9.4 C
București
luni, 28 octombrie 2024
AcasăSpecialPrimele de Craciun sfideaza criza

Primele de Craciun sfideaza criza

Majoritatea salariatilor din companiile private s-au obisnuit sa primeasca bonusuri la final de an. In acest an, in unele societati comerciale din Salaj, Mos Craciun nu pare sa tina cont de criza economica mondiala. Fortat, poate, de prevederile contractului colectiv de munca, Mosul a gasit resursele financiare necesare pentru a-si recompensa angajatii cu prime consistente de Craciun, constand in bonuri valorice, produse ori bani. Cele mai consistente astfel de prime vor ajunge, ca si in anii trecuti, in buzunarele angajatilor companiilor cu sindicate bine organizate.
Astfel, desi si-au trimis salariatii in somaj tehnic, Michelin si TenarisSilcotub Zalau vor acorda astfel de prime, cum este, de altfel, stipulat in contractele colective de munca. De exemplu, salariatii producatorului de tevi TenarisSilcotub vor primi un bonus de Craciun in valoare de 120 de lei, dupa ce la inceputul lunii mai a acestui an au protestat solicitand, printre altele, prime de sarbatori in valoare de 400 de lei.

Cel mai darnic angajator este Michelin. "Compania va acorda angajatilor fabricilor de anvelope si cord metalic o prima de Craciun de 530 de lei, impozabili", ne-a declarat Adrian Ilies, presedintele sindicatului din Michelin Romsteel Cord.
La Cuprom Zalau, societate care a renuntat recent la o buna parte din salariati, personalul va fi cadorisit, in pragul sarbatorilor de iarna, cu suma neta de 300 de lei. "Prima este fixa. 300 de lei va primi fiecare angajat, indiferent de functia pe care o detine in intreprindere", a declarat liderul sindical Ioan Blaj.
Dumitru Rus, administratorul Euro-Activ Zalau, spune ca in acest an va acorda bonusuri de sarbatori doar acelor angajati care au dovedit "seriozitate". In aceasta situatie se gasesc 80% din salariati. Desi, incepand din luna ianuarie a anului viitor, societatea va trimite in somaj 25 de persoane din totalul celor 40 de angajati, Rus intentioneaza sa dea prime "de cateva milioane de lei vechi" si viitorilor someri.

Cele mai citite

Adolescent de 15 ani mort într-un accident pe un drum din județul Dolj

Un adolescent de 15 ani și-a pierdut viața duminică după-amiază într-un accident tragic pe drumul județean 561 B, la intrarea în satul Zăval, județul...
Ultima oră
Pe aceeași temă