18.6 C
București
joi, 2 mai 2024
AcasăSpecialPrimăria Galați plătește o chirie de 600.000 de euro pe luminițe de...

Primăria Galați plătește o chirie de 600.000 de euro pe luminițe de sărbători

Modul în care au fost programate etapele atribuirii contractului dă naștere unor semne de întrebare.

Deși alte mari orașe cheltuie pentru pentru iluminatul -festiv de sărbătorile de iarnă -sume de 100.000-150.000 de -euro, Primăria Galați își menține standardul, alocând sume de 5-6 ori mai mari. În acest an, a fost alocată pentru închirierea instalațiilor de iluminat festiv suma de 2,1 milioane lei, adică 474.994 euro, cu TVA valoarea ajungând la 590.000 de euro.

Anul trecut, Primăria Galați a plătit pentru ornamentele de pe stâlpi o chirie de 1,67 milioane lei firmelor Luxten România și MK Lightning, la aceasta adăugându-se alți 225.000 lei pentru achiziționarea unor alte ornamente specifice sărbătorilor de iarnă, care au intrat în proprietatea municipalității. În 2013, pe închirierea luminițelor de sărbători s-a plătit suma de 2.235.000 lei, fără TVA. Cu TVA, valoarea a urcat la 2.771.400 lei, adică la 629.863 euro.

În 2013, contractul a fost semnat cu Luxten Lighting Company SA Bucureşti. În ultimii trei ani, închirierea iluminatului festiv a costat aproximativ 7,3 milioane de lei.

Deschiderea ofertelor – pe 27 noiembrie, iluminatul – pe 29

În acest an apare o situație care dă naștere unor semne de întrebare. Procedura de atribuire a fost lansată pe data de 23 septembrie, dar deschiderea ofertelor e programată după două luni. În anunțul primăriei se spune: „data-limită de evaluare a ofertelor: 27.11.2015, 18.00”. De ce ar fi nevoie de 64 de zile pentru primirea ofertelor?

În caietul de sarcini mai este pusă și o altă condiție: „Prestatorul va asigura livrarea instalațiilor în 10 zile de la semnarea contractului între părți”. Asta ar însemna în prima săptămână din decembrie. Însă dintotdeauna la Galați montarea instalațiilor de iluminat festiv începe în perioada 15-20 decembrie, iar iluminatul festiv este pornit pe 29 noiembrie, pentru că pe 30 noiembrie, de Sfântul Andrei, este apogeul „Serbărilor Galațiului”.   

SUSPICIUNI. Detalii din caietul de sarcini

Ar mai fi și altceva. În caietul de sarcini sunt prevăzute, cu minuţiozitate, formele şi dimensiunile ornamentelor luminoase care vor fi instalate în diferite zone din oraş. Spre exemplu, pe str. Brăilei, între Inelul de Rocadă și Bulevardul Coşbuc, vor fi 41 de „figurine luminoase pentru stâlpi, bidimensionale cu leduri de culoare alb rece sub forma unei perdele strânse cu 2-3 stele, cu furtun luminos de culoare roșie, dimensiuni minime 250-300/180-200 cm”.

Tot în acea zonă vor mai fi 41 de figurine luminoase tridimensionale, „cu țurțuri”, alte 21 de bucăți de „traversare stradală ansamblu sub formă de «pamblici»” și cu „baghetă cu efect de picurare”, dar și 42 de bucăți de traversări stradale. Există astfel de descrieri pentru toate zonele din oraș.

Cum va reuși firma cu care Primăria Galați va încheia contractul pe 27-28 noiembrie să confecționeaze în numai câteva zile aproximativ 3.000 de ornamente după modelul impus de primărie? Suspiciunea este că le-ar putea avea pregătite!

Cele mai citite

Rusia – Ucraina, ziua 778: Zelenski confirmă că summitul de pace din Elveția va avea loc în iunie

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a confirmat, astăzi, pe reţelele sale de socializare, că la Burgenstock, în Elveţia, va avea loc, în 15 şi 16...

Soluția  3 D împotriva administrației #rezist a Bucureștiului

Deși lansată târziu în cursa electorală, Gabriela Firea a ajuns rapid să-i sufle în ceafă lui Nicușor Dan, fiindcă are singurul proiect administrativ cu...

Mesajul de Paști al Patriarhului Daniel: ,,Sfintele Paşti reprezintă sărbătoarea iertării, a păcii şi a bucuriei”

Patriarhul Daniel a transmis credincioșilor un mesaj cu ocazia Sfintelor Paști: „Învierea din morţi a Domnului Iisus Hristos cel Răstignit este adevărul central al Sfintei...
Ultima oră
Pe aceeași temă