33.4 C
București
miercuri, 26 iunie 2024
AcasăSpecialPrimaria Tuzla contra Comisiei judetene de fond funciar

Primaria Tuzla contra Comisiei judetene de fond funciar

Aplicarea legilor fondului funciar la Tuzla mai are de asteptat. La dispozitia comisiei locale s-au pus 117 hectare din cele aproape 250 cate ar fi necesare pentru punerile in posesie. Suprafata este  situata pe teritoriul fostei ferme pomicole iar plantatia a ajuns pe mana unui investitor. Autoritatile sustin ca, in dorinta de a mentine cercetarea in domeniul pomicol, vor sa mai pastreze din teren iar oamenii care au dreptul sa primeasca pamantul sa accepte despagubiri. Reprezentantii Primariei Tuzla sustin ca vor da in judecata Comisia judeteana de fond funciar daca nu-si va respecta propria hotarare prin care s-a validat atribuirea, in fizic, a aproape 30 de hectare. Autoritatile centrale si locale s-au angajat in fata cetatenilor ca vor finaliza aplicarea legilor fondului funciar. Pentru Tuzla, comisiile judeteana si locala pentru aplicarea Legii proprietatii au intrat intr-un conflict ce risca sa ajunga la instantele de judecata. Ferma de pomi de la Tuzla s-a aflat in administrarea Agentiei Domeniilor Statului care a scapat de o povara in momentul in care a vandut plantatia unui intreprinzator privat.
Practic, s-a vandut afacerea, nu terenul pe care au fost saditi pomii. Punerea in aplicare a legilor fondului funciar si a proprietatii a necesitat identificarea suprafetelor pe care fostii proprietari sa fie pusi in posesie. Comisia locala Tuzla pentru aplicarea legilor pamantului a primit de la ADS o suprafata de 117 hectare de teren, din cele aproape 250 necesare pentru retrocedare, pe raza fostei ferme de pomi.
Oamenii ar fi trebuit sa respire usurati pentru ca, in sfarsit, isi primeau drepturile ce le revin conform legii. Nu au apucat sa se bucure prea mult de norocul lor. Cumparatorul plantatiei (iar gurile rele vorbesc ca este vorba despre unul dintre finii lui Gigi Becali) a vrut sa fie si proprietarul pamantului pe care cresteau pomii.

Nu au vazut titlul de proprietate

Nici unul dintre beneficiarii legii pusi in posesie pe raza fostei ferme nu a apucat sa vada titlul de proprietate asupra terenului. In lege exista un articol care se refera la faptul ca intre detinatorul terenului si comisia locala, ca in cazul Tuzlei, se incheie un acord cum ca unul a primit iar celalalt a predat terenul. "Oamenii au fost nevoiti sa vanda… Detinatorul plantatiei a venit cu o oferta de cumparare. Le-a dat mai nimic, in conditiile in care, in zona, metrul patrat de teren se vinde cu mult mai mult. Pentru fiecare hectar s-au platit cam 45 de milioane, in conditiile in care, in urma cu doi ani, pretul unui metru patrat era de doi euro. Nimeni nu a tinut cont de faptul legea prevede ca vanzarea terenurilor, in situatii ca cea de la Tuzla, se face cu respectarea pretului pietei", a declarat viceprimarul comunei, Marian Saracila.
Suprafata pe care comisia locala o are la dispozitie este insuficienta pentru punerile in posesie.  Comisia judeteana de fond funciar a validat o hotarare prin care alte aproape 30 de hectare ar fi trebuit sa faca obiectul punerilor in posesie.

Un pas inapoi

Dupa ce a validat hotararea, comisia judeteana a facut un pas inapoi. A cerut comisiei locale ca toate persoanele indreptatite sa primeasca pamant pe aceasta suprafata sa fie inscrise in alta anexa la lege. Sugestia a fost justificata prin interesul pe care autoritatile il manifesta fata de cercetarea pomicola, stiut fiind faptul ca suprafetele pe care au functionat statiunile de cercerare au fost diminuate prin aplicarea legilor pamantului. Viceprimarul Marian Saracila declara insa ca pe cele 28 de hectare de teren nu mai exista nici urma de plantatie, iar sustinerea autoritatilor judetene nu sta in picioare. Pe de alta parte, nici oamenilor nu le convine ca din potentiali proprietari de teren pot sa devina detinatori de actiuni la un fond national nenascut inca. E greu sa renunti la vrabia din mana pentru cioara de pe gard, mai ales ca pretul terenurilor din zona au explodat. Administratia locala e intre ciocan si nicovala: pe de-o parte, proprietarii de teren, pe de alta, Comisia de fond funciar care doreste sa-si anuleze propria decizie. Viceprimarul Saracila considera ca oamenilor li se face un act de nedreptate si sustine ca in cazul in care hotararea privind puneri in posesie pe cele aproape 30 de hectare va fi revocata, administratia locala va actiona in judecata forul judetean care se ocupa de aplicarea legilor pamantului si a retrocedarii proprietatii.   

Cele mai citite

Comisia Europeană spune că România tot nu e pregătită să treacă la euro

România nu îndeplineşte condiţiile pentru adoptarea monedei euro, este concluzia Comisiei Europene (CE), în urma evaluării privind compatibilitatea juridică şi îndeplinirea criteriilor de convergenţă...

Viktor Orban „a recidivat”: În 2013, în România, a murit un om după un accident cu o mașină din coloana oficială

Accidentul a avut loc în timp ce coloana oficială a lui Viktor Orban gonea spre aeroportul din Stuttgart. Cum se întâmplă în astfel de...

Dorin Recean, premierul Republicii Moldova: Azi am trecut într-o nouă etapă

Uniunea Europeană a deschis oficial negocierile de aderare cu Republica Moldova. Premierul Dorin Recean: Azi am trecut într-o nouă etapă, care ne apropie semnificativ de...
Ultima oră
Pe aceeași temă