20.6 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSpecialPrimăria Suceava vrea să modernizeze 12 străzi cu bani economisiţi din licitaţii...

Primăria Suceava vrea să modernizeze 12 străzi cu bani economisiţi din licitaţii la proiecte UE

Primarul Ion Lungu a declarat că fondurile ar urma să fie asigurate din economiile de trei milioane de euro realizate în urma licitaţiilor pentru cele cinci proiecte cu fonduri europene incluse în Planul Integrat de Dezvoltare Urbană în toate străzile pentru care Primăria vrea să obţină finanţare în vederea modernizării sunt simple drumuri de pământ sau sunt cel mult balastate, potrivit obiectivdesuceava.ro.

Primăria municipiului Suceava intenţionează să suplimenteze lista străzilor care vor putea intra în planul de modernizare a infrastructurii rutiere, pe lângă cele 14 străzi incluse într-unul din cele cinci proiecte din cadrul Planului Integrat de Dezvoltare Urbană (PIDU) şi care au primit finanţare europeană prin Programul Operaţional Regional (POR). Primarul Ion Lungu a declarat că este vorba despre un număr de 12 străzi de mai mică importanţă sub aspectul intensităţii traficului, dar relevante în condiţiile în care mare parte din acestea sunt situate fie în zona centrală a Sucevei, fie în zona Hărbăriei şi a Serpentinelor. De aceea, Ion Lungu a făcut demersuri pentru obţinerea de finanţare europeană nerambursabilă în vederea reparării sau a modernizării lor. Asta în condiţiile în care majoritatea erau de fapt un fel de drumuri de pământ sau, cel mult, balastate.

Străzile la care s-a referit primarul Ion Lungu sunt: Bogdan Vodă, Ştefan Octavian Iosif, Păun Pinciu, Lascăr Luţia, Petuniilor, Mihail Sadoveanu, Tăbăcarilor, Ştefan Ştefureac, Semicercului, Teodor Robeanu, George Coşbuc şi Strada Solidarităţii. Primele cinci străzi sunt situate între cartierul Zamca, Hărbărie şi zona care este cunoscută sucevenilor cu denumirea de „Serpentine” şi traversează printr-o zonă rezidenţială plină cu case frumoase.

Strada Mihail Sadoveanu este una situată în zona Hărbărie, fiind foarte aproape şi de pădurea de la Zamca, discuţii cu privire la modernizarea ei, atât sub aspectul carosabilului, cât şi al utilităţilor fiind de mai mulţi ani.

Străzile Tăbăcarilor, Ştefan Ştefureac, Semicercului şi Teodor Robeanu sunt situate în pantă, în perimetrul altor străzi mai intens circulate şi cu care se intersectează, fiind vorba de Petru Rareş, Cernăuţi şi Şeptilici, aceasta din urmă alcătuind, la rândul ei, zona „Serpentinelor” alături de străzile Mihail Kogălniceanu şi Nicolae Labiş.

Străzile George Coşbuc şi Solidarităţii se află pe partea dreaptă a sensului de coborâre de pe artera principală de circulaţie a Sucevei. Ultima e o prelungire a străzii Apeductului şi care, la rândul ei, se intersectează cu străzile Traian Vuia şi Calea Unirii. În schimb, strada George Coşbuc este una din cele mai dificile din oraş, coborând într-o pantă deloc uşoară, puţin înaintea intersecţiei străzilor Cernăuţi, Ana Ipătescu şi Calea Unirii, ajungând până aproape de zona vechilor sere, în mare parte dezafectate la ora actuală.

Primarul Ion Lungu a declarat că doreşte ca banii să fie asiguraţi din economiile făcute la licitaţiile pentru derularea a cinci proiecte europene din cadrul PIDU. El a spus că cele cinci proiecte finanţate prin POR însumează 22,4 milioane de euro, iar valoarea contractelor de execuţie rezultate în urma licitaţiilor este cu trei milioane de euro mai mică. În aceste condiţii, Primăria Suceava a mai depus un al şaselea proiect de modernizare a străzilor cu fonduri nerambursabile atrase din POR. Primarul Ion Lungu a menţionat că a ridicat problema legată de suma economisită din cele cinci proiecte din PIDU la o întrevedere care a avut loc la sediul de la Piatra Neamţ al Agenţiei de Dezvoltare Regională Nord – Est (ADR – NE). Ion Lungu a spus că, în acest sens, a cerut ca suma economisită să fie dată tot Sucevei, în scopul modernizării a încă 12 străzi.

În municipiul Suceava sunt în derulare cinci proiecte prin PIDU finanţate prin POR. Cel mai important proiect, de modernizare a zonei centrale a municipiului Suceava, în valoare de nouă milioane de euro, prevede în principal construcţia a două parcaje subterane cu 108 şi 55 de locuri, amenajarea unei piaţete care va primi numele de „Piaţa Ştefan cel Mare” şi reabilitarea pavajului pietonal cu dale din granit.

Alt proiect este cel de reabilitare a iluminatului public în municipiu de la intrarea dinspre Fălticeni spre ieşirea spre Botoşani şi prevede instalarea a 171 de stâlpi noi de iluminat şi 642 de corpuri de iluminat noi, iar al treilea proiect este cel pentru construcţia Centrului Tradiţiilor Bucovinene, care va avea prevăzute spaţii expoziţionale şi spaţii pentru producţia de artizanat.
Un alt proiect prevede reabilitarea a 14 străzi şi modernizarea Parcului Şipote, iar un proiect de creştere a siguranţei şi prevenirea criminalităţii care prevede supravegherea spaţiului public din municipiu cu 72 de camere de luat vederi fixe şi 36 de camere mobile, a fost inaugurat în luna mai.

Cele mai citite

Rusia – Ucraina, ziua 816. Președintele Bulgariei, filo-rus, susține că Rusia nu poate fi învinsă

Președintele Bulgariei, Rumen Radev, cunoscut pentru opiniile sale favorabile Rusiei, a declarat că victoria Ucrainei în actualul război contra Rusiei este "imposibilă". Șeful statului bulgar...

Gabriela Firea promite aeroportul București Sud

Gabriela Firea, candidatul PSD la funcția de primar general al Capitalei, promite că va construi aeroportul București Sud, în cazul în care va fi...

Accident suspect în apele teritoriale românești. O navă dinspre Ucraina a ciocnit un alt vas dar și-a continuat drumul până în Bulgaria

O navă care plecase din Ucraina, purtând pavilionul Insulelor Comore, a ciocnit un vas sub pavilionul Tanzaniei, în apele teritoriale românești, în dreptul orașului...
Ultima oră
Pe aceeași temă