi ispasitori pentru esecul guvernarii conservatoare in problema migratiei. Autor: Outis @unaltnimeni Acum, Austria vrea sa arunce motanul in curtea...

Numărul de locuinţe date în folosinţă în primele zece luni a scăzut

Peste 49.900 de locuinţe au fost date în folosinţă în primele zece luni ale anului, în scădere cu 2801 unităţi faţă de perioada corespunzătoare...
Ultima oră
Pe aceeași temă